Generarea Declaratiei D406 (SAF-T), mai simpla cu solutiile ERP de la Senior Software

Senior Software simplifica procesul de raportare SAF-T, prin includerea Declaratiei 406 in sistemele ERP. Din ianuarie 2022, marii contribuabili trebuie sa depuna noua declaratie informativa D406. Modificarile sistemului fiscal ii privesc intr-o prima etapa pe acestia, ulterior fiind vizati si contribuabilii mici si mijlocii. Senior Software, prin noile dezvoltari din sistemele ERP, urmareste eliminarea provocarilor pe care le-ar putea intampina companiile si simplificarea generarii noii obligatii declarative.

Incepand cu ianuarie 2022, raportarea SAF-T, denumita si Declaratia 406, va fi implementată si in Romania. Aceasta modificare majora a sistemului fiscal are implicatii atat la nivel contabil si fiscal, cat si pe plan organizational. In acest sens, solutiile ERP de la Senior Software vin in sprijinul companiilor care vor fi implicate in procesul de digitalizare a transferului de informatii contabile catre autoritatile fiscale, presupus de noul standard de audit SAF-T.

Cum generezi Declaratia D406 cu solutiile ERP de la Senior Software

Pentru o adaptare usoara la transformarile din sistemul fiscal, pe parcursul implementarii Declaratiei D406, consultantii Senior Software vor fi alaturi de companiile care utilizeaza solutiile ERP: SeniorERP si SeniorXRP. Astfel, utilizatorii acestor sisteme vor fi sprijiniti in completarea si generarea corecta a fisierului SAF-T, Senior Software asigurandu-se ca orice scenariu specific fiecarei organizatii in parte este acoperit de sistemele ERP.

Specialistii Senior Software au dezvoltat deja in SeniorERP si SeniorXRP o serie de functionalitati ce usureaza identificarea, analiza si completarea datelor in campurile obligatorii ale Declaratiei D406 – din cele 750 de campuri de informatii, 260 sunt obligatorii.

Totodata, in SeniorERP si SeniorXRP se poate genera fisierul PDF cerut de legislatie, poate fi inclusa semnatura electronica direct din ERP si nu in ultimul rand, se pot seta notificari pentru respectarea termenelor limita de depunere, conform prevederilor legislative in vigoare.

Pe langa gestionarea Declaratiei informative D406, sistemele ERP de la Senior Software acopera cu succes si alte obligatii declarative si de plata.

Cand se depune Declaratia 406 / SAF-T si cine are aceasta obligatie

Contribuabilii au obligatia sa depuna D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoare adaugata, iar cei care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA vor depune trimestrial fisierul SAF-T.

Potrivit Ghidului Contribuabilului, perioada de depunere pentru D406 difera in functie de categoria de contribuabili din care face parte compania careia ii revine obligatia de raportare SAF-T:

  • Contribuabilii mari – obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie (pentru cei incadrati in categoria mari contribuabili la data de 31 decembrie 2021)
  • Contribuabilii mijlocii – obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie 2023 (pentru cei incadrati la categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021)
  • Contribuabilii mici – obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025 (pentru cei incadrati la categoria contribuabili mici la data de 31 decembrie 2021)

Nedepunerea SAF-T la termenele prevazute de lege atrage contraventii cu valori intre 1000 si 5000 lei, iar completarea incorecta sau cu date incomplete presupune amenzi intre 500 si 1500 lei.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
Cuvinte cheie:
d406, senior software, erp, seniorerp, seniorxrp, sisteme software, raportare, saf-t, contribuabili, declaratie, termene de depunere, ianuarie 2022,


Comunicat publicat de: Senior Software (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Senior Software

Unul dintre furnizorii de legume ai celui mai mare retailer din Romania a automatizat afacerea si are in plan sa deschida o fabrica si un nou depozit

Furnizorul Nu Oricum Serv, care aprovizioneaza cu legume cel mai mare retailer din Romania, foloseste un sistem ERP modern cu ajutorul caruia si-a optimizat activitatea…

Unul dintre cei mai mari producatori de mobilier tapitat din Maramures si-a optimizat afacerea cu sisteme integrate de la Senior Software

Producatorul de mobilier tapitat, Laguna Serv, foloseste o solutie software pentru automatizarea proceselor de lucru si analiza performantelor de business, care ii ofera control si…

Distribuitorul Kreativ: “Avem in spate o solutie integrata si un partener de incredere, cu care colaboram de peste 10 ani”

Kreativ, distribuitor de unelte profesionale si materiale de instalatii, a depasit provocarile de business si s-a dezvoltat in ritmul dorit, cu ajutorul solutiilor integrate ERP,…

Senior Software sarbatoreste 20 de ani de inovatie pe piata de solutii software din Romania

Senior Software aniverseaza 20 de ani de inovatie tehnologica pe piata solutiilor software pentru managementul integrat al afacerilor din Romania. Cu un portofoliu de sisteme…

Unul dintre cele mai moderne spatii logistice din tara se afla la Cluj si este gestionat cu WMS de la Senior Software

Vitacom Electronics, distribuitor de top pe segmentul de produse si accesorii electronice, a investit in tehnologii de ultima generatie pentru managementul depozitului, reusind sa devina…
Vezi profilul Senior Software