Despre cele mai cunoscute sosuri
In zilele noastre, sortimentele de sosuri fac parte din meniul aproape zilnic al fiecaruia, existand numeroase sortimente potrivite pentru aproape orice tip de mancare, dar in special pentru cele tip fast-food.
Istoria sosurilor
Sosurile au aparut inca din vremea Imperiului Roman, iar scopul acestora in acele vremuri, era cu totul diferit. Din cauza lipsei conditiilor de pastrare a mancarii, romanii se foloseau de gustul puternic al sosurilor pentru a ascunde gustul preparatelor mai putin proaspete. Odata cu trecerea timpului, sosul a devenit un element important in bucatarie, mai ales in cea franceza, fiind utilizat in evidentierea gusturilor preparatelor, nu in ascunderea acestora, precum in vremurile apuse.
Sosul de Maioneza
Multe surse sustin ca maioneza a aparut in anul 1756, atunci cand ducele de Richelieu a invins englezii, in timpul bataliei de la Mahon. Bucatarul ducelui a realizat o masa festiva pentru a celebra victoria, care trebuia sa includa un sos din smantana si oua. Realizand ca nu are smantana, acesta a inlocuit smantana cu ulei de masline, creand astfel cel mai indragit sos care a stat mai tarziu la baza a numeroase alte sosuri. Se presupune faptul ca bucatarul a numit sosul „Mhaonnaise” in onoarea victoriei.
Maioneza a devenit populara insa, incepand cu anii 1910, cand o imigranta germana care locuia in New York, pregatea sosurile pentru restaurantul sotului sau. Acest sos a inceput sa fie apreciat si era vandut la borcan.
Sosul de usuturoi
Desi nu se cunoaste exact istoria sosului de usturoi, este cunoscut faptul ca dacii foloseau mujdeiul pentru mancarurile din carne. Sosul de usturoi este un preparat des intalnit in Romania, fiind cel mai folosit sos. Inainte de aparitia sosului de usturoi, care contine si maioneza sau iaurt, romanii erau cunoscuti pentru realizarea mujdeiului, o combinatie de usturoi cu ulei si condimente.
Ketchup-ul – sosul de rosii
Ketchup-ul sau cunoscutul sos de rosii este printre cele mai indragite sosuri din intreaga lume, insa putini stiu faptul ca acesta nu continea rosii. Ketchup-ul a aparut pentru prima data in China, fiind un sos din peste murat, si a fost preluat de catre englezi in secolul al XVII-lea. Englezii au incercat sa refaca sosul, folosind diferite ingrediente printre care si ciupercile. Apoi, colonistii englezi au dus acest ketchup cu ciuperci in America, unde a continuat sa fie schimbat. In 1801, Sandy Addision a adaugat pentru prima data rosii in sos, facand astfel o varianta finala a ketchup-ului cunoscut si in zilele noastre.
Asadar, care este sosul tau preferat? Comanda preparatele tale favorite de la Big Belly Brasov si alege si sosul potrivit.
sosuri, big belly brasov
Comunicat publicat de: Softimpera (click pentru a vizualiza profilul)