Editura PUBLISOL anunță apariția cărții Istoria căderii regimurilor comuniste, de Stelian Tănase

Stelian Tănase pune pe masă informaţiile necesare, dar nu le intepretează. Politologul redevine istoric. Această modestie este un lux pe care nu și-l pot permite decât cei care azi se află înăuntrul datelor istorice… Ioan Buduca

Istoria căderii regimurilor comuniste este o cronică a evenimentelor din 1989 care au dus la eliberarea Europei Centrale și de Est de sub dominaţia sovietică. Mai mult decât atât, este o frescă a unei epoci întregi aflate sub semnul Războiului Rece, al Cortinei de Fier și al Zidului de la Berlin. Dar este tot atât de bine și un manual de instrucţiuni pentru înţelegerea prezentului: Cum evadăm din gulag? Cum scăpăm de serviciile secrete care controlează vieţile oamenilor? Cum sunt înlăturaţi dictatorii obsedaţi de propria lor putere? Pe scurt, cum se poate ieși dintr-un regim totalitar?

Această carte apare în vreme de război. Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, probând că demonii comunismului nu au dispă­rut. Moscova a început o nouă campanie împotriva democraţiei și libertăţii. Experienţa de coșmar prin care trec astăzi milioane de victime ale armatei ruse le-a readus la suprafaţă pe cele similare din memoria colectivă a românilor, polonezilor, cehilor de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial. A spus-o președintele SUA, George Bush, la București: „Voi știţi ce înseamnă răul!”.

Istoria căderii regimurilor comuniste arată de ce, cum și datori­tă căror oameni se prăbușește un regim totalitar. Este cronica evoluţiilor politice și sociale care au dus la anul miracolului – 1989. Așa cum reiese din cartea de față, răul are un sfârșit. Dacă știm acest lucru, nu ne va mai fi frică și răul se va termina. Această carte nu poate lipsi din nicio bibliotecă – firește, pentru cine vrea să afle adevărul despre lumea în care trăiește.

Lavinia Betea menționează în cuvântul înainte:

În mulțimea scrierilor despre comunism și a numeroșilor autori care abordează teme majore ale contemporaneității, Stelian Tănase este o prezență de o prodigiozitate și acribie aparte. Eu nu cunosc pe un altul care, în ultimii 30 de ani, să fi depus mai mult efort prin cercetarea de arhivă și intervievarea de martori implicați. Expert al gnozei comuniste și contestatar al acesteia din înseși anii omnipotenței sale în estul „cortinei de fier”, s-a proiectat frenetic, după căderea regimului, în excepționalitatea unor fapte care-au marcat schimbarea… Să citim, așadar, cu luare aminte această carte capitală și pentru înțelegerea „enigmelor” lui decembrie 1989 din România. Dând, totodată, crezare concluziei sale:„ Stafia comunismului, despre care vorbea Marx în secolul trecut că ar bântui Europa, s-a dus și nu va reveni niciodată”.

Cartea este structurată în următoarele capitole:

Cuvânt Înainte,          de Lavinia Betea

Capitolul I:                 Ruleta rusească

Capitolul II:                Criza poloneză

Capitolul III: Balcanii

Capitolul IV:              Factorul Gorbaciov

Capitolul V:                1989, anul miracolului

Capitolul VI:              Despărțirea de trecut

Capitolul VII:             Peisaj după bătălie

Capitolul VIII:           Ultimul puci

Index:                         Personalități care au marcat evenimentele istorice din carte

STELIAN TĂNASE s-a născut la 17 februarie 1952, la București. A absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie din cadrul Universităţii din București, unde a obţinut, în 1996, titlul de doctor în sociologie. Din 1995, este profesor la Facultatea de Știinţe Politice a Universităţii din București. Redactor-șef, în 1990, al revistei 22; fondator și redactor-șef al publicaţiei de știinţe politice Sfera politicii. În perioada 2014–2015, a fost președinte-director general al TVR.

Scrieri

Studii și eseuri: Șocuri și crize (1993); Ora oficială de iarnă. Jurnal 1986–1990 (1996); Sfidarea memoriei. Dialoguri cu Al. Paleologu (1996); Revoluţia ca eșec (1996); Anatomia mistificării. Procesul Noica–Pillat (1997); Elite și societate. Guvernarea Gheorghiu – Dej (1948–1965) (1998); LA vs NY. Jurnal american (1998); Acasă se vorbește în șoaptă. Dosar & jurnal din anii târzii ai dictaturii (2002); Zei și semizei la început de secol (2004); Avangarda românească în Arhivele Siguranţei (2008); Panait Istrati. Dosar de Siguranţă (2008); Cioran și Securitatea (2010); Dinastia (împreună cu Elena Vijulie) (2017); Conversaţii cu Regele Mihai (2018).

Nonficțiune:   Repertoarul amorului. 69 de povești de dragoste din istoria lumii (2019).

Beletristică:   Luxul melancoliei (1982); Corpuri de iluminat (1990); Playback (1995); Maestro (2008); Dracul și mumia (2010); Moartea unui dansator de tango (2011); Nocturnă cu vampir. Opus 1 (2017); Marele incendiator. Cronica unui fapt divers (2019).

Cartea va fi disponibilă din 25 mai, pe publisol.ro, în librării și în magazine online. Preț: 79,90 lei.

Comunicat publicat de: Ioana Marinescu (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ioana Marinescu

Focus Sat aduce FilmBox OnDemand în Aplicația Focus Sat

Focus Sat, furnizor de servicii de televiziune digitală prin satelit și online, parte din familia M7 Canal+ Group, anunță noi titluri în oferta de conținut…

Provoacă. Creează. Secretele unui look wow

Cum ar fi să ieși pe stradă doar în lenjerie și o pereche de încălțăminte? Provocator? Senzual? Eliberator? Natural? Poate da, poate nu.

Turneul național Musica Ramificata - concerte cu premiere absolute și recitaluri în beneficiul copiilor cu nevoi speciale

Muzica ne atinge sufletul, ne apropie, ne face să visăm sau ne oferă speranță. În perioada 26-30 iulie 2022, turneul național Musica Ramificata are misiunea…

Tommy Play, magazinul futurist din Metaverse se deschide pe Roblox

În această următoare extindere a spațiului „TOMMY PLAY”, un nou magazin inspirat de cultura de stradă din Bronx își deschide porțile pentru comunitatea Roblox.
Vezi profilul Ioana Marinescu