Cum se stabileste precizia unui multimetru digital

Precizia unui aparat de masura este definita ca diferenta dintre valoarea reala a procesului masurat si valoarea pe care instrumentul o prezinta. Un nivel mare de precizie al unui aparat de masura este determinat de valoarea cat mai mica a acestei diferente, in parametrii optimi de functionare ai acestora.

Multimetrul digital este un aparat de masura de mare precizie, folosit pentru masurarea valorilor din instalatiile electrice. Versiunea digitala a aparatului prezinta cateva avantaje foarte utile in comparatie cu versiunea analog:

– masoara si reda rezultatele cu cea mai mare precizie
– afiseaza rezultatele pe ecran in format numeric
– se poate folosi cu alte aparate de masurat
– se poate conecta la dispozitive precum smartphone-uri sau tablete pentru stocare si management de date, cu ajutorul unor softuri dedicate
– prezinta o forma compacta
– este conceput sa reziste la socuri, cazaturi si intemperii

Un multimetru digital iti permite sa selectezi si sa setezi automat sau manual o gama diversa de functii, afiseaza in format digital rezultatele cu valori negative si pozitive, detecteaza in mod automat polaritatile si rezista foarte bine atunci cand este solicitat peste masura.

Iata cateva metode de a stabili precizia unui multimetru digital:

Calibrarea periodica a multimetrului

Calibrarea este un proces deosebit de important pentru redarea unor rezultate precise in urma masuratorilor. Cei mai multi producatori de aparate de masura si control ofera garantia unui anumit nivel de precizie pe un termen limitat de timp, cel mai des intalnit fiind cel de 12 luni de zile. Dupa aceasta perioada multimetrul poate iesi din limitele garantate de precizie si poate reda rezultate incorecte. De aceea, acesta trebuie recalibrat o data la 12 luni.

Configurarea intervalului de masurare

Precizia mare a rezultatelor oferite de un multimetru digital se obtine scazand treptat valorile unui interval de masurare mai mare, selectat la inceput. Unele modele de multimetre ofera posibilitatea selectarii manuale a intervalului cu ajutorul unei rotite gradate cu valori presetate, prezentand intervalele urmatoare: 200mV, 20 V, 2 V, 200 V si 1000 V. Voltajul maxim de folosire in siguranta a multimetrului este cel care determina valoarea intervalului de masurare.

Umiditatea si temperatura

Utilizarea multimetrului digital nu este recomandata atunci cand valorile temperaturii ambientale si ale umiditatii depasesc limitele admise pentru care a fost conceput aparatul. Datorita faptului ca fiecare componenta electronica a multimetrului functioneaza optim intr-un anumit interval de temperatura, ecranele de afisaj, in mod special cele LCD nu functioneaza corespunzator la temperaturi prea scazute sau prea ridicate.

Pentru a beneficia de o precizie cat mai mare a masuratorilor trebuie sa tii cont de faptul ca cele mai multe modele functioneaza optim la o temperatura care variaza intre 20°C si 55° C atat la exterior cat si la interior. Mai mult, daca umiditatea relativa depaseste procentul de 80%, precizia aparatelor va scadea foarte mult.

Fluke, unul din cei mai mari producatori de echipamente de masura de calitate, ofera multimetre digitale de top a caror precizie maxima poate fi atinsa in intervalul de temperatura 18°C-28° C, cu un nivel admis de umiditate mai scazut. Ronexprim este cel mai mare distribuitor din Romania de multimetre digitale Fluke, fiind o prezenta constanta pe piata romaneasca de aparatura de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, inca din 1991.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
Cuvinte cheie:
calibrare aparate de masura si control, aparate de masura, Ronexprim


Comunicat publicat de: Ronexprim (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ronexprim

De ce este in continuare osciloscopul Fluke 123B atat de apreciat de specialisti?

Acest osciloscop cu intrare dubla si functii complete este dotat cu inregistrator si are o latime de banda de 20 MHz, fiind primul dintr-o serie…

De ce camerele de termoviziune Fluke Ti400 sunt unele dintre cele mai apreciate aparate de masura?

Daca decizi sa achizitionezi camera de termoviziune Fluke Ti400, vei primi, pe langa aparatul de masura propriu-zis, urmatoarele: adaptor de alimentare pentru curent alternativ si…

Cum te poate ajuta un multimetru digital sa economisesti bani?

Compania Ronexprim este lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica.

Clestii de curent Fluke 381, printre cele mai folositoare instrumente de masura

Alaturi de clestii de curent Fluke 381, la Ronexprim gasesti numeroase alte instrumente de masura performante, printre care multimetre digitale, camere de termoviziune, osciloscoape, microohmmetre,…

Promotie Ronexprim la camerele de termoviziune de la Fluke, pana la finalul anului!

Compania americana Fluke este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de astfel de dispozitive din intreaga lume, motiv pentru care promotia Ronexprim desfasurata la modelele…
Vezi profilul Ronexprim