Concert vocal-simfonic - dirijor Vladimir Lungu

#Cultura / Educatie #Cluj Vizualizari: 234

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 3 martie 2017, la concertul vocal-simfonic dirijat de Vladimir Lungu.

Pe scena Colegiului Academic, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania” sunt invitaţi soliştii: Claudia Bataragă (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Septimiu Boşca (bariton) şi Alin Anca (bas) pentru un program ce include arii, coruri şi pagini orchestrale din opere de Camille Saint-Saëns, Charles Gounod, Georges Bizet, Alexander Borodin, Pascal Bentoiu, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart. Dirijorul corului este Cornel Groza.

Născut în Republica Moldova, Vladimir Lungu a absolvit cursurile de dirijat cor şi orchestră ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Petre Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu şi Florentin Mihăescu. A participat, de asemenea, şi la cursuri de măiestrie în dirijat, ca cele susţinute de Christfried Brödel, în cadrul Academiei Internaţionale „Bach”, sau Emily Freeman Brown. În timpul anilor de studenţie, Vladimir Lungu a fost dirijorul corului de cameră De Juventute şi a colaborat cu numeroase alte coruri româneşti, cu care a susţinut concerte în România, Spania, Polonia, Ungaria, Italia, Germania şi Republica Moldova.

În 2002, Vladimir Lungu s-a alăturat colectivului Operei Naţionale Române din Cluj şi, după debutul cu Don Pasquale de Donizetti, şi-a petrecut următorii cinci ani dirijând numeroase producţii de operă şi diferite concerte. În paralel, a fost invitat să suţină concerte la pupitrul Operei Naţionale din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj, al Teatrului de Operă din Constanţa, al Orchestrelor Filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, sau Oradea.

Între anii 2007 şi 2015, Vladimir a fost dirijorul Operei de Stat din Mersin, Turcia, al cărui director muzical a devenit în anul 2009. A dirijat un număr impresionant de opere şi balete, atât din repertoriul clasic, cât şi din cel turcesc, inclusiv o serie de premiere absolute. A participat frecvent la prestigiosul Festival Internaţional de Operă şi Balet din Aspendos, la Festivalul Internaţional de Muzică din Mersin, la Zilele Operei din Istanbul, la Zilele Operei Naţionale din Eskişehir şi a colaborat cu Operele de Stat din Izmir, Antalya şi Samsun, precum şi cu Orchestrele Filarmonicilor din Izmir, Adana şi Eskişehir. În 2013, a primit distincţia „Dirijorul anului” în cadrul Premiilor de Operă oferite de Clubul Lyons Turcia.

De-a lungul activităţii sale profesionale, Vladimir Lungu a avut ocazia să lucreze cu personalităţi ale lumii muzicale, dintre care îi amintim pe Ştefan Ruha, José Cura, George Petean, Bülent Bezdüz, Ayhan Baran, Felicia Filip, Irek Mukhamedov, Mehmet Balkan, Alexander Markov, Idil Biret, Gülsin Onay, Gottlieb Wallisch, Flavio Trevisan, Vincenzo Grisostomi Travaglini.

Absolventă a cursurilor de cânt ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, promoţia 1997, soprana Claudia Bataragă a beneficiat, ca studentă, de îndrumarea unor profesori prestigioşi, precum Edith Simon, Agneta Kriza, Ana Rusu şi Dan Serbac.

Experienţa sa artistică s-a îmbogăţit de-a lungul anilor prin colaborări cu Orchestra Academiei de Muzică din Cluj în cadrul Academiei Internaţionale Bach, cu Orchestra Medicilor din Cluj, prin recitalurile susţinute în Sala Radiodifuziunii Cluj sau cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Târgu-Mureş, Sibiu și Oradea şi cu Opera din Cluj. De asemenea, menţionăm diversele colaborări cu orchestre din Elveţia, Italia, Franţa şi Germania. Repertoriul sopranei variază de la muzică barocă până la muzică modernă, de la vocal-simfonic la operă: Gloria de Vivaldi, oratoriul Samson de Haendel, Magnificat de Bach, Missa in Angustiis  şi Theresienmesse de Haydn, Recviemul de Salieri, Misa Încoronării şi Recviemul de Mozart, Simfonia a IX-a de Beethoven, Patimile după Matei de Hans Peter Türk, Oratoriul bizantin de Paşti de Paul Constantinescu; L’infedeltà delusa de Haydn, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti.

În paralel cu cariera artistică, soprana a absolvit cursurile de masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, iar ulterior studiile doctorale, obţinând titlul de Doctor în specialitatea Muzică. Cariera solistică se împleteşte cu cea didactică, soprana activând ca lector universitar în cadrul Academiei de Muzică din Cluj.

