Premieră: Primii monitori de schi cu dizabilități motorii din România vor învăța alte persoane cu dizabilități să schieze la Poiana Brașov!

Gașca Zurli și Mirela Retegan vor fi, din nou, alături de oamenii speciali care doresc să învețe să schieze.

Pârtia Bradul din Poiana Brașov este următoarea oprire din cadrul campaniei ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”. Campania este inițiată de asociația Caiac SMile care este promotorul unei premiere naționale: trei persoane cu dizabilități locomotorii au devenit monitori de schi. Vasile Bota, Adrian Cherecheș și Bogdan Cioltea  vor ajuta alte persoane cu dizabilități să poată schia singure. Cei trei au încheiat un curs de perfecționare, acreditat de Euroski – Centrul Național Formare Monitori, timp de doi ani.

 

Duminică, 6 februarie, între orele 12.00-17.00, și luni, 7 februarie, între orele 11.00-17.00, cei trei monitori de schi, alături de reprezentanții asociației, vor fi prezenți pe pârtie, pregătiți să-i inițieze în acest sport pe oamenii speciali care li se vor alătura. Aceștia vor avea la dispoziție mai multe monoschiuri, dispozitive special create pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, cu ajutorul cărora se vor bucura de coborâri line pe pârtie.

 

„Am început cu Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile, să practicăm caiacul adaptat, noi suntem în scaun rulant toți trei, am început vara, a venit sezonul de iarnă în care nu am mai putut practica. El a mers la schi și a zis de ce să nu ne dăm și noi cu schiurile. În prima fază a încercat Ionuț să adapteze un scaun rulant, la care i-a luat roțile și a pus niște schiuri, dar nu s-a putut schia, a fost ceva gen sanie. Eu lucrez la fundația Motivation, ei văzând ce facem noi, știind că în Austria se schiază cu un monoschi, m-au trimis pe mine și pe Ionuț, ne-au donat și primul monoschi, și am mers în Austria cu Ionuț. Acolo am stat o săptămână, după o săptămână am început să schiez singur”, spune Adrian Cherecheș, monitor de ski.

 

Mirela Retegan și Gașca Zurli vor fi și ei pe pârtie ca să îi încurajeze pe oamenii speciali care doresc să învețe să schieze.

 

Asociațiile persoanelor cu dizabilități din regiune sunt invitate să îi încurajeze pe beneficiarii lor să participe la activitățile special concepute pentru ei pe pârtia Feleacu. NU este nevoie de înscriere sau programare pentru încercarea monoschiurilor!

 

Au fost zile pline, sunt impresionat de fiecare poveste, de la fetița care s-a născut cu dizabilități și nu a mers niciodată, dar a reușit să se dea pe schiul special, la călugărul de la Apuntat care a avut un accident acum câțiva ani și a învățat un alt stil de viață, la băiețelul David care a fost schior de performanță și apoi, din cauza unei tumori, nu a mai urcat pe o pârtie de 11 ani până la Boti, tânărul care a avut un accident la schi în urmă cu patru ani”, declară Ionuț Stancovici, președintele asociației Caiac SMile.

 

Activitatea din Poiana Brașov este cea de-a treia a campaniei inițiate de Asociația Caiac SMile și este posibilă datorită sprijinului oferit de Ana Hotels. Primele, desfășurate la Vatra Dornei și pe pârtia Feleacu din județul Cluj, au adus pe pârtie peste 75 de persoane cu diferite dizabilități și familiile lor.

 

Alte pârtii vor fi incluse în calendarul campaniei, conform unui program ce urmează să fie anunțat în presă și postat pe pagina FB Caiac SMile, printre care: Cavnic, Mărișel, Muntele Mic, Cheile Grădiștei, Întorsura Buzăului, Durău, Câmpulung Moldovenesc, Predeal.

