Diaspora Start-up in valoarea maxima de 5 milioane de euro

Proiectele ce pot fi depuse in cadrul Diaspora Start-up pot avea valoarea maxima de 5 milioane de euro, bugetul alocat finantaii fiind de 30 de milioane de euro, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

Proiectele ce pot fi depuse in cadrul Diaspora Start-up pot avea valoarea maxima de 5 milioane de euro, bugetul alocat finantaii fiind de 30 de milioane de euro, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.

Printre organizatiile ce vor derula proiecte de pana la 5 milioane de euro se vor afla si asociatii ale romanilor din strainatate.

Cat despre proiectele mari, de pana la 5 milioane de euro, vor putea fi pregatiti sa inceapa o afacere si acei romani care au locuit in strainatate si care fie se intorc fie s-au intors deja in Romania.

Acest program se adreseaza persoanelor care au avut rezidenta in strainatate minim 12 luni pana la momentul inscrierii, acelor care doresc sa devina antreprenori intr-un domeniu in care dispun de experienta sau au studii relevante. Proiectul presupune trei etape cadru de implementare: formare antreprenoriala, Implementarea planurilor de afaceri si monitorizarea functionarii si dezvoltarii afacerilor finantate, alaturi de o serie de pas ice trebuie urmati.

In prima etapa beneficiarul contractului de finantare selecteaza cel putin 200 de persoane care sa participe la programele de formare profesionala cu presupun module teoretice si practice. La finalul cursurilor, minim 20 de planuri vor trebui aprobate pentru finantare. Durata de implementare a acestei etape este de maxim 12 luni de la data inceperii proiectului.

A doua etapa presupune ca dupa infiintare, intreprinderile nou create sa isi continue activitatea pentru minim 18 luni, dintre care minim 12 luni sa fie in etapa a doua. Toate platile aferente trebuie efectuate in primele 12 luni de functionare. In perioada ulterioara de 6 luni se va asigura continuarea functionarii afacerii si mentinerea locurilor de munca create. Durata de implementare a etape cu numarul 2 este de maxim 18 luni de la data finalizarii etapei numarul 1.

Etapa a treia este etapa in care se urmareste atingerea tuturor obiectivelor din proiect. Durata maxima de implementare a etapei cu numarul 3 este de maxim 6 luni de la data finalizarii etapei numarul 2.

Persoanele vor primi 40.000 de euro pentru implementarea propriilor planuri, insa in doua transe;

 • 75% din bani, reprezentand 000 de euro,se vor plati in avans, inainte de demararea activitatilor descrise in planul de afaceri;
 • 25% din ajutorul nerambusabil, respectiv 10.000 de euro, se vor plati la finalul implementarii proiectului, doar dupa ce toate conditiile asumate au fost indeplinite.

Transa finala va fi achitata doar daca activitatile planului de afaceri au fost realizate si au fost create cele doua locuri de munca asumate. Aceasta reprezinta o contributie de maximum 100% din valoarea proiectului.

Este posibil sa existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevazute, precum si diferente de cheltuieli la decontare care daca intreprinzatorul nu le poate acoperi din alte surse pot duce la blocarea intregului proiect. Este posibil ca intreprinzatorul sa trebuiasca sa suporte mici cheltuieli operationale care vor fi ulterior decontate.

 

           Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:

 • echipamente si utilaje;
 • autoturismele limitate insa la 36.000 si doar unul singur pe societate;
 • echipamente de climatizare/incalzire;
 • echipamente de obtinere a unei economii de energie;
 • echipamente IT;
 • chirii doar pentru spatii care nu au destinatie locative;
 • spatii de lucru;
 • autoutilitare;
 • francize;
 • licente;
 • cheltuiala salariala completa in limita salariului mediu pe economie;
 • realizare pagini web de prezentare – limita 8000 lei
 • cursuri de antreprenoriat;
 • mobilier;
 • birotica;
 • software;
 • consultanta (limitata la 8000 lei);
 • In ceea ce priveste TVA-ul, aceasta este eligibila pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.

 

Bunurile achizitionate in cadrul programului trebuie sa fie noi, nu se accepta bunuri second hand si nici variantele de finantare prin leasing.

Persoanele fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere, amenajari locuri de joaca, in scopul crearii de noi locuri de munca) trebuie sa  indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

 • intentioneaza sa infiinteze o afacere non-agricola in mediul urban;
 • isi au resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in cel urban, in regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;
 • au varsta de minimum 18 ani;
 • poseda cetatenia romana;
 • fac dovada domiciliului sau rezidentei in strainatate in ultimele 12 luni pana la momentul inscrierii in grupul tinta;
 • demonstreaza experienta de antreprenor prin documente privind infiintarea unei societati comerciale in strainatate, si prin documente care sa ateste experienta in domeniul in care doreste deschiderea unei afaceri cu ajutorul programului, sau
 • demonstreaza capacitatea profesionala prin contract de munca / colaborare, in domeniul in care doreste deschiderea unei afaceri specificata in cadrul proiectului, sau
 • demonstreaza cunostinte de specialitate prin documente care sa ateste absolvirea studiilor de specialitate in cadrul institutiilor de invatamant superior din strainatate, documente recunoscute de statul roman sau prin alte documente din care reiese absolvirea unor cursuri in domeniul in care doreste deschiderea unei afaceri vizata in cadrul proiectului.

 

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
waterboyz, diaspora start up, amenajari locuri de joaca


Comunicat publicat de: Pro Digital Media (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Pro Digital Media

Seturi plastice pentru locuri de joacă copii

Locurile de joacă pentru copii sunt dotate cu seturi plastice destinate celor mai mici copii

Decorațiuni baloane pentru diverse evenimente și ocazii

Decorațiunile baloane pot fi folosite oriunde. Acestea adaugă o valoare enormă evenimentului tău, cum ar fi o petrecere de companie, o petrecere aniversară, un stand…

Baloane aniversări în orice culoare, formă și dimensiune

Ziua de naștere este o aniversare pe care toți oamenii o iubesc și o așteaptă. Cea mai frumoasă zi de naștere este o aniversare. Jubileul…

Piste Tubing (donuts slide)

Dacă obișnuiești să mergi în vacanța de iarnă la munte pentru a schia sau pentru a te da cu sania, s-ar putea să știi ce…

Amenajări parcuri de trambuline elastice

Pentru a-ți păstra reputația în domeniul divertismentului, poți solicita amenajări parcuri de trambuline elastice de la waterboyz.ro. Deși săritul cu trambulină este o disciplină olimpică,…
Vezi profilul Pro Digital Media