Solutie biocida dezvoltata de ICPE-CA in cadrul proiectului „Dispozitive de decontaminare impotriva virusului SARS-CoV-2”

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a dezvoltat, in cadrul proiectului 22Sol/2020 „Dispozitive de decontaminare impotriva virusului SARS-CoV-2”,  o solutie biocida ce sta la baza produsului DEZINFECTANT LICHID ANTIMICROBIAN PENTRU SUPRAFETE.

Produsul prezinta cateva caracteristici importante, dintre care amintim:

• este un produs inovativ a carui actiune biocida, cu spectru larg, este asigurata de un sistem stabil de nanoparticule binare Cu-Au, dispersate intr-un mediu apos, destinat uzului profesional, in medii spitalicesti;
  • este obtinut printr-o tehnologie de sinteza eco-friendly, cu posibilitate de extindere la nivel industrial; nu genereaza deseuri tehnologice, deseurile de utilizare, inclusiv produsele expirate, se pot recicla eficient si ecologic conform legislatiei in vigoare;
  • prezinta eficienta antimicrobiana ridicata, eficienta testata in laboratoare acreditate conform standardelor de testare aplicabile domeniului medical, in conditii de murdarie:
  • activitate bactericida (validata de INCD Medico-Militara Cantacuzino; standard EN 13727 +A2): elimina 99,999% din Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Enterococcus hirae;
  • activitate levuricida (validata de J.S. Hamilton Romania; standard UNE-EN 13624: 2014): elimina 99,99 % Candida Albicans;
  • activitate antivirala (validata de S. Hamilton Romania; standard NF EN 14476: 2013 + A2:2019), in special impotriva virusurilor anvelopate: elimina 99,999 % din Adenovirus tip 5, Murine Norovirus si Corona virus uman 229E.
  • prezinta eficienta pe termen lung pe suprafetele tratate;
  • a fost testat in conditii reale de utilizare, cu eficienta antimicrobiana dovedita prin testele realizate de Spitalul Clinic de Urgenta „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iasi;

Dezinfectantul lichid antimicrobian pentru suprafete face obiectul unei cereri de brevet international – EPO PCT request – COPPER-GOLD ALLOY NANOPARTICLES AND THEIR MANUFACTURING METHOD, PCT/RO2020/000017 – 09.11.2020.

Potentialii  utilizatori ai produsului sunt Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne si alte autoritati regionale si locale, pentru protejarea personalului medical si a populatiei, prin diminuarea riscului de raspandire a infectiilor cu bacterii, fungi, virusuri, inclusiv SARS-CoV-2, comunitatea stiintifica pentru dezvoltarea de noi materiale biocide, companii din domeniul medical si producatori de materiale biocide.

Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.

ICPE-CA, CERCETARE, COVID 19

Comunicat publicat de: INCDIE ICPE-CA (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de INCDIE ICPE-CA

ICPE-CA premiat de Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - AGIR