Mezzosoprana Melinda Duffner a absolvit Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din oraşul natal, Arad, iar apoi cursurile de licenţă şi masterat ale specializării Canto, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a lucrat cu Elena Andrieş Moldovan, Ramona Eremia şi Iulia Merca. A colaborat cu Filarmonica din Arad, cu Camerata „Euroart” din Baia Mare, cu Opera Maghiară din Cluj şi cu Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea. Şi-a înscris în repertoriu roluri din Căsătoria secretă de Cimarosa (Fidalma), Cavalleria Rusticana de Mascagni (Mamma Lucia), Scufiţa Roşie (Bunica) şi Când dragostea triumfă (Maricica) de Nicolae Brânzeu.

Din repertoriul vocal-simfonic, Melinda Duffner a interpretat cantata Uns ist ein Kind geboren de Bach, Gloria de Vivaldi, Recviemul de Michael Haydn, Missa in Angustiis de Joseph Haydn, Misa Încoronării şi Recviemul de Mozart, Die erste Walpurgisnacht de Mendelssohn.

Melinda Duffner este membră a Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Discipol al profesorului Gheorghe Roşu, Alin Anca este absolvent al studiilor de masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Talentul său, dublat de o voce cu un timbru deosebit, l-a adus pe Alin Anca în atenţia scenelor internaţionale: din 2011 până în 2013, a fost solist al prestigioasei Staatsoper Unter den Linden din Berlin, unde a putut fi văzut în producţii ca Flautul fermecat, La traviata de Verdi (Grevil şi Marchizul d’Orbigny), Madama Butterfly de Puccini (Comisarul imperial), Der Kaiser von Atlantis de Viktor Ullmann (Der Tot, Der Lautsprecher), Der Gestiefelte Kater de César Cui (Ältester Bruder, Menschenfresser).

Din 2013, Alin Anca este solist al Operei din Hamburg, unde şi-a înscris repertoriu roluri din Nunta lui Figaro (Figaro) şi Don Giovanni (Leporello) de Mozart, Boema (Colline), Madama Butterfly (Bonzo) şi La Fanciulla del West de Puccini (Larkens), Lucia di Lammermoor (Raimondo) şi Lucrezia Borgia (Ascanio Petrucci) de Donizetti, Aida (Ramfis) şi Otello (Lodovico) de Verdi.

Printre instituţiile cu care a colaborat se numără Filarmonicile din Cluj-Napoca, Oradea şi Sibiu, Opera Naţională şi Opera Maghiară din Cluj, Opera Naţională din Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestra Universităţii din Innsbruck şi Corul Academic din Zürich.

Rolurile operistice abordate se întind pe o largă arie stilistică, de la Don Giovanni din opera omonimă de Wolfgang Amadeus Mozart, Fiorello din Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Dulcamara din Elixirul dragostei de Gaetano Donizzeti, la Marele Inchizitor din Don Carlos, Monterone din Rigoletto, Dottore Grevil din Traviata, Tom din Bal mascat de Giuseppe Verdi, Colline din Boema sau Comisarul imperial din Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Din repertoriul vocal-simfonic, Alin Anca a interpretat Harmoniemesse de Joseph Haydn, Misa în Do major de Ludwig van Beethoven, Stabat Mater de Antonín Dvořák, Messa di Gloria de Puccini sau Requiem de Giuseppe Verdi.

Septimiu Boşca (n. 1970) a absolvit secţia Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi a studiat, ulterior, la Conservatorul Niedermeyer Issy les Moulineaux din Franţa. A fost membru în Corul Operei Bastille din Paris, ulterior a colaborat cu Operele din Bucureşti şi Timişoara, iar în prezent este membru al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Şi-a înscris în repertoriu roluri din operele Nunta lui Figaro şi Don Giovanni de Mozart, Carmen de Bizet, Boema de Puccini, Rigoletto, Aida, La traviata, Un bal mascat şi Don Carlo de Verdi. Din repertoriul vocal-simfonic, Septimiu Boşca a interpretat Recviemul de Mozart, Recviemul de Verdi şi Carmina Burana de Carl Orff.

