Amenzi de pana la 30.000 de lei pentru primariile care nu realizeaza Programul anual de imbunatatire a Eficientei Energetice

Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 20.000 de locuitori au obligatia sa intocmeasca anual un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice si sa numeasca un manager energetic, atestat conform legislatiei in vigoare (Legea 121/2014 privind eficienta energetica, cu completarile ulterioare legea 160/2016) sau sa incheie un contract de management energetic cu o persoana fizica atestata in conditiile legii sau cu o persoana juridica prestatoare de servicii energetice agreata in conditiile legii.

Pe de alta parte, autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 5.000 de locuitori au doar obligatia sa intocmeasca, tot anual, acest Program de imbunatatire a Eficientei Energetice (PiEE).

Atat Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), cat si programele de finantare nerambursabila din fonduri europene conditioneaza accesarea, de existenta acestui Program, ca angajament si asumare a responsabilitatii din partea decizionalilor locali.

Mai mult, prin Ordonanta de urgenta nr. 184/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica, s-au introdus contraventii, cu amenzi cuprinse intre 15.000 si 30.000 de lei pentru nerespectarea de catre autoritatile administratiei publice locale a prevederilor art. 9 alin. (20) si (21).

Ce este un Program de Imbunatatire a Eficientei Energetice (PiEE)?

Programul de Imbunatatire a Eficientei Energetice este un instrument important in elaborarea unei viziuni pe termen de cel putin 3 – 6 ani care sa defineasca evolutia viitoare a modului in care se consuma si produce energia, inclusiv din surse regenerabile la nivelul comunitatii si tinta spre care se va orienta intregul proces de planificare energetica, cu actualizari anuale, identificarea de surse de finantare si suport in materializarea lor.

De ce este important ca primariile sa aiba PiEE, dincolo de indeplinirea obligatiilor legislative?

Dincolo de obligatia legala, impusa prin legea eficientei energetice 121/2014, cu completarile ulterioare, oportunitatea si impactul unui PiEE si a unui manager energetic, sunt dovedite in mod clar prin evidente transparente si la zi a consumurilor si costurilor energetice, prin liste de proiecte clar definite si urmarite ca impact pentru renovarea aprofundata a cladirilor publice (majoritatea scoli si gradinite), a sistemelor de iluminat public stradal, a transportului public local si la nivelul sistemelor de termoficare centralizata.

Managerul energetic asigura asistenta tehnica de specialitate, identifica oportunitati si ajuta la atragerea de finantari si materializarea de proiecte, masurand totodata si efectul in termeni de reducerea consumului si a costurilor energetice.

 Cine poate realiza un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice?

O societate prestatoare de servicii energetice (SPSE) agreata de catre Directia de Eficienta Energetica din Ministerul Energiei este singura entitate legal in masura sa realizeze PiEE. Aceasta are experienta si specialistii necesari – manageri energetici pentru localitati atestati in conditiile legii – pentru a elabora un plan de imbunatatire a eficientei energetice coerent, cu solutii fezabile, care pot fi puse in practica.

Servelect, o companie de inginerie si servicii energetice din Cluj-Napoca, asigura serviciul de management energetic urban pentru peste 19 localitati din Romania. Printre acestea se numara: Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Turda, Satu Mare, Targoviste, Braila, Sfantu Gheorghe, Deva, Tarnaveni etc.

Pe langa PiEE, autoritatile publice locale realizeaza si Planuri de Actiune pentru Clima si Energie Durabila (PACED), care pot si trebuie sa fie abordate in mod corelat cu PiEE, la pachet.

Care este rolul managerului energetic (r)urban?

