Vocatie vs cariera vs loc de munca. Ce sunt si cum te ajuta un consilier in cariera sa ai o viata fericita

Alegerile pe care le facem de-a lungul vietii nu reflecta in toate cazurile ceea ce iti doresti. Poti sa ai o cariera de vis,  dar, in acelasi timp, sa fii convins ca adevarata ta vocatie este inca neexploatata. 

Pentru a fi fericit in viata profesionala uneori este nevoie de compromisuri sau chiar sa renunti la tot numai pentru a-ti putea urma vocatia. Dar, pana la urma ce este vocatia? Dar cariera si locul de munca? Ei bine, la aceste intrebari vom incerca sa raspundem cat mai bine in randurile care urmeaza, astfel incat sa fii implinit pe toate planurile.

Dar, pana cand sa ai indrazneala de a lua taurul de coarne si sa renunti la job-ul actual pentru a-ti urma pasiunile, de exemplu sa transformi pasiunea ta pentru muzica intr-o afacere, este cale lunga. 

Pentru a putea atinge acel prag de multumire personala si satisfactie pe plan profesional, uneori este nevoie de interventia unui specialist, asa cum este un consilier in cariera. Cum te poate face acesta fericit pe plan profesional? Este o alta intrebare la care iti vom raspunde in acest articol. 

 

Ce este vocatia, cariera si locul de munca? 

 

Diferenta dintre vocatie, cariera si loc de munca nu este greu de inteles deoarece sunt trei lucruri total diferite. Vocatia este profesia pe care ne-o dorim sa o avem, este un apel din interiorul tau care te indeamna sa alegi o anumita profesie in functie de talentele tale, cunostintele si dorinta de a te ambitiona sa faci ceea ce te pasioneaza. 

 

Cariera se refera la toate job-urile pe care le ai de-a lungul vietii, practic putem spune ca este scara evolutiei pe plan profesional. Iar locul de munca este jobul tau actual care nu intotdeauna poate sa fie o reflectare a dorintelor tale, mai exact a vocatiei sau poate chiar sa fie vorba despre un job de compromis pana in momentul in care esti pregatit pentru a avea locul de munca mult visat care sa iti asigure o cariera de vis. 

In timp ce vocatia este dorinta de a fi ceea ce iti doresti, cariera este o insiruire de profesii pe care le ai de-a lungul vietii care nu reflecta intotdeauna propriile dorinte. De exemplu, poti sa ai o cariera stralucita ca avocat dar sa simti ca adevarata ta vocatie este sa calatoresti in diferite zone si sa scrii. De asemenea, locul de munca poate sa fie cea care iti pune painea pe masa. La ora actuala sunt foarte multi oameni care nu au reusit sa isi duca la indeplinire visele cele mai marete in ceea ce priveste planul profesional. 

Practic, putem spune ca intre cele trei, vocatie, cariera si loc de munca sunt multe asemanari, dar in acelasi timp se remarca foarte multe diferente. Vocatia pe care o ai nu poate sa fie multipla deoarece poti sa ai o singura dorinta, care sa reprezinte cea mai mare realizare pe care o doresti in viata ta. Cariera si locul de munca pot fi multiple deoarece de-a lungul vietii pot aparea schimbari care sa fie mai favorabile sau nu pe plan profesional. De exemplu, poti sa ai un loc de munca foarte bine platit si sa obtii o promovare pentru care ai muncit, iar acesta sa reprezinte un pas important in cariera pe care o ai. Dar nu poate sa fie in toate cazurile vorba despre vocatia ta, mai ales daca este vorba despre domenii cu totul diferite. 

 

Cum te poate ajuta un consilier in cariera pentru adulti sa fii fericit pe plan profesional? 

 

Daca ai ajuns intr-un moment de rascruce pe plan profesional, atunci este nevoie sa iei o decizie care sa iti schimbe viata. In special daca te gandesti ca ar trebui sa renunti la job-ul care te face nefericit si sa iti urmezi vocatia. 

Un consilier in cariera poate sa te ajute sa concepi un plan obiectiv pe care sa il urmezi si sa atingi acea satisfactie pe plan profesional la care ai visat inca din copilarie. De asemenea, te poate ajuta sa vezi care sunt compromisurile pe care trebuie sa le faci pentru a ajunge in acel punct mult dorit. Iti verifica abilitatile, te ajuta sa ai o perspectiva mai obiectiva, iti poate construi un plan concret de cariera, iti poate oferi consiliere pentru a diminua temerile in ceea ce priveste participarea la interviuri, iti poate construi un CV relevant pentru a putea aplica la job-urile care sunt strict legate de vocatia ta sau experienta in cariera actuala pe care o ai. 

Un consilier in cariera poate sa te ajute in mai multe directii,  iar apelarea la profesionisti poate sa faca diferenta atunci cand ai nevoie de un sprijin pentru job-ul mult visat. 

Articol trimis de Raluca Giurgea, Consilier in Cariera

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
consiliere in cariera, raluca giurgea, consiliere vocatie, cariera, vocatie, cv, cv perfect, loc de munca


Comunicat publicat de: IXPR DEVELOPMENT & CONSULTING (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de IXPR DEVELOPMENT & CONSULTING

Asociația Grupul pentru Promovarea Infrastructurii a lansat grupinfrastructura.ro - site de analiza, opinii și soluții specializate

Asociația Grupul pentru Promovarea Infrastructurii a lansat grupinfrastructura.ro – site de analiza, opinii și soluții specializate

Care sunt principiile intermittent fasting care te fac sa slabesti rapid?

Intermittent fasting este vazuta ca fiind o metoda de slabit, o dieta, insa este mai mult decat atat. Este o strategie de planificare alimentara care…

Cursuri online pe care sa le faci in 2021

Anul 2021 se anunta a fi unul foarte interesant mai ales pe plan profesional. Probabil va trebui sa muncesti mai mult sau chiar sa faci…

COMUNICAT DE PRESĂ: S-a lansat site-ul www.impreunapentrueducatie.com, proiect educațional pentru românii de pretutindeni

Asociația Glasul Istoriei a lansat un proiect educațional care vine în sprijinul românilor din străinătate cu o platformă gratuită de cursuri și informații despre istoria…

Cinica Omega Omnident Floreasca

Aveți grijă de sănătatea voastră dentară la Omega Omnident! Suntem creatori de zâmbete. Acum și în sector 2, cartier Floreasca.
Vezi profilul IXPR DEVELOPMENT & CONSULTING