Evaluarea activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud desfăşurată în anul 2016

Conștienți de rolul pe care îl are Poliția în comunitate, în anul 2016, colectivul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, prin muncă în echipă, spirit de inițiativă și asumarea răspunderii, a crescut siguranța cetățeanului și a protejat valorile sociale fundamentale.

În anul 2016,  activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud  a avut ca principal obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, avându-se în vedere următoarele domenii de activitate:

SERVIREA COMUNITĂȚII :

  • Au fost organizate și desfășurate 1.013 acțiuni și 8.887 controale;
  • 1838 de stări conflictuale aplanate;
  • Polițiștii au intervenit la un număr de 13.521 apeluri de urgenţă;
  • 632 de participări la misiuni de ordine cu ocazia adunărilor publice;
  • 24 de proiecte și campanii de prevenire-informare care au avut  peste 50.000 de beneficiari;
  • Au fost confiscate 3358 kg substanţe periculoase și 86 kg articole pirotehnice.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Cea mai relevantă reflexie a  gradului de siguranță al cetățeanului în județul Bistrița-Năsăud este reprezentată de evoluția ratei criminalității.

Infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere de 7,9 %,  trendul fiind reflectat și de scăderea infracționalității constatate cu 8,18%. Infracțiunile de furt și furt calificat sesizate, care reprezintă ponderea cea mai importantă din totalul faptelor contra patrimoniului,  înregistrează o scădere de 9,53%.

Infracționalitatea stradală sesizată care este cea mai ușor perceptibilă manifestare a fenomenului infracțional precum și un indicator de referință asupra gradului de siguranță publică înregistrează o diminuare importantă cu 19,33%, remarcându-se scăderi la faptele de furt/furt calificat  cu 21,1%.

Activitățile preventive și de combatere desfășurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop protejarea vieții, integrității fizice, psihice și libertății persoanei reușindu-se diminuarea infracțiunilor sesizate de acest gen cu 4,54%.

Infracțiunile grave contra vieții și integrității fizice a persoanei sesizate scad cu 21,42%.

De asemenea, infracțiunile de înșelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 18,72% pe fondul eforturilor preventive și de combatere depuse, în special de către polițiștii specializați din structurile de investigații criminale și criminalității economice.

Infracțiunile sesizate de tulburare de posesie scad cu 7,05% ca efect al aplicării principiilor poliției de proximitate adaptate la  mediul rural.

DOMENIUL SILVIC

Combaterea acestui fenomen a devenit din ce în ce mai eficientă prin eforturile comune ale Poliției Române și Gărzii Forestiere.

Prevenirea și combaterea delictelor silvice constituie o prioritate specifică județului Bistrița-Năsăud. Pe parcursul anului 2016 au fost organizate și desfășurate 471 de acțiuni pe linie silvică și 1074 controale, în cadrul cărora au fost constate și aplicate 478 de sancțiuni contravenționale și s-a confiscat cantitatea de 5346  mc material lemnos.

În anul 2016, în județul Bistrița-Năsăud, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de mijloace de transport material lemnos indisponibilizate, creșterea numărului de persoane puse sub acuzare (procentual creșterea fiind de 6,32%), creșterea semnificativă a numărului de persoane față de care s-au dispus măsuri preventive pentru infracțiuni silvice sau conexe și a numărului de inculpați arestați preventiv pentru infracțiuni silvice.

SIGURANȚA RUTIERĂ

Principalele cauze generatoare de producerea accidentelor rutiere rămân viteza neadaptată la condițiile de drum, nerespectarea distanței între autovehicule și traversarea neregulamentară a pietonilor.

Pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la siguranța rutieră în județul nostru trebuie să ţinem cont de creşterea parcului de autovehicule înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimii ani, la care se adaugă creşterea numărului de persoane deţinătoare de permise de conducere auto și de creșterea constantă a volumului de trafic  rutier pe DN17.

Ca urmare a activităților de monitorizare, prevenire și conștientizare, desfășurate de către polițiștii de profil, riscul rutier a înregistrat o diminuare în anul 2016, care se reflectă prin:

  • Diminuarea cu 16,51% a accidentelor grave de circulație
  • Scăderea numărului de persoane decedate cu 4,44%
  • Reducerea numărului persoanelor rănite grav  cu 19,19%

Au fost constatate și aplicate 58.961 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.140.858  lei  cu 9,66% mai mult decât în anul precedent. De asemenea, au fost suspendate  1.671   permise de conducere şi au fost retrase 1.240 certificate de înmatriculare.

Un aspect pozitiv pe linia cooperării interinstituționale l-a constituit proiectul de informare și conștientizare pe risc rutier „ÎNCOTRO?… DĂ ȘANSĂ VIEȚII!”, desfășurat la nivel județean în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița al Județului  Bistrița-Năsăud și susținut de principale instituții județene ale statului, a creat premisele unei munci de echipă, în folosul tuturor participanților la traficul rutier, din județul nostru.

PREVENIREA ȘI COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE

Pentru îndeplinirea obiectivtului legat de asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, în anul 2016 s-a reușit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în proporție de 58,28%  (prin plată în sumă de 1.004.848 lei și prin măsuri asigurătorii în valoare de 375.391,54 lei).

PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII LA REGIMUL PRODUSELOR ACCIZABILE

A fost confiscată cantitatea de 169.065 țigarete provenite din contrabandă și cantitatea de 2.577,21 litri alcool, au fost indisponibilizate 4 autovehicule folosite pentru transportul țigaretelor și alcoolului și s-a recuperat suma de 102.595 lei. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării extinse bunuri în valoare de  176.827 lei.

