Cum se folosesc corect instrumentele de masura pentru curentul electric

Iata in continuare care sunt dispozitivele care nu pot lipsi din trusa cu scule a specialistilor in domeniile tehnice, dar si cum se folosesc acestea

In oferta Ronexprim, companie activa pe piata romaneasca de peste 25 de ani, gasesti o gama foarte larga de instrumente de masura, toate provenind de la branduri cunoscute la nivel mondial. Folosindu-le, poti testa prezenta curentului electric, fie ca vorbim despre curent direct sau alternativ, dar si diversi parametri ai acestuia, cum ar fi tensiunea sau voltajul. Iata in continuare care sunt dispozitivele care nu pot lipsi din trusa cu scule a specialistilor in domeniile tehnice, dar si cum se folosesc acestea:

1. Multimetre digitale

Multimetrele digitale sunt instrumente de masura cu ajutorul carora poti masura sau testa una sau mai multe variabile ale curentului electric. Unele multimetre au doar trei optiuni (curent, rezistenta, voltaj), iar altele pot oferi informatii pretioase despre fiecare dintre cei trei parametri. Unele multimetre masoara cu exactitate doar 2-3 zecimale, in timp ce altele au o precizie de pana la 9-10 zecimale.

Totodata, multimetrele de ultima generatie au capacitatea de a semnala auditiv inductivitatea si conductivitatea, dar si de a testa jonctiunile tranzistoarelor si bateriile alcaline.

2. Testere pentru detectarea curentului electric

Aceste instrumente de masura alerteaza utilizatorul, prin semnale luminoase si/sau auditive, in clipa in care detecteaza electricitate. In cea mai simpla forma a sa, un tester pentru detectarea curentului electric este format din doua cabluri, unul rosu si unul negru, si un LED AC/DC, care semnaleaza prezenta curentului alternativ sau continuu.Ca sa functioneze, acest instrument trebuie conectat fizic la circuit.

Cel mai des folosit tester este, insa, testerul electric inductiv, care ofera un semnal auditiv si vizual la depistarea curentului electric. Pentru a detecta curentul, aceste instrumente de masura trebuie pozitionate la o anumita distanta fata de cablu, detectand campul magnetic generat de curentul electric din fir. Deoarece nu exista contact direct cu firul testat, riscul de electrocutare este scazut.

Cum sunt masurate valorile circuitelor electrice

Masurarea valorilor unui circuit electric nu este o operatiune foarte complexa, mai ales daca sunt folosite instrumente de masura profesioniste. Curentul trebuie masurat in circuit deschis, ceea ce inseamna ca multimetrul trebuie introdus in circuit. Tehnicianul care realizeaza masuratoarea trebuie sa estimeze valoarea curentului pe care urmeaza sa il depisteze, intrucat majoritatea multimetrelor pot detecta maximum 10 amperi.

Pe de alta parte, masurarea voltajului se realizeaza asupra intregului dispozitiv testat, cu cablul negru indreptat spre pamant si cablul rosu – spre sursa de alimentare. Daca este masurata rezistenta, trebuie mai intai intrerupta alimentarea cu energie electrica a circuitului, pentru a evita defectarea multimetrului. Aceasta operatiune este necesara intrucat, in clipa in care sunt setate pentru masurarea rezistentei, instrumentele de masura trimit un voltaj prestabilit catre dispozitivul testat.

Daca instrumentele de masura sunt utilizate pentru a masura rezistenta unei componente din circuit, trebuie utilizata polaritate inversata in diodele circuitului, pentru a nu determina afisarea de informatii eronate sau chiar defectarea dispozitivelor utilizate.Cuvinte cheie:
instrumente de masura


Comunicat publicat de: Ronexprim (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ronexprim

De ce este in continuare osciloscopul Fluke 123B atat de apreciat de specialisti?

Acest osciloscop cu intrare dubla si functii complete este dotat cu inregistrator si are o latime de banda de 20 MHz, fiind primul dintr-o serie…

De ce camerele de termoviziune Fluke Ti400 sunt unele dintre cele mai apreciate aparate de masura?

Daca decizi sa achizitionezi camera de termoviziune Fluke Ti400, vei primi, pe langa aparatul de masura propriu-zis, urmatoarele: adaptor de alimentare pentru curent alternativ si…

Cum te poate ajuta un multimetru digital sa economisesti bani?

Compania Ronexprim este lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica.

Clestii de curent Fluke 381, printre cele mai folositoare instrumente de masura

Alaturi de clestii de curent Fluke 381, la Ronexprim gasesti numeroase alte instrumente de masura performante, printre care multimetre digitale, camere de termoviziune, osciloscoape, microohmmetre,…

Promotie Ronexprim la camerele de termoviziune de la Fluke, pana la finalul anului!

Compania americana Fluke este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de astfel de dispozitive din intreaga lume, motiv pentru care promotia Ronexprim desfasurata la modelele…
Vezi profilul Ronexprim