Tipuri de fundaţii pentru construcţia casei

Pentru casele unifamiliale, fundațiile semi-adânci reprezintă adesea un bun compromis între eficiență și buget. Acestea susțin întreaga greutate a structurii și trebuie să asigure stabilitatea construcției pe tot parcursul existenței sale. Dacă sunt slab realizate sau inadecvate, clădirea se deteriorează foarte repede cu riscul apariției unor fisuri majore, iar renovarea poate costa în cele din urmă, cât toată construcţia.

De ce criterii se va ține cont atunci când se alege o fundație?

  • calitatea solului: este solidă sau fragilă?
  • clima locală : iernile sunt grele? Vara se confruntă cu secete? 
  • prezența apei: apa provine din ploi sau pânzele freatice sunt aproape de suprafață? 
  • configurația terenului: terenul este înclinat pe toată suprafața clădirii sau parțial?

Ce tipuri de fundații există?

Fundațiile diferă în funcție de adâncimea la care se desfășoară lucrarea. Acestea pot fi:

  • fundații puțin adânci – sunt turnate de la 50 cm la 1 m adâncime. Tehnica este destul de simplă, cu o lucrare de terasament, o bază de beton pentru a susține doar pereții portanți, un fel de șapă din beton armat, pe ansamblul structurii construite. Pentru a putea turna acest tip de fundație, este nevoie de un teren stabil și solid, un climat temperat cu câteva perioade de îngheț, o casă fără etaje. 
  • fundaţii semi-adânci – fundațiile semi-adânci sunt turnate între 2 m și 5 m.
  • fundaţii adânci – sunt necesare pentru construcţiile pe soluri fragile sau cu multă apă, dar și atunci când se înregistrează temperaturi puternic negative în regiune. Se spune că fundația este „adâncă” atunci când este săpată mai mult de 6 m.

Persoana responsabilă cu alegerea tipului de fundaţie, este inginerul geotehnic. Proprietarii care sunt în căutarea lui sau a unei firme în domeniu, pot apela cu încredere la Registrul Constructorilor, locul unde pot gasi o multitudine de servicii in construcții.

Când se alege o fundație semi-adânca?

Un profesionist în structuri și lucrări de terasament cunoaște perfect solurile și condițiile climatice din regiunea sa, precum și tipurile de structuri potrivite pentru diferite situații. Însă el trebuie să aibă un studiu efectuat pentru a cunoaște cu precizie solul pe întreaga suprafață a clădirii. Este un studiu necesar, ce poate duce însă la întârzieri și costuri suplimentare.

Studiul esențial al solului

Profesioniștii fundației vor cere în mod necesar un studiu de teren efectuat de un geolog. Acest expert va determina cu exactitate natura solului de sub construcţie.

Tipul de construcție

Planurile casei contează în susținerea deciziei de a alege o fundație semi-adânca. Vor interveni în special două elemente:

  • prezența unuia sau mai multor etaje;
  • dimensionarea suprafețelor (spre deosebire de o construcție dintr-o bucată).

Riscul de îngheț

Uneori natura solului ar face posibilă limitarea lucrărilor de terasament la 1 m, astfel încât să se aleagă fundațiile mai puţin adânci. Însă dacă riscul de frig extrem este semnificativ, va fi necesară alegerea unei fundaţii semi-adânci. Îngheţul este cel mai rău dușman al unei fundații! Din același motiv, casele la altitudine au fundații semi-adânci sau chiar adânci.

Bugetul

Deoarece fundațiile adânci costă de două ori mai mult pe m³, alegerea unei fundații semi-adânci poate fi soluția cea mai potrivită pentru bugetul proiectului.Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Digital x

Despre avantajele și dezavantajele unei terase închise

Multe dintre terasele caselor noastre nu sunt suficient folosite, fapt pentru care proprietarii optează să închidă terasele, transformându-le astfel într-o prelungire a unei camere.

Importanța serviciilor de curăţenie în orice birou

Un proces complet de curăţenie la birou implică mai mult decât un simplu procedeu zilnic de eliminare a mizeriei, prafului şi a substanţelor care se…

Cum alegi cea mai bună armă de autoapărare cu electroșoc

Nu este necesar ca oamenii să deţină o centură neagră la karate pentru a opri un atacator sau a se apăra de câini. Uneori, pentru…

Cum se vindecă depresia fără medicamente?

Persoanele cu depresie se simt adesea neajutorate.

Biodieselul - Un combustibil realizat din reciclare

Atunci când companiile reciclează uleiul uzat, ele contribuie la producerea de biodiesel curat, durabil și eficient. Biodieselul reprezintă un combustibil rezultat printr-un proces industrial de…
Vezi profilul Digital x