Raluca Roman Couture – Romanian Roots

Când am descoperit brand-ul Raluca Roman Couture m-a impresionat maniera în care designerul aduce motivele tradiționale românești în creațiile vestimentare dedicate femeii moderne ce trăiește în mediul urban. Linia de haine Romanian Roots este emblematică. Cromatica folosită vorbește despre elemente ale naturii, legătura ancestrală cu trecutul și strămoșii, simplitate.
Raluca Roman este un suflet sensibil, cald și deschis. Fiecare creație vestimentară are o poveste, iar această poveste este descrisă de autoare într-un mod plastic. Fiecare articol vestimentar reprezintă o filă din povestea Raluca Roman Couture.
În continuare vă invit să citiți un interviu realizat în exclusivitate pentru Madame Sophie și Asociația Culturală Anonymo Muza.

(un interviu de AnaMaria kovalciuc, regizor art.)

Pentru început aș vrea să ne vorbești despre bunica… cea care te-a ghidat în viață și te-a inspirat în a alege design-ul vestimentar.

Bunica este cea care mi-a insuflat pasiunea pentru croitorie . M-am născut și am crescut lângă bunica făcând haine… De la ea am « furat meseria ». Eram permanent în preajma ei și îi imitam fiecare gest, tehnicile ce le folosea în confecționarea atâtor ținute, pe care eu la rândul meu le încercam…Uitându-mă în urmă îmi dau seama că totul a fost atât de natural… Mici fiind învățăm diverse lucruri care ne sunt apoi utile în viață… Pentru mine a face croitorie a fost unul dintre ele… Nu m-am gândit o clipă, în toți anii, că această îndeletnicire ar putea lipsi din viața mea…

De la bunica am învățat atenția la detalii, importanța tiparului, importanța lucrului bine făcut! Dar înainte de toate am învățat cât de important este ca fiecare haină să fie perfect adaptată persoanei căreia îi este dedicată.

Și dincolo de tot procesul de realizare al hainelor, era contactul permanent cu clientele.

În preajma ei am văzut cum haina prinde viață. Vedeam toată transformarea prin care clienta trecea de la primele măsuri luate până la rezultatul final. Și acum am imaginea caietului cu măsurile fiecărei cliente, scrise cu creionul… Mi se părea atât de valoros. Ca și cum cuprindea în el informații rare și prețioase.

De la primii mei pași în viață până în momentul în care am părăsit locurile natale, îndeletnicirea bunicii de a confecționa haine a fost mereu prezentă.

Îndeletnicirea din mâinile bunicii m-a ghidat și încă mă ghidează…

Fiecare creație de-a ta înseamnă emoție, mândria de a fi român și o legătură înrădăcinată adânc în tradiții și valori. Cât de greu este să introduci conceptul de tradițional în era modernă ?

Într-adevăr, pentru mine fiecare creație reprezintă înainte de toate emoție. Emoția de a o crea, de a da viață unei idei și cel mai important, emoția persoanei ce va purta creația.

Legătura cu locurile natale, cu țara, cu rădăcinile și tradițiile românești este foarte importantă. Este sursa mea de liniște, motivație și sens. De unde și apariția liniei Romanian Roots, linie dedicată rădăcinilor noastre, tradițiilor noastre românești și ducerii acestora mai departe. Este rezultatul dorinței mele puternice de a ține în viață tradiția românească.

Cred că e important să ținem în viață tradiția românească, însă fiecare o face în felul lui, prin ceea ce îl pasionează, prin ceea ce știe să facă mai bine. Sunt atâtea feluri de a vorbi despre tradiții și valori. Important e să vorbim. Și cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

Eu am ales să vorbesc prin haine și am ales să dau o importanță mai mare motivelor. M-am focusat mai mult pe motive cu toată însemnătatea lor: simbolistică, cromatică… Iar în ceea ce privește designul, am ales o abordare mai modernă și atipică a formelor… Așadar e loc de foarte multă creație în jurul motivelor. Sunt o sursă nesecată de inspirație.

Cred că dacă am înțelege cât de bogat este limbajul acestor motive, câtă simbolistică este în ele ne-am simți mai aproape de ele, ne-ar vorbi mai mult.

În atelierul tău am văzut o mașină de cusut veche (posibil Singer ?), cu valoare emoțională… la ea coși prototipul creațiilor tale vestimentare?

