ICPE-CA: Instalatie pentru reciclarea deseurilor prin impulsuri electrice de inalta tensiune

ICPE-Cercetari Avansate este un institut national ce desfasoara activitati de traditie, recunoscute in domeniul ingineriei electrice. Detinand o importanta baza stiintifica in domeniu, INCDIE ICPE–CA ocupa o pozitie nationala semnificativa, situandu-se printre cele mai active si performante unitati de cercetare.
INCDIE ICPE-CA promoveaza si intreprinde cercetarea aplicativa in context national si international in domeniul ingineriei electrice (materiale, electrotehnologii, surse noi de energie, vibratii si echilibrari dinamice, compatibilitate electromagnetica etc.), spre folosul societatilor comerciale, private si publice, in beneficiul general al intregii societati.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in calitate de coordonator, impreuna cu Pilot Arm si Silver Trading SRL, in calitate de parteneri, au derulat proiectul intitulat “Instalatie pentru reciclarea deseurilor prin impulsuri electrice de inalta tensiune”. Proiectul a fost finantat in cadrul programului PNII si s-a desfasurat in perioada 2014-2017.
Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat realizarea unei instalatii, la nivel de model experimental, care se va folosi in geologie, in prelucrarea zgurei rezultate din arderea deseurilor menajere si in reciclarea deseurilor electrice.
Instalatia poate fi utilizata la separarea selectiva a componentelor din diverse conglomerate prin aplicarea unor impulsuri repetitive de inalta tensiune (200-300 kV), cu un timp de crestere extrem de scurt de circa 300 nanosecunde. Gradul inovativ al instalatiei este dat si de faptul ca la nivel mondial o singura firma produce o instalatie ce utilizeaza o tehnologie similara.
Prin realizarea si utilizarea instalatiei se deschid noi oportunitati in domeniul cercetarii geologice si in domeniul prelucrarii/reciclarii deseurilor, cu impact direct asupra protectiei mediului. Partenerii consortiului au depus cerere pentru obtinerea brevetului de inventie.

Alte comunicate publicate de INCDIE ICPE-CA

Al 11-lea Workshop International de Compatibilitate Electromagnetica - CEM 2018

Rezultate ale echipelor de tineri din Centrul Alexandru Proca la ROSEF 2018

Workshop dedicat energiilor fotovoltaice prin proiectul TRANSENERG