Conferința de presă de încheiere a proiectului "Mirrors of Brâncuși"

Joi, 16 decembrie, ora 12.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Media, sunteți invitați la conferința de presă de încheiere a proiectului Mirrors of Brâncuși.
Mirrors of Brâncuși este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și al Muzeului Național al Țăranului Român.
Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Mirrors of Brâncuși a atras într-o conversație inedită circa 5.100 de vizitatori, care s-au aflat astfel mai aproape de esența omului și a marelui sculptor, reinterpretată pentru timpul prezent.

„Ne-am dorit o legătură între tradiția pe care o găzduim la Muzeului Țăranului Român și contemporaneitate. Pentru că este e expoziție despre Brâncuși, despre cum noi, cei de astăzi îl vedem”,  declara Virgil Nițulescu, Directorul Muzeului Național al Țăranului Român (MNTR), la vernisajul expoziției multimedia Mirrors of Brâncuși, care a avut loc pe 10 februarie.

După lansarea din februarie, expoziția și-a continuat periplul la Târgu Jiu, în perioada 19-22 iulie, la Universitatea “Constantin Brâncuși”. Marile Festivaluri organizate pe durata verii și-au deschis porțile pentru Mirrors of Brâncuși, expoziția fiind găzduită de TIFF,  la Muzeul de Artă din Cluj Napoca (23 – 30 iulie) și de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, la Cercul Militar, în perioada 20-26 august. „Rămâne o mândrie autentică faptul că un țăran de la Hobița a revoluționat nu doar sculptura, ci și arta umanității în secolul XX. Din același motiv, e și o durere a mea, care trebuie să fie a noastră, a tuturor, că poate cel mai fabulos complex de sculptură din Europa, de la Târgu Jiu, nu e încă trecut pe lista patrimoniului UNESCO. E o carență pe care nu o putem acoperi și care ar trebui să devină prioritate națională, pentru că în Brâncuși e veșnicia, e absolutul acestui neam. Meritul acestei expoziții este că deplasează măreția într-o dinamică a firescului. Spre deosebire de alti artiști, Brâncuși a creat o operă care este pentru oameni, e printre oameni, ne invită la atingere, la un raport direct, senzorial, afectiv, spiritual. Acest moment are un soi de teatralitate implicită. Suntem într-un spectacol, care e spectacolul formei, al esenței. Pentru că mai mult decât oricine, Brâncuși a ajuns până la adâncimea cea mai profundă a Universului, pe care apoi a revărsat-o în aceste forme de o simplitate absolut uluitoare”, declara Octavian Saiu, Profesor și Teatrolog, la evenimentul de lansare a expoziției, la Sibiu.

De asemenea, proiectul multimedia a fost prezentat în Norvegia, la Galeria Kunstgarasjen din Bergen (9-13 august). Itinerariul Mirrors of Brâncuși s-a încheiat la București, la Sala Palatului, în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Internațional “George Enescu”, în septembrie. Cu toate acestea, expoziția va putea fi prezentată oricând în viitor, datorită concepției și execuției flexible.

Prezentarea expozițiilor a fost marcată de evenimente care au atras și mai mult publicul în a-l descoperi pe Brâncuși, iar presa a reflectat pe larg conceptul interactiv în circa 200 de știri, articole și reportaje.  „Am gândit această întâlnire ca pe o celebrare a lui Brâncuși, o modalitate prin care să serbăm alături de public această zi specială. Vrem să pornim o conversație cu publicul despre Brâncuși, despre ceea ce a însemnat el pentru noi și despre cum putem duce mai departe moștenirea lui.”, declara Silvana Dulamă-Popa, curator, cu ocazia sărbătoririi a 145 de la nașterea lui Constantin Brâncuși, chiar în cadrul expoziției, printr-un tur ghidat gratuit al proiectului multimedia.

În cursul lunilor noiembrie și decembrie au avut loc o serie de workshop-uri la care au participat echipa de creație, partenerul norvegian și invitații săi din domeniul artistic, precum și voluntarii care au susținut organizarea proiectului. Evenimentele au avut ca scop schimbul de impresii, experiență și împărtășirea celor mai bune practici.

„Cred că acest proiect și-a atins scopul, ilustrând sublimarea privitorului contemporan în puritatea formei, pe cât de ancestrală, pe atît de eternă. Expoziția interactivă a fost despre cum ne oglindim în creația lui Brâncuși – o schimbare de perspectivă asupra operei și artistului. Ideea unei expoziții virtuale Brâncuși a apărut acum mai bine de trei ani, în perioada pregătirii Europalia, când ne imaginam cum ar fi să prezentăm Coloana fără sfârșit în Piața Rogier, din Bruxelles, sau Poarta Sărutului la intrarea  Comisiei Europene… Ar fi fost o completare a excepționalei Expoziții Brâncuși de la Bozar, organizată de ICR într-un moment de glorie pentru România. Concretizarea acestei idei în pandemie, precum și periplul pe care l-a avut într-o perioadă atât de dificilă pentru evenimentele culturale reprezintă un model de urmat pentru viitoare descoperiri ale marilor artiști români,” a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Mirrors of Brâncuși a fost organizată de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și al Muzeul Național al Țăranului Român.

Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
Mirrors of Brancusi, Fundatia Art Production, RO Cultura, Muzeul National al Taranului Roman


Comunicat publicat de: Fundatia ART PRODUCTION (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Fundatia ART PRODUCTION

Întâlnirile JTI, la a XXIII-a ediție. Aterballetto prezintă „Don Juan”, spectacolul „așteptat în întreaga Europă”

Aterballetto/ Fondazione Nazionale della Danza, cea mai importantă companie italiană de dans, vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXIII-a ediție a Întâlnirilor…

Întâlnirile JTI, ediție specială. „Rock îndrăcit” la Teatrul Național București

„Sperăm să bucurăm publicul din nou, ca de obicei, dar de data aceasta cu un altfel de spectacol. Întâlnirile de anul acesta sunt speciale pentru…

Întâlnirile JTI, la a XXII-a ediție. Compania de dans Jean-Claude Galotta prezintă My Ladies Rock – ”un spectacol exploziv, senzual și poetic”

Compania de dans Jean-Claude Galotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui…

A XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI, la TVR. ”Muzica lui Wynton Marsalis aduce o experiență totală a vieții”

Televiziunea Română va difuza pe 27 decembrie 2021, ora 23:30, pe canalul TVR1, concertul susținut de Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra la…

CORUL PRELUDIU, sub bagheta tânărului dirijor ANDREI STĂNCULESCU, alături de CORUL EUPHONIA, într-un CONCERT EXTRAORDINAR pe scena FILARMONICII ION DUMITRESCU din Râmnicu Vâlcea

Vă invităm vineri, 29 octombrie 2021, ora 19, în sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea, la un Concert Extraordinar susținut de Corul…
Vezi profilul Fundatia ART PRODUCTION