Comunicat de presă Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Marți 31 ianuarie a.c., la Roma, s-au desfășurat lucrările Adunării Eparhiale și ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI). Întrunită sub președinția Preasfințitului Părinte Siluan, acest organism statutar a examinat şi aprobat rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial, execuţia bugetară pe 2016 şi bugetul eparhiei pentru anul 2017. Alături de membrii clerici și mireni ai Adunării Eparhiale s-au aflat aproximativ 200 de mireni din parohiile din Italia, numărul total al participanților ridicându-se la 727.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum în cadrul căreia s-au adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei în anul 2016, după care Preasfințitului Părinte Siluan a adresat celor prezenți un cuvânt de întâmpinare.

După cuvântul Preasfinției Sale, invitatul de onoare din acest an al EORI, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a susținut prelegerea cu tema: „Icoana lui Hristos – chipul omului îndumnezeit”. Conferința a făcut parte din proiectul pastoral – misionar și catehetic„Icoana lui Hristos – chipul omului îndumnezeit”, eveniment ce se înscrie în cadrul activităților legate de „Anul Omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericești”.

Au urmat apoi discuții și problematizări legate de teologia icoanei, precum și saluturile oficiale ale reprezentanților autorităților române și italiene.

În continuare au avut loc Lucrările Sesiunii Ordinare a Adunării Eparhiale.

În ceea ce privește Slujirea PASTORAL-MISIONARĂ, la finalul anului 2016, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, cuprindea 222 parohii (și alte 20 în formare), împărțite în 19 protopopiate; 4 mănăstiri, 2 schituri, 6 paraclise episcopale și 2 centre pastorale. Pe lângă parohii mai funcționează alte 126 locuri de slujire (filii), unde se săvârșesc periodic Sfânta Liturghie sau alte slujbe.

Pe parcursul anului 2016 s-au înființat 12 parohii și 6 filii și s-au săvârșit:

– 12 hirotonii întru preot și 14 hirotonii întru diacon; în total fiind 264 clerici;

– 10.064 botezuri și 118 primiri în Ortodoxie;

– 1.658 cununii;

– 248 de înmormântări;

Între evenimentele mai importante ale acestui capitol din istoria Eparhiei noastre amintim faptul că: s-au săvârșit 5 sfințiri de biserică, s-au binecuvântat 7 iconostase, s-au sfințit Crucile de pe biserica Parohiei Venezia 1 și s-a sfințit piatra de temelie  pentru construirea bisericii Parohiei din Abano Terme.

Legat de Activitatea SOCIAL FILANTROPICĂ, mai multe parohii au dezvoltat activități bogate în acest sens. Pe lângă acestea amintim Proiectul Social „Brațele Părintești”, prin care în perioada 1 septembrie 2015 – 31 iunie 2016 s-a reușit adopția la distanță a 512 copii din România, Republica Moldova și Italia. Cu bucurie constatăm că, în ciuda crizei economice, anul școlar 2016–2017 a început cu 585 burse.

Cu durere în suflet ne amintim și de ziua de 24 august 2016, când în Italia, la Amatrice, au avut loc mai multe cutremure. La acest moment greu din viața credincioșilor noștri, EORI s-a implicat în asistarea și orientarea spirituală și practică și a susținut financiar familiile îndurerate.

În urma acestui greu moment și-au pierdut viața 11 cetățeni români (în total 229 persoane), iar 5 parohii și-au pierdut locașul de slujire, fiind obligate să se mute. Actualmente, slujind, temporar, în noi spații, urmând a se definitiva situația lor

Anul 2016 a fost „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”. Cu această ocazie Episcopia noastră a organizat:

– Proiectul pastoral-misionar „Pentru o educație religioasă mântuitoare” – la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord (2-9 februarie 2016);

– Conferințe dedicate tinerilor cu Diaconul Sorin Mihalache (11 mai și 3 noiembrie) și cu Virgiliu Gheorghe (11 mai);

– Proiectul pastoral-misionar „Dobândirea trezviei tinereții prin educația religioasă” – cu participarea Protosinghelului Nicodim Petre de la Iași (15-20 iunie);

– Participarea a 10 tineri din Italia la ITO – București (1-4 septembrie);

– Proiectul pastoral-catehetic „Pe urmele sfinților” – coordonat de Departamentul pentru Tineret;

– Proiectul „Transmiterea credinței la noile generații” – Seveso (Monza 3-4 noiembrie);

– Proiectul pastoral-misionar „Activitatea și Opera Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul – izvor de inspirație pentru misiunea pastorală printre creștinii de azi” – cu participarea Arhimandritului Policarp Chițulescu, (20–26 noiembrie).

Pentru anul 2017 s-a propus continuarea tuturor proiectelor începute în anii precedenți precum și inițierea altor proiecte, dintre care amintim:

– îmbunătățirea calității misiunii printre românii ortodocși din Italia, printr-o mereu mai eficientă împreună-lucrare a preoților și mirenilor din parohii și mănăstiri;

– intensificarea activității de cateheză în rândul copiilor, tinerilor și adulților, prin implicarea familiilor creștine alături de cei deja angajați în această activitate;

– creșterea activității sociale pentru venirea în sprijinul celor săraci, a celor bolnavi, a celor din închisori, prin implicarea Comitetelor Parohiale, în frunte cu preotesele, și a tinerilor din parohii, și încurajarea voluntariatului.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale revărsate peste Episcopia noastră în anul 2016 și Îi cerem iertare pentru toate neîmplinirile sau greșelile făcute! Pentru viitor, ne rugăm Domnului ca și în anul 2017 să slujim spre slava Sfintei Treimi și spre a noastră mântuire!Comunicat publicat de: #centruldepresa (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de #centruldepresa

TIFF 2022 - unul dintre cele mai populare evenimente ale momentului

Cu peste 350 de proiecții – povești legendare și filme în premieră absolută, o selecție puternică de muzică și cine-concerte, expoziții, workshop-uri inovatoare, dezbateri și…

Din 21 aprilie începe sezonul vacanțelor și relaxării la Ana Hotels Europa Eforie Nord

Pentru Ana Hotels Europa Eforie Nord, sezonul turistic estival ia startul pe 21 aprilie. Primii oaspeți care vor trece pragul locației de la Eforie Nord…

Revista Biz și PRO TV au lansat prima copertă NFT din România

În premieră în piața de media, Revista Biz împreună cu PRO TV au lansat astăzi, 22 martie, Lionheart, prima copertă NFT din România!

COMUNICAT DE PRESĂ

Dezbaterea publică a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM realizată în forul Camerei Deputaților: reprezentanții Ministerului Finanțelor, ai FNGCIMM și ai CNIPMMR au demarat…
Vezi profilul #centruldepresa