Cum pot firmele să abordeze un management sigur al deșeurilor în contextul economiei circulare?

Decizia societăților economice de a crea și implementa un model de business sustenabil implică o nouă etapă de dezvoltare, acest lucru influențând pozitiv imaginea lor în mediul de business și în comunitate.

Contribuția companiilor la un viitor prosper trebuie să se reflecte în impactul pozitiv pe care îl generează ele asupra mediului. Însă, pentru ca acest obiectiv să fie atins, agenții economici trebuie să devină sustenabili, mai precis să includă acest aspect în strategia generală de afaceri și în procesele lor operaționale. 

Pe fondul presiunilor existente la nivelul companiilor pentru creșterea sustenabilității, foarte mulți agenți economici și-au asumat responsabilitatea pentru impactul activității lor asupra mediului, soluționând problemele de mediu întâmpinate.

Se accentuează nevoia unei gestionări eficiente a deșeurilor

Pentru a vorbi de o sustenabilitate a mediului, una dintre direcțiile principale ale companiilor o constituie implementarea unui management eficient al deșeurilor, având ca principal obiectiv prevenirea și minimizarea producției de deșeuri generate.

Tranziția către o economie verde implică implementarea unor practici durabile care să urmărească atât folosirea rațională a resurselor disponibile, cât și gestionarea corectă a deșeurilor generate. 

În acest context, legislația națională de mediu privind deșeurile prevede multiple obligații pe care generatorii și deținătorii de deșeuri trebuie să le respecte. Cu alte cuvinte, cadrul legal responsabilizează companiile din România cu privire la promovarea managementului sustenabil al deșeurilor.

Printre aceste obligații se numără și evidenta deseurilor, fiind avută în vedere maniera corectă de gestionare a lor, ținând cont de volumul generat și de tipul acestora. 

Prioritar este ca aceste societăți economice să urmărească în această activitate de gestionare respectarea ierarhiei deșeurilor, prin:

  • Implementarea unui plan de acțiune necesar prevenirii generării deșeurilor;
  • Concentrarea eforturilor pentru minimizarea deșeurilor generate;
  • Îmbunătățirea nivelului de pregătire pentru refolosire și reciclare a deșeurilor;
  • Depozitarea și eliminarea corectă a deșeurilor.

În esență, managementul deșeurilor trebuie implementat în baza viziunii europene de dezvoltare durabilă. Mai precis, trebuie să integreze conceptul de economie circulară, subliniind ideea valorificării și reciclării, deșeurile fiind astăzi privite ca resurse valoroase.

Ce bariere întâmpină agenții economici în demersul lor de a deveni sustenabili?

Este important de menționat că societățile economice întâmpină numeroase obstacole în această tranziție către o economie verde. Printre principalele bariere menționăm:

  • Lipsa unui capital substanțial care să acopere sectorul inovației;
  • Sprijin deficitar în demersurile de abordare a unui model de business sustenabil;
  • Un nivel redus de susținere din partea consumatorilor.

Pentru mediul de business, consumatorii au o contribuție esențială pe fondul deciziilor lor de consum, ele generând în esență transformarea procesului de producție al companiilor.

Concluzii

Prin abordarea unui management integrat al deșeurilor și o reconfigurare a activității desfășurate în baza conceptului de economie circulară, agenții economici își declară angajamentul pentru construirea unui viitor sigur și prosper pentru generațiile viitoare.



Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Digital x

Ce poate face o companie inovativa si dinamica pentru a trece intr-o noua etapa?

Demararea unei afaceri si conducerea acesteia pentru dezvoltare si atingerea unui anumit prag, considerat a fi unul de succes, presupune foarte multa munca, dedicare si…

Care sunt cele mai bune efecte speciale pentru evenimentele sportive?

Pentru unii oameni, sportul reprezinta un simplu hobby, in timp ce pentru altii, un stil de viata sau chiar o cariera. Printre cele mai populare…

Tu ai aflat secretul din spatele proiectelor de succes?

Orice proiect are nevoie de o persoana care sa gestioneze activitatile din interiorul lui, pentru ca doar asa cei implicati se pot asigura ca vor…

Cele mai bune geci de vanatoare

Se pare ca tot mai multi oameni devin vanatori, deoarece isi doresc activitati in aer liber pentru a-si imbunatati calitatea vietii. In acelasi timp, piata…

De ce sa apelezi la o firma de recrutare IT si cum iti poate fi influentata afacerea? Iata ce spun studiile de specialitate

Pentru majoritatea afacerilor, fie ca este vorba de firme noi sau cu vechime in domeniu, o echipa de angajati profesionisti va reprezenta, intotdeauna, un factor…
Vezi profilul Digital x