Una dintre cele mai sărace comune din România se va transforma complet, cu ajutorul fondurilor europene

Peste 500 de locuitori din comuna Argetoaia, jud. Dolj, vor beneficia de servicii integrate în domeniul educaţiei, locuirii, formării profesionale şi serviciilor sociale în cadrul unui proiect în valoare de peste 16 milioane de lei derulat de Fundaţia World Vision România cu sprijinul a şase parteneri.

Proiectul „FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată şi sustenabilă!” – ID 113890 este co-finaţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, are o durată de 3 ani (iulie 2018 – iulie 2021) şi este implementat de Fundaţia World Vision România împreună cu Fundaţia Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, Habitat for Humanity România – organizaţie care în prezent a devenit cel mai mare ONG din România în domeniul locuirii sociale, Fundaţia Policy Center for Roma Minorities (PCRM), Primăria Comunei Argetoaia, Şcoala Profesională Constantin Argetoianu şi Asociaţia Centrul de Analiză şi Inovare Economico-Socială (CAIES).

Proiectul îşi propune dezvoltarea sustenabilă a uneia dintre cele mai sărace comune din România prin reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Activităţile proiectului au ca beneficiari 180 de copii, care vor primi sprijin pentru creşterea accesului şi participării la educaţie, şi 375 de adulţi, pentru care se va oferi suport pentru acces şi menţinere pe piaţa muncii, dar şi măsuri de susţinere şi promovare a antreprenoriatului în comunitate. Cele 555 de persoane din grupul ţintă al proiectului vor beneficia de intervenţii pentru creşterea accesului la servicii medicale de calitate, dar şi de îmbunătăţirea condiţiilor de locuit pentru persoanele cele mai vulnerabile – renovarea şi repararea locuinţelor degradate.

Câteva dintre principalele activităţi ce vor fi implementate în cadrul proiectului:

Dezvoltarea şi implementarea Clubului de Educaţie Alternativă Argetoaia (CEA) – un program de educaţie non-formală şi remedială, menit să contribuie la dezvoltarea copiilor romi şi neromi aflaţi în situaţii de risc, inclusiv a celor care prezintă un risc crescut de abandon şcolar din cauza ratei mari de absenteism, a corigenţelor la diverse materii, ţinând cont de nevoile lor de învăţare şi de dezvoltare.

În vederea participării la atelierele de educaţie non-formală şi remedială, copiii înscrişi în proiect vor primi o masă caldă pe zi şi kit-uri educaţionale constând în rucsac, caiete, penar dotat, trusă de matematică şi alte instrumente de lucru.

Livrarea unui program de burse destinat elevilor, pentru încurajarea acestora să se înscrie în învăţământul secundar superior.

Derularea unui program de educaţie parentală prin care părinţii copiilor înscrişi la proiect si alţi beneficiari adulţi învaţă despre importanţa educaţiei, nutriţie şi sănătate.

Facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele aparţinând categoriilor marginalizate prin intermediului unui program integrat, care cuprinde măsuri active precum: consiliere, mediere, participarea la stagii de ucenicie, programe de formare profesională în vederea dezvoltării competenţelor antreprenoriale etc. În plus, 45 de angajatori din zonă vor beneficia de subvenţii pentru angajarea persoanelor vizate de proiectul FACTIS.

Toate aceste acţiuni vor fi implementate de echipe specializate şi se vor desfăşura atât în cadrul Centrului Comunitar de Asistenţă Integrată (CCAI) ce va fi creat în Argetoaia, cât şi prin intermediul serviciilor mobile, pentru a ajunge la întreaga comunitate.

În prezent, cele 12 sate care fac parte din comuna Argetoaia înregistrează un nivel ridicat al vulnerabilităţilor socio-economice, conform unei cercetări realizate înainte de demararea Proiectului. Amintim aici procentul însemnat de persoane inactive la nivelul fiecărui sat (în satul Novacu, procentul persoanelor de 16-64 de ani care nu sunt încadrate pe piaţa muncii şi nici nu se duc la şcoală este de 90%), accesul foarte redus la apă şi canalizare (în 10 din cele 12 sate nu există gospodării cu apă curentă în locuinţă din reteaua publică) şi accesul dificil la serviciile de sănătate de calitate.

Andreea Bujor, Communication and PR Manager World Vision România

Despre Proiectul FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată şi sustenabilă!