Mașina veche, tradițională este aceea la care am făcut primele mele cusături alături de bunica. Este cea în care mi-am prins degetele de atâtea ori. Am primit-o moștenire împreună cu atât de multe amintiri…

Nu o folosesc permanent în creațiile mele, însă este în continuare funcțională și uneori mă scoate din încurcătură…

Însă faptul că există în atelierul meu, este ca și cum aș avea permanent cu mine sursa de inspirație și energie. Și nu uit niciodată cum totul a început…

Când începi o nouă colecție cum alegi materialele, texturile și tiparele ?

Întotdeauna o colecție se naște dintr-o idee, o temă. Apoi aceste idei se transformă în schițe. Iar pentru alegerea materialului este important tot acest proces, contextul în care hainele vor fi purtate. Cel mai important criteriu, la final, este ca femeile să se simtă bine în haine.

Cum ai descrie femeia care poartă creațiile tale vestimentare?

Femeia care îmi poartă creațiile aș descrie-o în primul rând ca pe o femeie asumată, împăcată cu ceea ce este. O femeie ce îndrăznește să-și exprime feminitatea. O femeie ce își ascultă emoțiile și le respectă.

Haina este o prelungire a emoțiilor noastre. Și acest lucru se traduce în haine prin detalii, culori, croiuri. De aceea ele sunt foarte importante pentru mine. Pentru că îmi oferă posibilitatea de a mă apropia cât mai bine

de unicitatea fiecărei cliente.

Vorbește-ne despre expozițiile tale și prezentările de modă. Cum este acolo sus pe podium ?

Nu am avut multe experiențe de a fi pe podium, de a fi în lumina reflectoarelor în acest fel. Însă tot ce înseamnă să fiu în centrul atenției atunci când îmi prezint munca, pasiunea, mă bucură pentru că asta

înseamnă că cei la care ajung creațiile mele se bucură la rândul lor de ele.

Dacă una din creațiile mele ajunge să bucure, să facă o femeie să se simtă bine îmbrăcând-o într-un anume context, pentru mine înseamna că și-a atins scopul.

Fiecare creator își iubește toată opera, însă colecția ta de suflet este… ?

Pentru mine cele mai dragi creații sunt acelea în care pot să mă apropii cât mai mult de dorințele și personalitatea clientei. Asta înseamnă haine pe măsură, personalizate: de la idee, schiță până la material, culoare.

Apoi, o colecție care a venit din tot sufletul este Romanian Roots. Pentru că poartă în ea conexiunea mea cu țara, cu rădăcinile, cu locurile natale.

Care sunt planurile de viitor?

Cel mai important plan de viitor este acela de a ajunge prin creațiile mele la cât mai multe femei. Hainele mele să cunoască și să spună povestea a cât mai multor femei. Să le fie companie în exprimarea feminității lor.

Apoi este și planul de a face cunoscute motivele și valorile românești și în afara României. Și știu că este ceva ce pot face…!

 

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Comunicat publicat de: Asociația Anonymo Muza (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Asociația Anonymo Muza

Veni, vidi, WOW! - Amsterdam

Amsterdam este una din capitalele fascinante ale bătrânului continent. Aflat în nordul Olandei, la 5,5 m sub nivelul mării, face parte din patrimoniul UNESCO. Este…

Andreea Arju un Prometeu al Mileniului III

După mai bine de 12 ani petrecuți în corporație, în domeniul financiar bancar, mi-am dat seama că trebuie neapărat să fac o schimbare. Am conștientizat…

Veni, vidi, WOW! Bratislava – orașul încoronărilor

Bratislava, capitala Slovaciei, străbătută de Dunăre, se află la granița cu Austria (marginea orașului reprezintă de fapt granița dintre cele 2 state), Cehia și Ungaria.…

Onna Gall – sustenabilitate și responsabilitate

Onna Gall este despre creativitate, sustenabilitate și responsabilitate. Din ce în ce mai mulți designeri realizează importanța reciclării materialelor și impactul waste-urilor asupra mediului. Din…

Miracolore by Afrodita Blasius

Minimalismul este un curent ce a apărut în anii `60 însă continuă să fie în trend chiar și acum în mileniul III. Bijuteriile create de…
Vezi profilul Asociația Anonymo Muza