Cum se masoara rezistenta cu ajutorul unui multimetru digital

Multimetrul digital este un dispozitiv cu ajutorul caruia se pot determina si masura valori ale unor marimi electrice, precum tensiunea electrica (continua si alternativa), intensitatea curentului electric sau rezistenta. Iata pasii pe care trebuie sa ii parcugi pentru a masura rezistenta cu ajutorul unui multimetru digital:

1. Comuta pe OFF alimentarea cu curent a circuitului. Daca circuitul include si un capacitor, descarca-l inainte de a efectua masurarea rezistentei.

2. Comuta multimetrul pe functia de citire a rezistentei (simbolul Ω).

Ecranul multimetrului ar trebui sa afiseze simbolul “OL Ω”. Atunci cand se afla in modulul de citire a rezistentei, un multimetru digital incepe masurarea rezistentei chiar inainte de a conecta cablurile la componenta ce trebuie testata. Din cauza faptului ca rezistenta unui cablu neatasat vreunui dispozitiv are o rezistenta foarte mare, ecranul multimetrului poate afisa simbolul “ MΩ”. In momentul conectarii cablurilor, multimetrul digital va activa functia Autorange, insa intervalul poate fi setat si manual de catre tehnician prin apasarea butonului “Range”.

Pentru a obtine cea mai mare acuratete a rezultatelor, este recomandat sa scoti din circuit componenta testata, pentru a nu interfera cu celelalte componente din circuit.

3. Introdu cablul negru de testare in jack-ul COM.

4. Introdu cablul rosu in jack-ul V Ω. La final, scoate cablurile in ordine inversa: intai cel rosu, apoi cel negru.

5. Conecteaza cablurile de testare la componenta pe care vrei sa o testezi.

6. Citeste rezultatele masuratorii afisate pe ecran.

7. Dupa ce ai terminat de efectuat masuratoarea, inchide multimetrul pentru a preveni descarcarea bateriei.

Functii avansate disponibile la unele modele de multimetru digital

8. Apasa butonul RANGE pentru a selecta un anumit interval de masurare. Noteaza anuntatorul (K sau M) afisat pe ecran, dupa ce efectuezi masuratoarea.

9. Apasa butonul HOLD pentru a efectua o captura a masuratorii ce poate fi vizionata ulterior.

10. Apasa butonul MIN/MAX pentru a capta nivelul minim si cel maxim al masuratorii. Multimetrul digital va semnala sonor de fiecare data cand o noua masuratoare este inregistrata.

11. Apasa butonul REL pentru a seta multimetrul pe o valoare specifica de referinta. Rezultatele masuratorii care sunt mai mari sau mai mici decat valoarea de referinta vor fi afisate pe ecran.

Care este scopul masurarii rezistentei cu un multimetru digital?

Tehnicienii masoara rezistenta pentru a determina starea de functionare a unui circuit sau a unei componente. Cu cat este mai mare rezistenta intr-un circuit, cu atat mai slab este curentul, si vice versa.

Semnificatia rezultatelor masuratorii unei rezistente depinde de tipul componentei testate. In general, rezistenta unei componente difera de-a lungul timpului. In general, fluctuatiile mici ale rezistentei nu au un impact major asupra starii de functionare a circuitului, insa acestea pot indica un anumit tipar, care trebuie luat in considerare si notat.

In general, rezistenta componentelor utilizate pentru a controla circuitele (de ex, intrerupatoarele) are la inceput o valoare mai mica si creste de-a lungul timpului din cauza unor factori precum uzura sau praful. Pe de alta parte, rezistenta unui motor scade de-a lungul timpului din cauza deteriorarii izolatiei si a umezelii.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.
Cuvinte cheie:
multimetru digital, aparate de masura si control


Comunicat publicat de: Ronexprim (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ronexprim

De ce este in continuare osciloscopul Fluke 123B atat de apreciat de specialisti?

Acest osciloscop cu intrare dubla si functii complete este dotat cu inregistrator si are o latime de banda de 20 MHz, fiind primul dintr-o serie…

De ce camerele de termoviziune Fluke Ti400 sunt unele dintre cele mai apreciate aparate de masura?

Daca decizi sa achizitionezi camera de termoviziune Fluke Ti400, vei primi, pe langa aparatul de masura propriu-zis, urmatoarele: adaptor de alimentare pentru curent alternativ si…

Cum te poate ajuta un multimetru digital sa economisesti bani?

Compania Ronexprim este lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica.

Clestii de curent Fluke 381, printre cele mai folositoare instrumente de masura

Alaturi de clestii de curent Fluke 381, la Ronexprim gasesti numeroase alte instrumente de masura performante, printre care multimetre digitale, camere de termoviziune, osciloscoape, microohmmetre,…

Promotie Ronexprim la camerele de termoviziune de la Fluke, pana la finalul anului!

Compania americana Fluke este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de astfel de dispozitive din intreaga lume, motiv pentru care promotia Ronexprim desfasurata la modelele…
Vezi profilul Ronexprim