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 16.110.977,38 lei, din care finanţare nerambursabilă: 16.085.807,77.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 28 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania, http://blog.worldvision.ro/Comunicat publicat de: #centruldepresa (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de #centruldepresa

Guvernul a aprobat un Memorandum care vizează finanțarea rețelei de stații de alimentare pentru autovehicule electrice pe autostrăzi, drumuri naționale și europene

Guvernul a adoptat astăzi, 12 iunie 2019, la propunerea Ministerului Mediului, Memorandumul necesar aprobării schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea dezvoltării infrastructurii de alimentare…

LEROY MERLIN lansează provocarea: devino designer de interior la tine ACASĂ!

LEROY MERLIN introduce o gamă variată de obiecte coordonate cromatic în raionul decorațiuni. Astfel clienții vor putea realiza un decor armonios din punct de vedere…

Premieră pe piața din România: PepperEscu, primul robot care lucrează într-o companie imobiliară

București, 12 iunie, 2019 – Compania CBRE, liderul global și național al pieței de consultanță imobiliară, a atras în echipa sa, începând cu luna mai,…

Modificarea Legii dialogului social nu trebuie să afecteze competitivitatea economică a României, nici interesele investitorilor și ale salariaților

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) își exprimă îngrijorarea cu privire la evoluția procesului legislativ de modificare a legii dialogului social. Proiectul de lege a fost…

LEROY MERLIN sărbătorește Luna Copiilor printr-o serie de ateliere creative

LEROY MERLIN sărbătorește vara și celebrează luna dedicată copiilor printr-o serie de ateliere menite să le dezvolte abilitățile practice și creativitatea.
Vezi profilul #centruldepresa
 

Stiri din Dolj

#Gazeta de Sud - VIDEO: Accident grav în localitatea Găneasa 1

Pompierii din cadrul ISU Olt intervin la un accident de circulație, produs pe DN 65, în localitatea Găneasa, Olt. Potrivit oamenilor legii, în…
4789539

#Gazeta de Sud - Fotbal / Exclusiv: „Satelitul“ Universității a debutat cu victorie în amicale 1

Echipa secundă a Universității Craiova a susținut astăzi primul joc amical al verii. Elevii lui Adrian Iencsi și Ionuț Stancu s-au impus în…
4789538

#Gazeta de Sud - Fotbal / Exclusiv: „U“ Craiova II îl testează pe fratele lui Acka 1

Universitatea II Craiova a susținut astăzi, pe stadionul „Extensiv“, o partidă de verificare în compania deținătoarei Cupei României Dolj,…
4789537

#Radio Romania Craiova - Ziua Aviaţiei Române (audio) 5

La Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, din Capitală, a avut loc, cu această ocazie, o ceremonie militară şi religioasă, în…
4789422

#Gazeta de Sud - Zonele de munte din patru județe, sub cod galben de averse și grindină 4

Meteorologii avertizează că zonele de munte a judeţelor Argeş, Prahova, Buzău şi Dâmboviţa este sub cod galben de ploi și grindină.
4788998

#Gazeta de Sud - Pompierul acuzat de trafic de influență, arestat la domiciliu

Judecătorii Tribunalului Militar Timișoara au dispus arestarea la domiciliu a pompierului craiovean acuzat de trafic de influență.
4788839

#Gazeta de Sud - Elevii români au obținut trei medalii de aur la Olimpiada Balcanică de Fizică

Ministerul Învățământului anunță că elevii români au obținut trei medalii de aur la prima ediţie a Olimpiadei Balcanice de Fizică.
4788838

#Ziarul de Calafat - Superstiții de Sfântul Ilie: tradițiile și obiceiurile din popor 2

Sfântul Ilie este sărbătorit de creştini, sâmbătă, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din…
4788738

#Radio Romania Craiova - Cel mai mare procent de deficit guvernamental din Uniunea Europeană 1

România a avut cel mai mare procent de deficit guvernamental din Uniunea Europeană în primul trimestru din acest an. Potrivit Oficiului de…
4788628

#Radio Romania Craiova - Prețuri de Sânt` Ilie în Piața Gării din Craiova 1

Prețuri Piața Gării, Craiova,  20.07.2019 Cartofi  1,5 – 2,5 lei/Kg Pătlăgele roșii  2,5 – 5 lei/Kg Ardei…
4788627
Vezi toate stirile din Dolj