Evaluarea activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud desfăşurată în anul 2016

Conștienți de rolul pe care îl are Poliția în comunitate, în anul 2016, colectivul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, prin muncă în echipă, spirit de inițiativă și asumarea răspunderii, a crescut siguranța cetățeanului și a protejat valorile sociale fundamentale.

În anul 2016,  activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud  a avut ca principal obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, avându-se în vedere următoarele domenii de activitate:

SERVIREA COMUNITĂȚII :

  • Au fost organizate și desfășurate 1.013 acțiuni și 8.887 controale;
  • 1838 de stări conflictuale aplanate;
  • Polițiștii au intervenit la un număr de 13.521 apeluri de urgenţă;
  • 632 de participări la misiuni de ordine cu ocazia adunărilor publice;
  • 24 de proiecte și campanii de prevenire-informare care au avut  peste 50.000 de beneficiari;
  • Au fost confiscate 3358 kg substanţe periculoase și 86 kg articole pirotehnice.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Cea mai relevantă reflexie a  gradului de siguranță al cetățeanului în județul Bistrița-Năsăud este reprezentată de evoluția ratei criminalității.

Infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere de 7,9 %,  trendul fiind reflectat și de scăderea infracționalității constatate cu 8,18%. Infracțiunile de furt și furt calificat sesizate, care reprezintă ponderea cea mai importantă din totalul faptelor contra patrimoniului,  înregistrează o scădere de 9,53%.

Infracționalitatea stradală sesizată care este cea mai ușor perceptibilă manifestare a fenomenului infracțional precum și un indicator de referință asupra gradului de siguranță publică înregistrează o diminuare importantă cu 19,33%, remarcându-se scăderi la faptele de furt/furt calificat  cu 21,1%.

Activitățile preventive și de combatere desfășurate la nivelul inspectoratului au avut ca scop protejarea vieții, integrității fizice, psihice și libertății persoanei reușindu-se diminuarea infracțiunilor sesizate de acest gen cu 4,54%.

Infracțiunile grave contra vieții și integrității fizice a persoanei sesizate scad cu 21,42%.

De asemenea, infracțiunile de înșelăciune sesizate înregistrează o scădere cu 18,72% pe fondul eforturilor preventive și de combatere depuse, în special de către polițiștii specializați din structurile de investigații criminale și criminalității economice.

Infracțiunile sesizate de tulburare de posesie scad cu 7,05% ca efect al aplicării principiilor poliției de proximitate adaptate la  mediul rural.

DOMENIUL SILVIC

Combaterea acestui fenomen a devenit din ce în ce mai eficientă prin eforturile comune ale Poliției Române și Gărzii Forestiere.

Prevenirea și combaterea delictelor silvice constituie o prioritate specifică județului Bistrița-Năsăud. Pe parcursul anului 2016 au fost organizate și desfășurate 471 de acțiuni pe linie silvică și 1074 controale, în cadrul cărora au fost constate și aplicate 478 de sancțiuni contravenționale și s-a confiscat cantitatea de 5346  mc material lemnos.

În anul 2016, în județul Bistrița-Năsăud, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de mijloace de transport material lemnos indisponibilizate, creșterea numărului de persoane puse sub acuzare (procentual creșterea fiind de 6,32%), creșterea semnificativă a numărului de persoane față de care s-au dispus măsuri preventive pentru infracțiuni silvice sau conexe și a numărului de inculpați arestați preventiv pentru infracțiuni silvice.

SIGURANȚA RUTIERĂ

Principalele cauze generatoare de producerea accidentelor rutiere rămân viteza neadaptată la condițiile de drum, nerespectarea distanței între autovehicule și traversarea neregulamentară a pietonilor.

Pentru a avea o imagine obiectivă cu privire la siguranța rutieră în județul nostru trebuie să ţinem cont de creşterea parcului de autovehicule înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimii ani, la care se adaugă creşterea numărului de persoane deţinătoare de permise de conducere auto și de creșterea constantă a volumului de trafic  rutier pe DN17.

Ca urmare a activităților de monitorizare, prevenire și conștientizare, desfășurate de către polițiștii de profil, riscul rutier a înregistrat o diminuare în anul 2016, care se reflectă prin:

  • Diminuarea cu 16,51% a accidentelor grave de circulație
  • Scăderea numărului de persoane decedate cu 4,44%
  • Reducerea numărului persoanelor rănite grav  cu 19,19%

Au fost constatate și aplicate 58.961 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.140.858  lei  cu 9,66% mai mult decât în anul precedent. De asemenea, au fost suspendate  1.671   permise de conducere şi au fost retrase 1.240 certificate de înmatriculare.

