1989 - an decisiv pentru Europa – revoluția română comemorată la Washington

Un program cultural și educațional dedicat aniversării a 30 de ani de la căderea comunismului în Europa a demarat în aceste zile la Universitatea George Washington cu evenimente care au readus în prim plan lupta pentru democrație de atunci.

Miercuri seara, Ambasadorul României la Washington, George Maior a fost invitatul evenimentului „30 de ani mai târziu: Revoluția Română din 1989” – o discuție cu Dr. Dennis Deletant, profesor de studii românești la Universitatea Georgetown.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea George Washington la Muzeul Textil, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în Romania în Perioada 1945-1989, al Federației Naționale Loja de Onoare a Revoluționarilor din 1989 și cu sprijinul Ambasadei României in Statele Unite ale Americii și al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Prin acest eveniment comemorăm acel decembrie sângeros din 1989 când ne-am câștigat libertatea și am redat demnitatea poporului român” a declarat Petrică Dorin Balint, un lider al luptătorilor din revoluția română reprezentând secretariatul de stat, care promovează memoria victimelor și idealurile revoluției din 1989.

Ambasadorul român a povestit auditoriului, format din aproximativ 100 de studenți și alți oameni interesați de Romania, despre atmosfera din acele zile. „Eram student și am ieșit și eu în stradă atunci cerând libertate,” și-a amintit George Maior. „A fost o revoluție care s-a opus unei dictaturi foarte puternice, care avea un control strict asupra economiei și vieții sociale” a adăugat el.

Profesorul britanic Dennis Deletant, având interdicție de a intra pe teritoriul României, a comentat din studiourile BBC evenimentele care se derulau la Bucuresti. Imediat după căderea regimului, profesorul a fost în primul avion care a plecat spre Bucuresti și a continuat transmisiile, în condiții dificile. „La un moment dat, se trăgea spre mine,” a declarat Dennis Deletant. El a adăugat faptul ca după 1989 Romania a avut mari dificultăți în tranziția spre democrație, ea pornind de la un nivel foarte scăzut. „Am avut o perioada de incertitudine, de luptă pentru consolidarea democrației în Romania … luptă care continuă și azi.”

George Maior a subliniat faptul că azi Romania este o națiune modernă, cu economia cu cea mai rapidă creștere din Europa și este un membru activ al Uniunii Europene și NATO, cu o contribuție importantă la securitatea regiunii sale și o puternică prezență alături de aliații săi în alte zone ale lumii precum Afganistan, unde au luptat peste 30.000 de soldați români.

Programul continuă cu alte câteva evenimente care vor avea loc în ianuarie 2020: o conferință, o lectură și o masă rotundă la Școala Elliott de Relații Internaționale a Universității George Washington pe 22 ianuarie, o lectură de poezie și o sesiune de Q&A pe 23 ianuarie la librăria „Busboys and Poets”.

Un raport privind revoluția din 1989 și dezvoltarea democrației în domeniile legislativ, societate civilă și apărare va fi prezentat la conferința care va avea loc între 21-25 ianuarie la Universitatea George Washington. Raportul va examina lucrările academice și de politici relevante privind evoluția României în aceste domenii, precum și în alte sectoare care promovează drepturile și demnitatea omului. O altă temă va fi dezvoltarea relațiilor româno-americane după căderea regimului comunist.

George Maior și Dennis Deletant au fost decorați cu ordinul Revoluției Române oferit de Secretariatul de Stat pentru contribuția lor la lupta pentru consolidarea democrației în România.

Revoluția Română din Decembrie ‘89 trebuie să rămână a poporului roman, a celor care au înfăptuit-o, nu doar pentru a fi scrisă in Cartea de aur a istoriei neamului, ci și pentru imaginea noastră ca popor si țară” a mai declarat Petrică Dorin Balint, reprezentantul Secretariatului de Stat, după înmânarea medaliilor.”

 

Persoana de contact:

 

Daniela Lungu, consilier

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România între 1945-1989

Tel: 0733-286-771Comunicat publicat de: #centruldepresa (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de #centruldepresa

Bonami ajustează prognoza creșterii și se extinde

După agrearea unui plan inițial pentru 2021, ce prevedea o țintă de 77 milioane de euro în vânzări și menținerea aceluiași nivel de profitabilitate ca…

COMUNICAT DE PRESĂ

FNGCIMM invită instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, precum și sucursalele acestora din străinătate care desfășoară activități de finanțare a operațiunilor de factoring pe teritoriul…

COMUNICAT DE PRESA

FNGCIMM invită operatorii de leasing financiar să se înscrie în ediția 2021 a Programului Guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE și UTILAJE. Perioada de înscriere este…

Biz Good News aniversează un an de la lansare

Revista Biz, vocea originală și profesionistă a presei de business românești, aniversează un an de când oferă cititorilor newsletterul Biz Good News și acces la…

BD BUSINESS OPPORTUNITY GENERATING SERVICES SRL anunta lansarea proiectul cu titlul ”Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor”

BD BUSINESS OPPORTUNITY GENERATING SERVICES SRL anunta lansarea proiectul cu titlul ”Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor” proiect nr RUE M2-3441 înscris în cadrul…
Vezi profilul #centruldepresa