Premieră în arbitraj, obținută de avocații Zamfirescu Racoți & Partners

Premieră obținută de echipa de avocați litigatori ai Zamfirescu Racoți & Partners (ZRP) – după patru ani de litigii, instanța supremă a tranșat în mod irevocabil o problemă de drept controversată, confirmând prin decizia sa că, potrivit dreptului român, nu este posibilă punerea în executare a unei hotărâri pronunțate de Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD) obligatorie, dar nedefinitivă, prin intermediul unei hotărâri arbitrale provizorii sau parțiale.

Pentru echipa de avocați coordonați de Cosmin Vasile, partener coordonator ZRP, din care au făcut parte Alina Tugearu, partener ZRP și Cosmin Cojocaru, avocat colaborator senior, sfârșitul anului 2016 a marcat un moment foarte important pentru practica din România în domeniul arbitrajului ce are ca obiect disputele în construcții în proiecte având la bază contracte de tip FIDIC.

Și asta deoarece, pe data de 19 decembrie 2016, după patru ani de procese în fața instanțelor naționale, instanța supremă a tranșat în mod irevocabil disputa care apăruse între un antreprenor și beneficiarul lucrărilor cu privire la posibilitatea de a executa în România o hotărâre pronunțată de către Comisia de Adjudecare a Disputelor (Dispute Adjudication Board), pe calea pronunțării unei hotărâri arbitrale parțiale emise fără analizarea fondului litigiului.

Astfel, Înalta Curte a confirmat că, în dreptul român, nu este posibilă punerea în executare a unei hotărâri CAD obligatorie, dar nedefinitive, prin intermediul unei hotărâri arbitrale provizorii sau parțiale, pronunțând o soluție de admitere a acțiunii în anulare formulată de beneficiar, de desființare a sentinței arbitrale pronunțate de tribunalul arbitral din cadrul Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC Paris) și, pe fond, de respingere a cererii formulate de către antreprenor pentru punerea în executare a deciziei CAD.

Această soluție vine să confirme efectele și limitele legii române în materia contractelor de tip FIDIC, după ce, în etapa învestirii cu formulă executorie a aceleiași hotărârii arbitrale parțiale, instanțele române au respins cererea antreprenorului pe motiv că sentinţa parţială nu are efect definitiv şi, deci, nu are natura unei hotărâri arbitrale, dat fiind că aceasta este provizorie și produce efecte doar până la momentul soluţionării arbitrajului pendinte ( disputa nu putuse fi tranșată definitiv la acel moment față de modificările aduse prin Noul Cod de Procedură Civilă care nu mai impuneau obținerea încuviințării executării hotărârilor arbitrale).

În prezent, decizia Înaltei Curți nu este redactată, însă, imediat după redactare, vom publica o serie de articole și comunicări științifice pe tema impactului pe care îl va produce asupra arbitrajului național, dar mai ales internațional, cu atât mai mult cu cât practica la nivel internațional permite, în mai multe jurisdicții, executarea unor astfel de decizii CAD în baza unor hotărâri arbitrale parțiale sau provizorii.

Despre Zamfirescu Racoţi & Partners

Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale.

ZRP are o echipă de 51 de avocați, dintre care opt asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu şi Antoniu Obancia (asociați).

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm contactaţi:

Departamentul Comunicare
SCA Zamfirescu Racoţi & Partners

Date de contact:
Nume: Cosmina Mureşan
Functie: Director of Marketing Communications
Email: cosmina.muresan@zrp.ro
Telefon: 0745 588 959
Comunicat publicat de: Administrator (click penttu a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Administrator

CEHOV/KORDONSKY. LABORATOR DE TEATRU. ,PRIMUL MARE EVENIMENT DIN CADRUL FNT 2017

Festivalul Național de Teatru și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” organizează Cehov|Kordonsky. Laborator de teatru susținut de regizorul Yuri Kordonsky în România.

Premieră: Kaufland România își transformă acoperișurile, parcările și exteriorul magazinelor în grădini urbane pentru comunitate

București, 17 iulie 2017 – Kaufland România reinventează conceptul de hipermarket și lansează prima rețea de grădini urbane comunitare, transformându-și acoperișurile, exteriorul parcărilor și al…

Încep înscrierile la Bursele Europa FM - JTI

JTI Romania și Radio Europa FM anunță cea de-a XIII-a ediţie a Burselor Europa FM. Pasionații de jurnalism vor lucra în echipa Europa FM și…

Problemele IMM-urilor românești, în dezbatere la Palatul CCIB

Astăzi, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București a avut loc conferința „Rolul IMM în dezvoltarea economiei din România”. Evenimentul a fost…
Vezi profilul Administrator