Polițistul -cea mai importantă resursă a IPJ BN

Pentru reducerea deficitului de personal, în cursul anului 2016 au fost organizate mai multe concursuri, prin care au fost ocupate 75 de funcții de agent, 12 funcții de ofițer și 4 funcții de personal contractual.

În anul 2017, obiectivul principal al Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud rămâne creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățenii bistrițeni.

Date de contact:
Nume: Agent principal de poliţie SÎRB CRINA MARIA
Functie: Purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean
Email: crina.sirb@bn.politiaromana.ro
Comunicat publicat de: Administrator (click penttu a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Administrator

Grupul Orange anunţă astăzi rezultatele financiare pentru trimestrul doi al anului 2017, disponibile la 30 iunie.

În intervalul aprilie-iunie, Orange România a realizat o cifră de afaceri în valoare de 266,8 milioane de euro, în creștere cu 11% faţă de perioada…

CEHOV/KORDONSKY. LABORATOR DE TEATRU. ,PRIMUL MARE EVENIMENT DIN CADRUL FNT 2017

Festivalul Național de Teatru și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava” organizează Cehov|Kordonsky. Laborator de teatru susținut de regizorul Yuri Kordonsky în România.

Premieră: Kaufland România își transformă acoperișurile, parcările și exteriorul magazinelor în grădini urbane pentru comunitate

București, 17 iulie 2017 – Kaufland România reinventează conceptul de hipermarket și lansează prima rețea de grădini urbane comunitare, transformându-și acoperișurile, exteriorul parcărilor și al…

Încep înscrierile la Bursele Europa FM - JTI

JTI Romania și Radio Europa FM anunță cea de-a XIII-a ediţie a Burselor Europa FM. Pasionații de jurnalism vor lucra în echipa Europa FM și…
Vezi profilul Administrator
 

Stiri din Bistrita-Nasaud
Drumul Blajului va fi recepţionat în luna august!

#Rasunetul - Drumul Blajului va fi recepţionat în luna august!

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat că lucrările de pe Lotul 1, tronsonul 1,  al DJ 172 D,…
107936
IOAN TURC: Primarul Crețu cam uită de eșecurile unor proiecte sau de pierderea unor sume mari de bani europeni

#Rasunetul - IOAN TURC: Primarul Crețu cam uită de eșecurile unor proiecte sau de pierderea unor sume mari de bani europeni

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc a vorbit în cadrul unei conferințe de presă de salariile crecute din administrația publică…
107935
 Drumul Poarta Transilvaniei: Lotul 5, Măgura Ilvei-Lunca Ilvei, în procedură de licitaţie!

#Rasunetul - Drumul Poarta Transilvaniei: Lotul 5, Măgura Ilvei-Lunca Ilvei, în procedură de licitaţie!

Lucrările de modernizare a DJ 172 D, drumul Poarta Transilvaniei, Lotul 5, Măgura Ilvei-Ilva Mare-Lunca Ilvei, sunt finanţate prin etapa a doua a…
107934
 Fonduri europene pentru restaurarea Castelului Posmuş!

#Rasunetul - Fonduri europene pentru restaurarea Castelului Posmuş!

Consiliul Judeţean va aproba, în şedinţa ordinară de luni, proiectul „Reabilitarea şi instaurarea Castelului din localitatea Posmuş” în…
107933
 Vezi ce proiecte se află pe agenda Consiliului Judeţean

#Rasunetul - Vezi ce proiecte se află pe agenda Consiliului Judeţean

  DISPOZIŢIE privind convocarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în şedinţă ordinară la data de 31 iulie 2017, ora 15ºº  
107932
Vasile Silași : Primarii PNL sunt ostracizați. PSD spune una și face alta

#Rasunetul - Vasile Silași : Primarii PNL sunt ostracizați. PSD spune una și face alta

Secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, Vasile Silași, primar al comunei Chiochiș a criticat astăzi modul de atribuire a contractelor pe…
107931
Consiliul Judeţean a semnat contractele de execuţie pentru 3 loturi de pe DJ 172 D. Radu Moldovan: Nu vom face niciun fel de rabat de la calitate şi încadrarea în termene

#Rasunetul - Consiliul Judeţean a semnat contractele de execuţie pentru 3 loturi de pe DJ 172 D. Radu Moldovan: Nu vom face niciun fel de rabat de la calitate şi încadrarea în termene

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin administratorul public Florin Moldovan, a semnat contractele de echiziţie publică pentru proiectare…
107815
IORGU IORDAN ŞI GAVRIL ISTRATE  ÎN TIPARELE UNEI MARI PRIETENII

#Rasunetul - IORGU IORDAN ŞI GAVRIL ISTRATE ÎN TIPARELE UNEI MARI PRIETENII

Încă de pe vremea studenţiei sale în capitala Moldovei, Gavril Istrate, originar din Neposul legendar al Ţării Năsăudului, s-a bucurat de…
107814
Probleme cu apa pe străzile Tănase Tudoran şi I. Pop Reteganul

#Mesagerul de Bistrita Nasaud - Probleme cu apa pe străzile Tănase Tudoran şi I. Pop Reteganul

Astăzi, 27.07.2017, între orele 09.30 – 16.00, se va sista furnizarea apei potabile în municipiul Bistriţa – pe str.…
107083
Probleme cu apa pe străzile Zăvoaie şi Victor Babeş

#Mesagerul de Bistrita Nasaud - Probleme cu apa pe străzile Zăvoaie şi Victor Babeş

Astăzi, 27.07.2017, între orele 09.30 – 16.00, se va sista total furnizarea apei potabile în municipiul Bistriţa – pe str.…
107082
Vezi toate stirile din Bistrita-Nasaud