Despre doctorii oncologi - cate tipuri sunt si care este rolul lor

Oncologia reprezinta studiul cancerului, in diversele sale forme. Oncologistul este doctorul care trateaza cancerul si ofera ingrijire medicala persoanelor diagnosticate cu cancer.

Domeniul oncologiei are trei mari parti: medicala, chirurgicala si radiatiile.

Un oncolog medical trateaza cancerul folosind chimioterapie sau alte medicamente, cum ar fi terapia targhetata sau imunoterapia.

Un oncolog chirurg indeparteaza tumoarea si tesutul din jurul zonei afectate in timpul interventei chirurgicale. El efectueaza, de asemenea, anumite tipuri de biopsii ce ajuta la diagnosticarea cancerului.

Un oncolog radiologist trateaza cancerul folosind radioterapia.

Alte tipuri de doctori oncologi includ:

– doctorul oncolog ginecolog care trateaza cancerele ginecologice, cum ar fi cancerele uterine, ovariene si de col uterin. In acest sens, clinica privata ProfMedica este specializata in chirurgie si ginecologie oncologica.

– doctorul oncolog pediatru care trateaza cancerul la copii. Unele tipuri de cancer apar cel mai frecvent la copii si adolescenti. Acestea includ anumite tumori cerebrale, leucemie, osteosarcom si sarcomul lui Ewing. Tipurile de cancer mai frecvente la copii apar uneori si la adulti; in aceste situatii, un adult poate decide sa lucreze cu un oncolog pediatru.

– doctorul oncolog hematolog diagnosticheaza si trateaza cancerele de sange, cum ar fi leucemia, limfomul si mielomul.

Care este rolul unui doctor oncolog? Acesta gestioneaza ingrijirea pacientului pe tot parcursul bolii, incepand cu diagnosticul. Rolul sau include si:

– Explicarea diagnosticului de cancer si a stadiului in care este

– Discutarea tuturor optiunilor de tratament si recomandarea lui specifica fiecarui caz in parte

– Oferirea de ingrijire de cea mai inalte calitatite si plina de compasiune

– Ajutarea pacientului sa gestioneze simptomele si efectele secundare ale cancerului dar si ale tratamentului aplicat cancerului.

Diferitele tipuri de medici oncologi deseori lucreaza impreuna pentru a crea un plan de tratament general al unui pacient ce combina diferite tipuri de tratamente. De exemplu, un pacient poate avea nevoie de tratament ce combina interventiile chirurgicale, chimioterapia si radioterapia. Cu alte cuvinte, o echipa multidisciplinara lucreaza impreuna in beneficiul pacientului.

Munca doctorului oncolog este sustinuta de o echipa care ingrijeste pacientul diagnosticat cu cancer; aceasta include, de asemenea, o varietate de alti profesionisti din domeniul sanatatii:

– Patologul citeste si interpreteaza testele de laborator. Acestea includ verificarea celulelor, tesuturilor si a organelor pentru diagnosticarea bolii

– Radiologul efectueaza teste de imagistica pentru a diagnostica boala. Acestea includ raze X sau teste cu ultrasunete.

– Asistenta specializata in ingrijirea pacientului cu cancer

Echipa poate implica, de asemenea, medici din alte domenii de medicina. De exemplu, un doctor dermatolog specializat in probleme ale pielii poate, de asemenea, ajuta la tratarea cancerului de piele.

Clinica de oncologie Bucuresti ProfMedica specializata in chirurgie si ginecologie oncologica dispune de echipe complete competente ce asigura servicii medicale profesionale – consultatii, investigatii si proceduri medicale specifice – pacientilor susceptibili sau diagnosticati cu cancer.Comunicat publicat de: Concept24 (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Concept24

Care este momentul cel mai bun pentru a comanda produse naturiste online?

Sezonul rece a venit la noi cu pasi timizi si fara graba. Mama Natura ne-a dat destul ragaz sa ne pregatim corpul si mintea pentru…

Pasi pentru achizitionarea unui vehicul comercial

Pasii pentru achizitionarea unui vehicul comercial sunt in mare parte aceiasi cu pasii necesari pentru achizitionarea unei masini personale, insa detaliile difera. Iata de ce…

Cat de sigure sunt bijuteriile pentru copii?

Nu este un secret pentru nimeni ca inca de la nastere copiii mici, fetitele cu precedere, primesc bijuterii. Fie ca este vorba despre cerceii primiti…

9 piese de masina pe care oricine ar trebui sa le stie

Chiar daca mecanica nu este tocmai punctul forte al doamnelor si, de cele mai multe ori, cele cateva pagini de teorie pe partea de mecanica…

Transportul cu autocarul – un business in crestere in Romania

Unul dintre mijloacele de transport preferate nu numai de romani, ci si de cetateni europeni in general sunt autocarele. In Europa exista o retea foarte…
Vezi profilul Concept24