 

Scop ambițios: cât mai multe monoschiuri pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, pe minim 10 pârtii din România

Până în prezent, asociația Caiac SMile a reușit deja să achiziționeze 13 scaune, sponsorizate integral de companii și fundații generoase, după cum urmează:

Promovarea și susținerea sportului, în general, pentru persoanele cu dizabilități este principala preocupare a reprezentanților asociației Caiac SMile. Ionuț Stancovici, președintele ei, a participat la cursuri speciale, în Austria, unde a învățat cum să lucreze cu persoanele cu dizabilități care doresc să învețe să schieze. Integrarea acestor persoane în societate prin sport va conduce la depășirea barierelor sociale și a limitelor create de situația lor dificilă și le va asigura egalitate de șanse, cred inițiatorii proiectului.

 

Cum poți ajuta?

  1. DONEAZĂ prin PayPal: https://caiacsmile.ro/donatii/
  2. DONEAZĂ direct în contul Asociației, prin TRANSFER BANCAR, folosind datele de mai jos:

Beneficiar: Asociația Club Sportiv Caiac SMile

Cont LEI: RO77BTRLRONCRT0439025703

Cont EURO: RO81BTRLEURCRT0439025701

Banca Transilvania.

Detalii campanie: Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze.

  1. DĂ SFARĂ ÎN ȚARĂ!

Cunoști persoane cu dizabilități locomotorii care ar dori să încerce schiatul pe un astfel de dispozitiv? Spune-i că suntem la Cluj, pe Pârtia Feleacu, pe 30 ianuarie, între orele 12 -17!

 

 

Despre Caiac SMile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat, conform principiului „Mens sana in corpore sano”. Asociația oferă posibilitatea de a practica activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale, copiilor proveniți din medii defavorizate, copiilor instituționalizați și persoanelor cu dizabilități.

 

Despre Ionuț Stancovici

Ionuț Stancovici este românul care și-a propus să accesibilizeze sportul pentru persoanele cu nevoi speciale. Iubitor de sport, un antrenor dedicat și dornic de-a atrage pe oameni în această direcție, iarna pe schiuri și snowboard, vara în caiac, adună în jurul său peste 2.000 de copii și adulți. Antrenează 20 de copii din club pentru performanță în concursuri internaționale, unde reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.

Este inițiator al mai multor proiecte, majoritatea de natură socială: “Kayaking with disabilities”, “Skiing with disabilities”, “Aventura în natură”, etc. Ionuț crede că sportul reprezintă terapie atât fizică, cât și psihică, de aceea, orientarea lui, în mod special, este îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, astfel ajutându-i să se integreze în societate.

 

PARTENER MEDIA: Europa FM

 

CONTACT

Ionuț Stancovici

Tel: 0760 291 669

Email: ionutstancovici@yahoo.com

Facebook: https://www.facebook.com/caiacsmile/

Web: www.caiacsmile.roComunicat publicat de: #centruldepresa (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de #centruldepresa

TIFF 2022 - unul dintre cele mai populare evenimente ale momentului

Cu peste 350 de proiecții – povești legendare și filme în premieră absolută, o selecție puternică de muzică și cine-concerte, expoziții, workshop-uri inovatoare, dezbateri și…

Din 21 aprilie începe sezonul vacanțelor și relaxării la Ana Hotels Europa Eforie Nord

Pentru Ana Hotels Europa Eforie Nord, sezonul turistic estival ia startul pe 21 aprilie. Primii oaspeți care vor trece pragul locației de la Eforie Nord…

Revista Biz și PRO TV au lansat prima copertă NFT din România

În premieră în piața de media, Revista Biz împreună cu PRO TV au lansat astăzi, 22 martie, Lionheart, prima copertă NFT din România!

COMUNICAT DE PRESĂ

Dezbaterea publică a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM realizată în forul Camerei Deputaților: reprezentanții Ministerului Finanțelor, ai FNGCIMM și ai CNIPMMR au demarat…

Batman vine în noiembrie la Warner TV!

Două producții din trilogia „The Dark Knight” regizată de Christopher Nolan, cu actorul Christian Bale în rol principal, vor fi difuzate de Warner TV, în…
Vezi profilul #centruldepresa