Evaluarea activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud desfăşurată în anul 2016
Conștienți de rolul pe care îl are Poliția în comunitate, în anul 2016, colectivul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, prin muncă în echipă, spirit de inițiativă și asumarea răspunderii, a crescut siguranța cetățeanului și a protejat valorile sociale fundamentale.
În anul 2016, activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud a avut ca principal obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, avându-se în vedere următoarele domenii de activitate:
SERVIREA COMUNITĂȚII :
- Au fost organizate și desfășurate 1.013 acțiuni și 8.887 controale;
- 1838 de stări conflictuale aplanate;
- Polițiștii au intervenit la un număr de 13.521 apeluri de urgenţă;
- 632 de participări la misiuni de ordine cu ocazia adunărilor publice;
- 24 de proiecte și campanii de prevenire-informare care au avut peste 50.000 de beneficiari;
- Au fost confiscate 3358 kg substanţe periculoase și 86 kg articole pirotehnice.
SIGURANȚA CETĂȚEANULUI
Cea mai relevantă reflexie a gradului de siguranță al cetățeanului în județul Bistrița-Năsăud este reprezentată de evoluția ratei criminalității.
Infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere de 7,9 %, trendul fiind reflectat și de scăderea infracționalității constatate cu 8,18%. Infracțiunile de furt și furt calificat sesizate, care reprezintă ponderea cea mai importantă din totalul faptelor contra patrimoniului, înregistrează o scădere de 9,53%.
Infracționalitatea stradală sesizată care este cea mai ușor perceptibilă manifestare a fenomenului infracțional precum și un indicator de referință asupra gradului de siguranță publică înregistrează o diminuare importantă cu 19,33%, remarcându-se scăderi la faptele de furt/furt calificat cu 21,1%.
Activitățile preventive și de combatere desfășurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop protejarea vieții, integrității fizice, psihice și libertății persoanei reușindu-se diminuarea infracțiunilor sesizate de acest gen cu 4,54%.
Infracțiunile grave contra vieții și integrității fizice a persoanei sesizate scad cu 21,42%.
De asemenea, infracțiunile de înșelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 18,72% pe fondul eforturilor preventive și de combatere depuse, în special de către polițiștii specializați din structurile de investigații criminale și criminalității economice.
Infracțiunile sesizate de tulburare de posesie scad cu 7,05% ca efect al aplicării principiilor poliției de proximitate adaptate la mediul rural.
DOMENIUL SILVIC
Combaterea acestui fenomen a devenit din ce în ce mai eficientă prin eforturile comune ale Poliției Române și Gărzii Forestiere.
Prevenirea și combaterea delictelor silvice constituie o prioritate specifică județului Bistrița-Năsăud. Pe parcursul anului 2016 au fost organizate și desfășurate 471 de acțiuni pe linie silvică și 1074 controale, în cadrul cărora au fost constate și aplicate 478 de sancțiuni contravenționale și s-a confiscat cantitatea de 5346 mc material lemnos.
În anul 2016, în județul Bistrița-Năsăud, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de mijloace de transport material lemnos indisponibilizate, creșterea numărului de persoane puse sub acuzare (procentual creșterea fiind de 6,32%), creșterea semnificativă a numărului de persoane față de care s-au dispus măsuri preventive pentru infracțiuni silvice sau conexe și a numărului de inculpați arestați preventiv pentru infracțiuni silvice.
SIGURANȚA RUTIERĂ
Principalele cauze generatoare de producerea accidentelor rutiere rămân viteza neadaptată la condițiile de drum, nerespectarea distanței între autovehicule și traversarea neregulamentară a pietonilor.
Pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la siguranța rutieră în județul nostru trebuie să ţinem cont de creşterea parcului de autovehicule înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimii ani, la care se adaugă creşterea numărului de persoane deţinătoare de permise de conducere auto și de creșterea constantă a volumului de trafic rutier pe DN17.
Ca urmare a activităților de monitorizare, prevenire și conștientizare, desfășurate de către polițiștii de profil, riscul rutier a înregistrat o diminuare în anul 2016, care se reflectă prin:
- Diminuarea cu 16,51% a accidentelor grave de circulație
- Scăderea numărului de persoane decedate cu 4,44%
- Reducerea numărului persoanelor rănite grav cu 19,19%
Au fost constatate și aplicate 58.961 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.140.858 lei cu 9,66% mai mult decât în anul precedent. De asemenea, au fost suspendate 1.671 permise de conducere şi au fost retrase 1.240 certificate de înmatriculare.
Un aspect pozitiv pe linia cooperării interinstituționale l-a constituit proiectul de informare și conștientizare pe risc rutier „ÎNCOTRO?… DĂ ȘANSĂ VIEȚII!”, desfășurat la nivel județean în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița al Județului Bistrița-Năsăud și susținut de principale instituții județene ale statului, a creat premisele unei munci de echipă, în folosul tuturor participanților la traficul rutier, din județul nostru.
PREVENIREA ȘI COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE
Pentru îndeplinirea obiectivtului legat de asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, în anul 2016 s-a reușit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în proporție de 58,28% (prin plată în sumă de 1.004.848 lei și prin măsuri asigurătorii în valoare de 375.391,54 lei).
PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII LA REGIMUL PRODUSELOR ACCIZABILE
A fost confiscată cantitatea de 169.065 țigarete provenite din contrabandă și cantitatea de 2.577,21 litri alcool, au fost indisponibilizate 4 autovehicule folosite pentru transportul țigaretelor și alcoolului și s-a recuperat suma de 102.595 lei. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării extinse bunuri în valoare de 176.827 lei.
Polițistul -cea mai importantă resursă a IPJ BN
Pentru reducerea deficitului de personal, în cursul anului 2016 au fost organizate mai multe concursuri, prin care au fost ocupate 75 de funcții de agent, 12 funcții de ofițer și 4 funcții de personal contractual.
În anul 2017, obiectivul principal al Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud rămâne creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățenii bistrițeni.
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
Comunicat publicat de: #centruldepresa (click pentru a vizualiza profilul)