Elevii europeni prezintă soluții inovatoare pentru gestionarea și reciclarea deșeurilor - Printre aceștia se află și șase elevi din județul Constanța

Pentru al 12-lea an consecutiv, proiectul Sci-Tech Challenge, organizat de Junior Achievement și ExxonMobil, încurajează tinerii să își aplice cunoștințele în domeniile Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale pentru a răspunde provocărilor viitoare.

Cei mai buni 25 de elevi din cele cinci țări implicate în proiect – Belgia, Cipru, Italia, Olanda și România – au participat la Competiția Europeană, organizată pentru a doua oară în format online din cauza restricțiilor aferente pandemiei Covid-19. Aceștia au fost repartizați în cinci echipe mixte și au fost provocați să prezinte soluții inovatoare pentru rezolvarea unei teme legate de gestionarea deșeurilor în timpul și după un festival de muzică în aer liber. Numai în Marea Britanie, peste 23.000 de tone de deșeuri sunt produse anual la festivaluri, ceea ce reprezintă o provocare pentru organizatori, deoarece aceștia trebuie să abordeze astfel de probleme fără a compromite experiența participanților.

România a fost reprezentată la etapa europeană a proiectului Sci-Tech Challenge de șase elevi selectați din primele trei echipe câștigătoare ale etapei naționale:

  1. Matei Eugen Vlăduț, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța;
  2. Vlădăreanu Iulia Cristiana, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia;
  3. Muscoi Vlad Nicolae, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Medgidia;
  4. Stoica Ioana Cătălina, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Medgidia;
  5. Sandu Emil, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, Constanța;
  6. Hurmuzache Vlad Alexandru, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, Constanța.

Echipele și-au prezentat soluțiile inovatoare în fața unui juriu internațional, ai cărui membri au fost: Virginia Janssens, Director General la PlasticsEurope; Markus Liebhard, profesor la Institutul de Învățământ Tehnic Superior „Wolfsberg” din Austria; Mónica Pérez Lobo, Director pentru Sustenabilitate și ESG la Toyota; și prezidat de către Nikolaas Baeckelmans, Vicepreședinte Afaceri Europene la ExxonMobil.

Cea mai inovatoare idee a fost prezentată de echipa desemnată câștigătoare „GreenFest”, din care au făcut parte și elevii Hurmuzache Vlad Alexandru și Muscoi Vlad Nicolae, având la bază atât antreprenoriatul, cât și abilitățile STEM. Membrii echipei „GreenFest” au propus utilizarea unui biocombustibil creat prin lichefierea hidrotermală a deșeurilor alimentare și a ustensilelor fabricate din celuloză pentru alimentarea camioanelor folosite pentru transportul produselor în timpul diferitelor ediții ale festivalului. În plus, camioanele vor avea capacitatea de a susține refrigerarea produselor în timpul zilei, utilizând biocombustibil pentru a asigura răcirea adecvată în timpul nopții.

Concentrarea sporită asupra educației STEM este mai oportună ca niciodată: contextul pandemiei Covid-19 a evidențiat importanța științei și a inovației în găsirea soluțiilor la cele mai presante provocări globale, inclusiv sănătatea, clima și energia. Joanna Drake, Director General Adjunct – DG pentru Mediu al Comisiei Europene a declarat că „viitorul este Verde, iar tinerii talentați de astăzi sunt cei care pot face Europa noastră de mâine mai rezistentă, inclusivă și durabilă. Cunoașterea profundă a tehnologiilor intensive de date și abilitățile asociate vor fi cruciale în găsirea de răspunsuri la provocările de mediu; schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea în mod special”.

Philippe Ducom, Președinte ExxonMobil Europa, a adăugat că „abilitățile STEM sunt esențiale pentru a face față provocărilor din societate, cum ar fi deșeurile din mediul înconjurător, prin soluții practice precum reciclarea sporită a plasticului, îmbunătățiri în recuperarea deșeurilor din plastic și tehnologii inovatoare de reciclare. ExxonMobil este dedicată să inspire și să pregătească elevii pentru a urma cariere în domeniile STEM. Acesta este motivul pentru care trebuie să motivăm tinerii oameni de știință, specialiști în tehnologie, ingineri și matematicieni; ei vor fi inovatorii de mâine.”

