ViitorPlus: Maraton de bucurie pentru ecologie, de Ziua Mediului

Asociația cu cele mai diverse proiecte de ecologie din România organizează azi, 5 iunie, un maraton de evenimente prin care oamenii adoptă puieți pentru a continua împădurirea sudului României, copiii și adulții învață să recicleze, companiile sunt încurajate să lucreze cu persoane cu dizabilități, iar o echipă inovatoare de reciclare povestește cum colectează selectiv deșeurile din scările de bloc din București, cu cargobiciclete electrice.

Evenimentul  15 ani ViitorPlus pentru oameni și natură are loc în contextul în care România se află pe penultimul loc din Europa în ceea ce privește reciclarea deșeurilor, cu o rată de doar 11%, în timp ce media europeană este de 47%. De asemenea, Comisia Europeană solicită României să închidă și să reabiliteze depozitele ilegale de deșeuri, să asigure protecția habitatelor și a speciilor, să respecte normele UE privind apele reziduale urbane.

 Acest eveniment este o demonstrație în forță a ceea ce am reușit să construim în România în ultimii 15 ani. Am început cu o mână de voluntari și zero resurse materiale. Am reușit să dezvoltăm proiecte uriașe și să atragem o echipă de peste 50 de persoane. Vrem să îi ajutăm pe oameni să afle ce instrumente simple pot folosi pentru a conserva natura, pentru o viață mai bună pentru noi toți” declară Teia Ciulacu, fondatoarea și președintele ViitorPlus.

ONG-ul ViitorPlus continuă acțiunea de împădurire a sudului României, invitând oamenii să adopte puieți pe care asociația îi va planta. „Sport pentru Păduri”, o inițiativă pilot a programului Adoptă Un Copac, s-a lansat azi. Oamenii sunt invitați să se înscrie în program în perioada 5-12 iunie, pentru curse de alergare sau ciclism individuale, urmărite pe aplicația SmartRaces. Taxa de înscriere va fi folosită pentru adoptarea a cinci puieți, care vor fi plantați într-o comunitate afectată de schimbările climatice și cu un grad scăzut de împădurire, formând „pădurea donatorilor”.

Suprafața împădurită de ViitorPlus a ajuns la 112 hectare (1.120.000 mp) de păduri și perdele forestiere adiționale. Acțiunile s-au concentrat pe zona de sud a României, care are un grad de împădurire sub 10%, în condițiile în care Codul Silvic recomandă ca un județ să aibă o suprafață împădurită de minim 30% din totalul său.

În programul Atelierul de Pânză, persoanele cu dizabilități confecționează sacoșe și măsti textile, ca alternativă refolosibilă la produsele de plastic de unică folosință. Atelierul de Pânză a produs până în prezent: peste 267.000 produse din bumbac natur (sacoșe, săculeți, șorțuri etc.), peste 5.500 de produse Puzzletex (salvând astfel peste 2.426 kg de deșeuri textile de la groapa de gunoi) și peste 26.000 măști reutilizabile produse. Pe lângă misiunea de protejare a mediului, Atelierul de Pânză are și o misiune socială, oferind locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi, persoane în rândul cărora incidenţa șomajului este de 90%. 

Proiectul inovator RECICLETA a adus în prim plan echipa de 7 oameni care colectează selectiv materialele reciclabile din sedii de compani, școli și scări de blocuri din Capitală. Până acum au colectat pentru reciclare peste 819.000 de kilograme de deșeuri.

HartaReciclarii.ro, aplicația web educațională pe care găsiți peste 12.100 de puncte de colectare pentru materiale reciclabile, a ajuns săptămâna aceasta la un total de 50.000 de elevi educați în protecția mediului, în 2 ani de la relansare.

În 15 ani de activitate, ViitorPlus a desfășurat peste 4.000 de evenimente educaționale în domeniul sustenabilității mediului înconjurător la nivel național, și a format prin ecOprovocarea peste 36.000 de ecOambasadori, elevi și profesori.

Cu ocazia aniversării, ViitorPlus oferă un pachet special de susținere financiară în valoare de 5.000 euro pentru un ONG din domeniul sustenabilității, aflat la început de drum. „Ne dorim foarte mult să ajutăm, la fel cum și noi am fost ajutați în urmă cu mulți ani. Avem un spațiu disponibil în noul nostru sediu. Un an, vom fi alături de un ONG din domeniul dezvoltării durabile cu experiența acumulată în acești 15 ani, tot ce așteptăm este dedicarea lor pentru un vis frumos”, completează Teia Ciulacu, fondatoarea și președintele ViitorPlus.

 

ViitorPlus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 15 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BiroulEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigar, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă.

ViitorPlus – pentru oameni și natură

 

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
mediu, ViitorPlus, ecologie, Ziua Mediului


Comunicat publicat de: TUDOR COMMUNICATION SRL (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de TUDOR COMMUNICATION SRL

IVECO și Shell își unesc forțele pentru tranziția la transport cu zero emisii

Cele două companii lansează un apel la acțiune pentru tranziția de la combustibilii clasici, la combustibili pe bază de LNG și bioLNG, pentru decarbonizarea transportului.…

Transformarea digitală generează profesii nemaiauzite până acum pe piața muncii

Elevii, profesorii, părinții și adulții dornici de recalificare și dezvoltare profesională vor descoperi care sunt cele mai căutate ocupații în ediția a patra a Ghidului…

Acțiune umanitară ȋn Kenya, organizată de echipa Karpaten Turism ȋmpreună cu un grup de turiști

Echipa Karpaten Turism ȋmpreună cu un grup de turiști au organizat o acțiune umanitară la Școala primară Mwamanga Primary School, din Kwale, Kenya. 30 de…

IVECO lansează proiecte internaționale pentru decarbonizarea transporturilor și sustenabilitatea mediului înconjurător

IVECO a lansat programul „IVECO Ambassador”, prin intermediul căruia militează pentru decarbonizarea transporturilor. Prin acest program, clienții și partenerii, care împărtășesc aceleași valori cu brandul,…

IVECO anunță producția camionului Eurocargo cu numărul 600.000

IVECO a anunțat, pe 21 iulie, că producția camioanelor Eurocargo a ajuns la 600.000 de unități. Fabrica din Brescia, unde lucrează 1.600 de angajați IVECO…
Vezi profilul TUDOR COMMUNICATION SRL