Vineri, 3 martie, ora 19, Abonament 18
Colegiul Academic

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Vladimir Lungu dirijor

Claudia Bataragă soprană
Melinda Duffner mezzosoprană
Septimiu Boşca bariton

Alin Anca bas

Cornel Groza dirijorul corului

În program arii, coruri şi pagini orchestrale din opere de Camille Saint-Saëns, Charles Gounod, Georges Bizet, Alexander Borodin, Pascal Bentoiu, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14

FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca

Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12

Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro

Web: www.filarmonicatransilvania.ro

 

Date de contact:
Nume: Diana Câmpean
Functie: Secretar PR
Email: publicrelations@filacluj.ro
Telefon: 0754024244
Cuvinte cheie:
filarmonica transilvania, concert vocal-simfonic, vladimir lungu, melinda duffner, claudia bataraga, alin anca, septimiu bosca


Comunicat publicat de: Filarmonica de Stat (click penttu a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Filarmonica de Stat

Concert simfonic - dirijor Cristian Oroşanu

#Cultura / Educatie   #Cluj Vizualizari: 195
Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 31 martie, la concertul simfonic dirijat de Cristian Oroşanu. Alături de orchestra filarmonicii, revine pe Scena Colegiului Academic…

Ceaikovski meets Ceaikovski la Filarmonica „Transilvania”

#Cultura / Educatie   #Cluj Vizualizari: 228
*Laureat al competiţiei „Ceaikovski” – pe scena Colegiului Academic* Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 17 martie, În lumea lui Ceaikovski, la un concert…

Stories First, Music After - În lumea lui Ceaikovski

#Cultura / Educatie   #Cluj Vizualizari: 192
Stories First, Music After ~din culisele concertelor~ În lumea lui Ceaikovski Luni, 13 martie 2017, ora 18 Librăria Cărtureşti – Iulius Mall, Cluj-Napoca Invitaţi: Petre…

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Ferdinando Sulla

#Cultura / Educatie   #Cluj Vizualizari: 242
Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 10 martie 2017, la concertul vocal-simfonic dirijat de Ferdinando Sulla. Pe scena Colegiului Academic, alături de Corul şi…

Concert pentru tineret - Cvartetul Transilvan

#Cultura / Educatie   #Cluj Vizualizari: 226
Vă invităm miercuri, 15 februarie 2017, de la ora 17, la Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde Cvartetul Transilvan, alături de flautistul…
Vezi profilul Filarmonica de Stat
 

Stiri din Cluj

#Transilvania Reporter - Culio, la vida como una montaña rusa

La 33 de ani Juan Emmanuel Culio s-a întors la CFR, echipa la care s-a umplut de glorie și bani. […]
75706

#Transilvania Reporter - Paradisul aproape de noi: insulele grecești

Grecia este una dintre destinaţiile de vacanţă preferate de toată lumea, nu doar de români. Nici nu e de mirare, […]
75705

#Monitorul Cluj - Bărbat de 37 de ani, mort după ce a fost prins sub un palet cu materiale de construcţii

Un bărbat în vârstă de 37 de ani a murit, sâmbătă, după ce a fost prins sub un palet cu materiale de construcţii în incinta unei…
75671

#Dejeanul - A doua zi de sărbătoare la Dej! Astăzi îi vei putea vedea pe WHAT’S UP, ANTONIA, VIȚA de VIE și HOLOGRAF

Cea de a doua zi a evenimentelor, 22 iulie, a debutat la ora 10 la Galeria de Artă cu  Sesiunea de comunicări ştiinţifice „Cultura populară…
75669

#Gazeta de Cluj - Client bătut şi tâlhărit de prostituată şi peştele ei, în timpul unei partide de sex oral într-un hotel din Dej!

Scenă incredibilă de sex şi violenţă, luni dimineaţă, în hotelul „Danezul” din municipiul Dej! După ce un client de 47 de ani, cam…
75653

#Cluju - Clujul se luminează! Al treilea oraş din România care organizează #guerillalighting

The City of Green Buildings, împreună cu Asociația Română pentru Iluminat, aduc #guerillalighting, în Cluj-Napoca, pentru prima dată…
75563

#Turda News - Situație ciudată în Consiliul Local Câmpia Turzii: imposibil de votat!

Consiliul Local Câmpia Turzii s-a aflat într-o situație ciudată, în ultima ședință, în momentul în care s-a supus spre aprobare proiectul…
75532

#Napoca News - 29 mari români canonizaţi în cei 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel

Până în prezent, în cei zece ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel, calendarul Bisericii Ortodoxe Române s-a îmbogăţit cu…
75485

#Radio Romania Cluj - Top 10 cele mai periculoase oraşe de pe planetă

Napoli, împreună cu Rakka şi Caracas, printre primele zece cele mai periculoase oraşe din lume Publicaţia „The Sun” a inclus oraşul…
75439

#Monitorul Cluj - Fermierii pot accesa credite APIA prin good.bee Credit IFN

Producătorii agricoli care sunt beneficiari ai schemelor de plată în cadrul Campaniei 2017 a APIA, pot obține credite din partea good.bee Credit…
75350
Vezi toate stirile din Cluj