Salvatore Nigro, CEO JA Europa, a spus, de asemenea, căSci-Tech Challenge a provocat tinerii din Europa să abordeze tema reciclării în contextul unui eveniment de masă, aceștia folosindu-se de creativitatea lor antreprenorială pentru a servi unei cauze bune. În vederea atingerii obiectivelor „Acordului Verde”, care vizează realizarea unei economii durabile și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050, școlile noastre trebuie să sprijine dezvoltarea abilităților STEM și de antreprenoriat în formarea următoarelor generații pentru a transforma aceste provocări în oportunități”.

 

Despre Junior Achievement România 

Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate şi dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă. 40 de ţări din Europa şi peste 100 de ţări din toată lumea derulează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 250.000 de elevi și 4.248 profesori din 1.831 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu susţinerea financiară a comunităţii de afaceri.

Web: www.jaromania.org

Despre ExxonMobil România 

ExxonMobil are o lungă istorie în România, fiind prima companie petrolieră americană care a funcționat în România prin intermediul Standard Oil Company din New Jersey (Compania Româno-Americană, 1903-1948). Din noiembrie 2008, ExxonMobil a revenit în România în sectorul upstream, desfășurând operațiuni în zona de apă adâncă din Marea Neagră. În sectorul downstream, ExxonMobil este prezent în România din 1992.

Web: https://corporate.exxonmobil.com/locations/romania

Despre Sci-Tech Challenge

Sci-Tech Challenge își propune să motiveze elevii cu vârste cuprinse între 15-18 ani să ia în considerare matematica, știința și tehnologia în alegerea viitoarei lor profesii, să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța științei și a tehnologiei și la modul în care acestea pot fi aplicate în afaceri pentru a răspunde provocărilor viitoare.

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:

Dorin Călin

Manager Operațiuni, JA România

Tel.: 0730 330 883

E-mail: dorin.calin@jaromania.org 

 

Lavinia Dinu

Specialist Comunicare, ExxonMobil România

Tel.: +40 730 018 214

E-mail: lavinia.dinu@exxonmobil.com

Galerie foto:


Cuvinte cheie:
Sci-Tech Challenge, GreenFest, ExxonMobil, Junior Achievement, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, lichefierea hidrotermală


Comunicat publicat de: Junior Achievement România (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Junior Achievement România

Junior Achievement și NN Group susțin o nouă inițiativă educațională europeană pentru tinerii din medii dezavantajate

Junior Achievement (JA) România implementează începând de anul acesta un nou proiect educațional, Economic Opportunities for All (Oportunități economice pentru toți), care se va derula…

Online sau în sala de clasă, a treia ediție a proiectului WiSTEM²D, cu peste 8.000 de elevi participanți

Cea de-a treia ediție a proiectului WiSTEM²D – Women in Science, Technology, Engineering, Mathematics, Manufacture and Design, implementat de Junior Achievement România, cu sprijinul Johnson…

Peste 600 de elevi din clase de specializare în domeniul silviculturii au participat la cea de-a doua ediție a proiectului „Managementul forestier”

Dezvoltată în cadrul parteneriatului educațional dintre Junior Achievement (JA) România și Ingka Investments România, cea de-a doua ediție a proiectului Managementul forestier a implicat în…

Job Incubator – competențe noi pentru job-uri noi

• prin acces la cursuri și calificări specifice și prin interacțiunea cu profesioniști, tinerii de peste 16 ani dezvoltă o serie de abilități și competențe…

Junior Achievement și Holcim au finalizat prima ediție a proiectului ABCdar Verde. Peste 500 de elevi din Argeș, Bihor și Cluj au învățat despre cum pot proteja mediul înconjurător

● 523 de elevi de gimnaziu au participat în acest an școlar la proiectul pilot de educație ecologică ABCdar Verde, derulat de Junior Achievement cu…
Vezi profilul Junior Achievement România