Cum poti evita erorile unor instrumente de masura

Indiferent cat de performante sunt instrumentele de masura utilizate, toate masuratorile sunt realizate cu un anumit grad de incertitudine. Abaterea rezultatului de la valoarea reala este cunoscuta sub numele de eroare de masurare.

Instrumentele de masura sunt acele mijloace tehnice utilizate pentru a obtine, prelucra, stoca si transmite informatii de masurare. Scopul oricarei masuratori este acela de a determina valoarea unei marimi si de a o exprima sub o forma numerica. Indiferent cat de performante sunt instrumentele de masura utilizate, toate masuratorile sunt realizate cu un anumit grad de incertitudine. Abaterea rezultatului de la valoarea reala este cunoscuta sub numele de eroare de masurare.

Precizia unor instrumente de masura se refera la eroarea maxima admisa a unei masuratori, in conditii specifice de functionare, si reprezinta capacitatea unui aparat de a asigura rezultate identice in mod repetat. Precizia unui astfel de dispozitiv este mai mult sau mai putin importanta, in functie de domeniu. De exemplu, rezultatul afisat la masurarea unei tensiuni de 50 V cu un instrument de masura avand o precizie de +/-2% poate varia intre 49 V si 51 V. Acest rezultat poate fi potrivit pentru anumite aplicatii, dar inacceptabil la masuratori in domeniul reparatiilor echipamentelor electronice.

Sensibilitatea se refera la cea mai mica unitate a unui parametru care poate fi detectata cu ajutorul unui instrument de masura, in conditii normale de utilizare. De exemplu, daca sensibilitatea unui multimetru digital este de 0,02 V, acesta va detecta schimbari de cel putin 0,02 V in tensiunea masurata.

Erorile de masurare

Masuratorile realizate de instrumentele de masura pot fi afectate de pana la trei tipuri de erori: cele sistematice, cele instrumentale si cele statistice.

Erorile sistematice apar in mod repetat, la fiecare utilizare a instrumentului de masura, si pot fi cauzate de decalibrarea acestuia, de citirea gresita a valorii afisate sau din cauza ignorarii anumitor factori care ar trebui luati in calcul in momentul efectuarii unei masuratori. Pentru evitarea erorilor sistematice, este nevoie sa te asiguri ca toate instrumentele sunt calibrate, ca iei in calcul toti factorii care pot influenta masuratoarea si ca interpretezi corect valorile afisate.

Pe de alta parte, erorile instrumentale apar din cauza preciziei limitate a instrumentelor de masura. Daca doresti sa obtii rezultate cat mai apropiate de valoarea exacta, trebuie sa utilizezi aparate provenind de la producatori renumiti la nivel mondial.

La randul lor, erorile statistice reprezinta micile diferente dintre mai multe masuratori efectuate consecutiv, in aceleasi conditii. Aceste diferente apar ca urmare a micilor perturbatii neprevazute, cum ar fi cele de umiditate, de temperatura sau de rezistenta de contact a sondelor de masura. Rezultatul cel mai apropiat de valoarea exacta se obtine prin realizarea unui numar cat mai mare de masuratori si determinarea mediei aritmetice a valorilor acestora.

Cele mai performante instrumente de masura, doar la Ronexprim

Ronexprim este lider, inca din 1991, pe piata romaneasca de instrumente de masura si control, aparatura analitica de laborator si echipamente de cantarire electronica. Printre furnizorii externi ai Ronexprim se numara Keysight, Fluke si Sonel, lideri la nivel mondial pe domeniile pe care activeaza. Astfel, ai garantia ca echipamentele si serviciile oferite de Ronexprim sunt printre cele mai moderne din intreaga lume.

Instrumentele de masura si serviciile Ronexprim se adreseaza specialistilor din domeniile chimic si petrochimic, metalurgic, energetic, electrotehnic, biologic, farmaceutic, geologic, biomedical, cosmetic si ceramic.Cuvinte cheie:
instrumente de masura


Comunicat publicat de: Ronexprim (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ronexprim

De ce este in continuare osciloscopul Fluke 123B atat de apreciat de specialisti?

Acest osciloscop cu intrare dubla si functii complete este dotat cu inregistrator si are o latime de banda de 20 MHz, fiind primul dintr-o serie…

De ce camerele de termoviziune Fluke Ti400 sunt unele dintre cele mai apreciate aparate de masura?

Daca decizi sa achizitionezi camera de termoviziune Fluke Ti400, vei primi, pe langa aparatul de masura propriu-zis, urmatoarele: adaptor de alimentare pentru curent alternativ si…

Cum te poate ajuta un multimetru digital sa economisesti bani?

Compania Ronexprim este lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica.

Clestii de curent Fluke 381, printre cele mai folositoare instrumente de masura

Alaturi de clestii de curent Fluke 381, la Ronexprim gasesti numeroase alte instrumente de masura performante, printre care multimetre digitale, camere de termoviziune, osciloscoape, microohmmetre,…

Promotie Ronexprim la camerele de termoviziune de la Fluke, pana la finalul anului!

Compania americana Fluke este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de astfel de dispozitive din intreaga lume, motiv pentru care promotia Ronexprim desfasurata la modelele…
Vezi profilul Ronexprim