În creșe și grădinițe se schimbă sistemul de educație, după modelul danez

Toate creșele și grădinițele din Sectorul 1 vor beneficia de unul dintre cele mai performante și apreciate sisteme de educație din Europa. Consiliul Local Sector 1 a aprobat, la sfârșitul lunii ianuarie, extinderea conceptului danez de educație RODACIE în toate creșele și grădinițele pe care le administrează.

Prin proiectul aprobat de Consiliul Local Sector 1 toate creșele și grădinițele din sectorul 1 vor beneficia de un  model de educație timpurie creat prin adaptarea modelului danez la contextul din România. Astfel, modelul de inspirație daneză va fi extins în celelalte trei creșe din sectorul 1. Beneficiarii acestui proiect, în perioada celor 4 ani de implementare, vor fi cel puțin 700 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, care frecventează creșele Sfântul Andrei, Jiului și Vrancei.

Investițiile în viitorul copiilor noștri reprezintă prioritatea de grad zero a administrației pe care o conduc. În sectorul 1 vom avea creșe și unități de învățământ moderne și sigure, în care actul educațional să se desfășoare la cele mai înalte standarde. În plus, copiii din sectorul 1 vor beneficia, încă de la vârste fragede, de modelul celui mai performant sistem de educație din Europa, sub îndrumarea unor educatori dedicați și bine pregătiți”, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

Învățare prin experiențe proprii și mai puțin

prin transfer de experiență de la adult la copil 

În creșele din România se pune acum accentul mai mult pe îngrijirea copiilor, aspectele educaționale fiind slab reprezentate. Sistemul de educație danez pune, însă, accentul pe educația micuților și pe dezvoltarea abilităților acestora de la vârste fragede. Regula numărul unu în ceea ce priveşte educaţia copilului danez are la bază venirea cu plăcere la creșă, grădiniță sau școală. În modelul de educație timpurie pe care Primăria Sectorului 1 și-a propus să-l aplice în creșe, copiii vor fi educaţi prin folosirea metodologiei de inspirație daneză, una dintre cele mai apreciate din Europa, acest model fiind centrat pe interesul și nevoile de dezvoltare ale copiilor, oferindu-le acestora posibilitatea de a evolua liber, fără constrangeri afective, creative sau de mișcare. Este vorba despre învăţare prin experienţe proprii şi mai puţin prin transfer de experienţă de la adult către copil.

Prin acest proiect, în creșele din Sectorul 1 se va urmări trecerea de la îngrijirea medicală și sanitară spre învăţare şi creativitate, introducerea metodelor de explorare prin activităţi în aer liber, cunoaştere prin experienţă proprie, pregătirea pentru viața școlară și bucuria de a învăța. La acestea se adaugă designul nou al spațiilor în care copiii își vor petrece o bună parte din zi, care să permită o atmosferă creativă, colorată, parteneriatul cu familia în beneficiul dezvoltării copilului și colaborarea întregii echipe pentru atingerea acestui scop.

Pentru transferul modelului de inspiație daneză, RODACIE, către cele 3 creșe din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1, 133 de persoane angajate în cadrul acestor instituții (personal de specialitate și personal de îngrijire) vor fi formate de către o echipă mixtă româno-daneză în vederea dezvoltării competențelor în educație timpurie.

De asemenea, 30 de educatori din cadrul unităților preșcoalare aflate în apropierea creșelor vizate de proiect vor beneficia de sesiuni de formare.

 Primăria Sectorului 1 a demarat în anul 2012, în colaborare cu „Villum Foundation & Velux Foundation” și Via University College, un proiect pilot de implementare a sistemului danez de educație în creșele din sectorul 1, adaptat contextului din România.  În anul 2013 în sectorul 1 a fost inaugurat Centrul Româno – Danez pentru Educație Integrată, aflat pe bulevardul Mareșal Averescu nr. 17, cu o capacitate de 30 de locuri. Modelul implementat în această creșă s-a bucurat de un mare succes în rândul comunității locale. Astfel, în acest moment, pe listele de așteptare sunt înscriși 80 de copii, fiind deja depuse cereri pentru anul școlar 2018-2019.

Serviciul Imagine, Relații cu Mass-Media și Informatică

Tel. fix: 021/319.10.13/int.205

Date de contact:
Telefon: presa.primaria1@gmail.com


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
crese, sector 1, educatie, model danez, RODACIE


Comunicat publicat de: Primăria Sectorului 1 (click penttu a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Primăria Sectorului 1

Biroul mobil al Poliției Locale Sector 1 vine la tine în cartier

Cetățenii Sectorului 1 nu trebuie să se mai deplaseze la sediul administrației locale din Bulevardul Banu Manta nr. 9 pentru a depune petiții legate de…

Investiții masive în sălile de scrimă și bazinele de polo din Sectorul 1

Scrimerii și poloiștii din Capitală vor avea la dispoziție o infrastructură sportivă de ultimă generație, demnă de mari campioni. Primăria Sectorului 1 a încheiat astăzi…

Casieriile Direcției de Taxe și Impozite Sector 1, închise în perioada 01- 05 iunie 2017

Casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 1 vor fi închise începând de joi, 1 iunie până inclusiv luni 05 iunie 2017. Zilele…

Sectorul 1 va beneficia de baze sportive de ultimă generație

Primăria Sectorului 1, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București au semnat ieri, 29 martie 2017, un parteneriat pentru dezvoltarea…

Eveniment de muzică și dansuri populare românești cu ocazia celebrării Unirii din anul 1918

#Divertisment   #Bucuresti Vizualizari: 180
Primăria Sectorului 1 invită cetățenii din Sectorul 1 la un spectacol de muzică și dansuri populare românești prilejuit de celebrarea a 99 de ani de…
Vezi profilul Primăria Sectorului 1