  • Coordoneaza colectarea de date privind consumurile si costurile energetice de la nivelul autoritatii administratiei publice locale.
  • Participa la elaborarea PiEE prin propunerea de masuri fara cost, cu cost redus sau masuri ce presupun investitii.
  • Analizeaza Programul de imbunatatire a Eficientei Energetice si monitorizeaza implementarea masurilor de eficienta energetica incluse in acesta.
  • Intocmeste rapoarte privind eficienta energetica solicitate de Beneficiar.
  • Calculeaza indicatorii de eficienta energetica solicitati de Beneficiar.
  • Acorda consultanta privind modul de aplicare a legislatiei si reglementarilor in vigoare privind eficienta energetica.
  • Consultanta tehnica specializata din partea managerului energetic care aduce argumente pentru si fundamenteaza proiectele si solutiile de energie durabila la nivelul comunitatii urbane.
  • Ofera suport specializat in atragerea de finantari (ne)rambursabile pentru modernizarea cladirilor publice si cresterea confortului microclimatic in acestea.

Asumarea unei responsabilitati pe plan local in ceea ce priveste eficienta energetica conduce la reducerea consumului si a risipei de energie, si implicit la o crestere economica inteligenta si durabila.

Servelect (www.servelect.ro) vine in sprijinul comunitatilor locale din Romania atat prin elaborarea Programului de Imbunatatire a Eficientei Energetice si PACED, cat si prin serviciul de manager energetic, astfel incat, impreuna, sa avem o amprenta pozitiva asupra oamenilor si mediului inconjurator.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
Cuvinte cheie:
program de imbunatatire a eficientei energetice, manager energetic, obligatii legislative


Comunicat publicat de: Servelect (click pentru a vizualiza profilul)

 

Stiri din Cluj

#Ziarul Faclia - Bugetul local, aprobat de consilierii gherleni 1

Edilii gherleni încă de la începutul anului s-au apucat serios de lucrările demarate toamna trecută, dar investițiile au fost impulsionate și…
8510136

#Ziarul Faclia - România și „bufetul suedez” de la Bruxelles 1

Romania a fost avertizată de mai multe ori din cauză că nu a transpus în legislația națională sau nu a transpus în mod corect directivele…
8510130

#Ziarul Faclia - Eșec pentru CFR Cluj în play-off 2

Campioana CFR Cluj a fost învinsă acasă de Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 1-0 (1-0), luni seara, într-un meci din etapa a şaptea a…
8510129

#Ziarul Faclia - Cruce cu o înălţime de 7 metri, interzisă într-o grădină din Germania 1

O femeie din oraşul german Dusseldorf a primit o hotărâre judecătorească care dispune înlăturarea unei cruci creştine cu o înălţime de…
8510128

#Ziarul Faclia - Spectacol cu aproximativ 800 de persoane la Opera Națională din Cluj-Napoca

Ministerul Culturii va derula, în perioada 14-16 mai, patru evenimente-pilot care presupun spectacole cu public atât în interior, cât şi în…
8510127

#Napoca News - Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida 1

Duminică, 16 mai 2021, este Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida. Alături de tradiționalele vizite ghidate în limba română…
8510114

#Napoca News - Secuii de la Sepsi Sfântu Gheorghe au învins campioana CFR Cluj 1

Formatia CFR Cluj a fost invinsa, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, de echipa Sepsi Sfantu Gheorghe, intr-un meci din etapa a saptea a…
8510113

#CLUJUST - Motivare HP prin care s-a decis cum se stabilește calitatea de persoană îndreptățită 1

Prin Decizia nr. 22/2021 din 12 aprilie 2021 ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 480 din 10 mai 2021, ICCJ a stabilit că în…
8510090

#Napoca News - Mesajul Patriarhului Daniel de Ziua Națională a Regalității 2

Cu ocazia Zilei Naționale a Regalității, 10 mai 2021, Patriarhul Daniel adresează un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele…
8510062

#Napoca News - Protest la Cluj-Napoca împotriva construirii unui bloc de 13 etaje 3

Zeci de clujeni cu copii au protestat luni, 10 mai 2021, împotriva construirii în cartierul Mănăștur, în zona La Terenuri, a unui bloc de 13…
8510061
Vezi toate stirile din Cluj