Un aspect pozitiv pe linia cooperării interinstituționale l-a constituit proiectul de informare și conștientizare pe risc rutier „ÎNCOTRO?… DĂ ȘANSĂ VIEȚII!”, desfășurat la nivel județean în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița al Județului  Bistrița-Năsăud și susținut de principale instituții județene ale statului, a creat premisele unei munci de echipă, în folosul tuturor participanților la traficul rutier, din județul nostru.

PREVENIREA ȘI COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE

Pentru îndeplinirea obiectivtului legat de asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, în anul 2016 s-a reușit recuperarea prejudiciilor în dosarele penale de evaziune fiscală în proporție de 58,28%  (prin plată în sumă de 1.004.848 lei și prin măsuri asigurătorii în valoare de 375.391,54 lei).

PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIONALITĂȚII LA REGIMUL PRODUSELOR ACCIZABILE

A fost confiscată cantitatea de 169.065 țigarete provenite din contrabandă și cantitatea de 2.577,21 litri alcool, au fost indisponibilizate 4 autovehicule folosite pentru transportul țigaretelor și alcoolului și s-a recuperat suma de 102.595 lei. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării extinse bunuri în valoare de  176.827 lei.

Polițistul -cea mai importantă resursă a IPJ BN

Pentru reducerea deficitului de personal, în cursul anului 2016 au fost organizate mai multe concursuri, prin care au fost ocupate 75 de funcții de agent, 12 funcții de ofițer și 4 funcții de personal contractual.

În anul 2017, obiectivul principal al Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud rămâne creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățenii bistrițeni.


Alte comunicate publicate de #centruldepresa

TIFF 2022 - unul dintre cele mai populare evenimente ale momentului

Cu peste 350 de proiecții – povești legendare și filme în premieră absolută, o selecție puternică de muzică și cine-concerte, expoziții, workshop-uri inovatoare, dezbateri și…

Din 21 aprilie începe sezonul vacanțelor și relaxării la Ana Hotels Europa Eforie Nord

Pentru Ana Hotels Europa Eforie Nord, sezonul turistic estival ia startul pe 21 aprilie. Primii oaspeți care vor trece pragul locației de la Eforie Nord…

Revista Biz și PRO TV au lansat prima copertă NFT din România

În premieră în piața de media, Revista Biz împreună cu PRO TV au lansat astăzi, 22 martie, Lionheart, prima copertă NFT din România!

COMUNICAT DE PRESĂ

Dezbaterea publică a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM realizată în forul Camerei Deputaților: reprezentanții Ministerului Finanțelor, ai FNGCIMM și ai CNIPMMR au demarat…
Vezi profilul #centruldepresa
 

Stiri din Bistrita-Nasaud

#Gazeta de Bistrita - Femeile de pe Valea Bârgăului se pot testa gratuit pentru cancerul de sân! Când ajunge caravana mobilă în zonă și cum se pot face programările 4

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă̆” Cluj-Napoca împreună cu partenerul său Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a…
10617545

#AS Tv - Seceta și urmările sale 1

Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că prognozele meteo pentru următoarea perioadă sunt încurajatoare, în ceea ce priveşte seceta.…
10617356

#Gazeta de Bistrita - Deținătorii de cai din Bistrița-Năsăud, la control! Ce amenzi au fost aplicate 7

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța…
10616863

#Gazeta de Bistrita - VIDEO. La pompa unei benzinării se vinde aer la preț de motorină 3

La o benzinărie din județul Argeș, un șofer de TIR s-a trezit că alimentează cu aer, în loc de motorină. Bărbatul a postat un videoclip pe…
10615515

#Gazeta de Bistrita - A plecat la plimbare, deși era în arest la domiciliu! Acum va sta 30 de zile după gratii 2

Un adolescent din Bistrița, aflat în arest la domiciliu, a ajuns după gratii pentru următoarele 30 de zile, după ce a fost găsit de polițiști…
10615514

#Gazeta de Bistrita - Bărbat din Viile Tecii, amendat cu 10.000 lei de Adi Deșeuri 2

Încă un bărbat din Bistrița-Năsăud a fost amendat de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri, în urma controalelor efectuate în…
10615513

#Gazeta de Bistrita - Femeie din Tureac, lovită de un autotren în Tiha Bârgăului 2

O femeie din localitatea Tureac a ajuns joi după-amiaza la spital, după ce, în timp ce traversa partea carosabilă în localitatea Tiha…
10615511

#AS Tv - ”O, măicuță sfântă” 4

O copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Prodromița” de la Athos a fost adusă, la Biserica de la Coroana din Bistrița.…
10613718

#AS Tv - Linia 16 ne duce în Wonderland 6

O nouă linie de transport public va fi înființată începând cu data de 16 august, de pe linia 16, îi va duce pe doritori până în…
10613717
Vezi toate stirile din Bistrita-Nasaud