ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a inceput derularea proiectului Filme subtiri de inalta transparenta optica obtinute prin depuneri in vid din oxizi conductori pentru aplicatii anti-statice si protectie de banda larga la interferente electromagnetice”.

Proiectul este finantat prin competitia „Transfer la operatorul economic (PTE)” si se implementeaza in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica – INOE 2000, avand ca solicitant SC MGM STAR CONSTRUCT SRL.

Ecranarea radiatiei electromagnetice considerate parazita/poluanta pentru un receptor oarecare este, in prezent, de o importanta majora pentru asigurarea functionarii aparaturii electrice/electronice si pentru mediul inconjurator.

In acest context, proiectul si-a propus dezvoltarea urmatoarelor rezultate:

• obtinerea unor structuri de tip TCO-dielectric-metal-dielectric-TCO utilizand tehnica depunerilor fizice din faza de vapori in vid, prin pulverizare de tip magnetron si evaporare cu fascicul de electroni, pentru a inlocui fotolitografia sau alte metode costisitoare de configurare a structurii pe suprafata, precum si pentru a scadea costul si complexitatea producerii de structuri destinate protectiei anti-statice si de banda larga la interferente electromagnetice;
  • realizarea unor structuri adecvate electro-optic pentru a mentine o transmitanta in spectrul vizibil de min. 80%, cu o eficacitate a ecranarii electromagnetice > 30 dB, urmarind suprapunerea a cel puțin doua straturi subtiri TCO si imbunatatirea pana la minim 50 dB, prin separarea a doua straturi TCO cu un spatiu de sfert de lungime de unda;
  • realizarea unui strat antireflex pentru cresterea transmitantei optice in vizibil;
  • mentinerea uniformitatii depunerilor de ordin nanometric, cum ar fi straturile de Ag dopat cu Cu, cu grosimi  de maximum 10 nm pe suprafete mai mari de 100 cm2 , astfel incat sa se obtina straturi ultrasubtiri continue si netede pentru depasirea cresterii de tip Volmer-Weber;
  • obtinerea unor structuri de straturi subtiri ecranante pe substrat flexibil care sa mentina stabilitatea performantelor de ecranare electromagnetica la indoiri mecanice repetate;
  • realizarea unei instalatii care sa permita controlul parametrilor de procesare pentru reproductibilitatea rezultatelor pe suprafete mai mari de 100 cm2.

Prin proiectele de cercetare implementate, INCDIE ICPE-CA sustine competitivitatea intreprinderilor, contribuind la construirea unui mediu de afaceri prosper la nivel national si european.

Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.

ICPE-CA, CERCETARE, ELECTROTEHNICA

Comunicat publicat de: INCDIE ICPE-CA (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de INCDIE ICPE-CA

7 echipe ale Centrului Alexandru Proca s-au calificat sa participe la 3 competitii internationale de proiecte de cercetare

Al 12-lea Workshop International de Compatibilitate Electromagnetica CEM 2020

In perioada 3-5 noiembrie 2020 s-a desfasurat, online, al 12-lea Workshop International de Compatibilitate Electromagnetica CEM 2020.

Recunoastere din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania pentru cartea Initiere in Cercetarea Stiintifica

ICPE-CA sustine competitivitatea intreprinderilor prin proiectul POC "LargCoat"

Vezi profilul INCDIE ICPE-CA