Ce este si la ce foloseste un multimetru digital

Utilizarea multimetrului digital nu este foarte complicata, insa presupune respectarea unor reguli de baza. Cu ajutorul acestui dispozitiv, se pot masura urmatoarele marimi electrice.

Multimetrul digital este un aparat indispensabil pentru orice tehnician, insa poate fi folosit si de catre amatori. Utilizarea multimetrului digital nu este foarte complicata, insa presupune respectarea unor reguli de baza. Cu ajutorul acestui dispozitiv, se pot masura urmatoarele marimi electrice:

– rezistenta electrica (exprimata in ohmi);

– tensiunea electrica alternativa sau continua (volti);

– intensitatea curentului electric alternativ sau continuu (amperi).

Pe langa determinarea valorilor acestor marimi electrice, multimetrele digitale ofera si posibilitatea verificarii functionarii unor componente precum: rezistentele, diodele semiconductoare, capacitatile electrice, tranzistoarele bipolare. Iata mai jos ce poti face cu ajutorul unui multimetru digital:

Masurarea tensiunilor. Pentru masurarea tensiunilor, multimetrul digital se conecteaza in paralel cu sursa de tensiune. Valoarea afisata pe ecranul aparatului reprezinta diferenta de potential intre ele doua puncte de test.

Masurarea tensiunii continue. Pentru a masura o tensiune continua, selectorul de game trebuie comutat in zona tensiunii continue, in dreptul unei valori mai mari decat tensiunea pe care doresti sa o masori. Valoarea inscriptionata pe aparat in dreptul selectorului reprezinta valoarea maxima care poate fi masurata in acea pozitie. Apoi, se pozitioneaza sonda rosie si cea neagra intre punctele unde se doreste masurarea diferentei de potential. Daca valoarea afisata pe ecran este negativa, inseamna ca polaritatea tensiunii masurate este inversa.

Masurarea tensiunii alternative. Pentru masurarea tensiunii alternative, se comuta selectorul de game pe una dintre pozitiile pentru masurarea tensiunii alternative si se conecteaza sondele in punctele de masurare. Valoarea afisata pe ecran reprezinta valoarea efectiva a tensiunii alternative masurate.

Masurarea curentilor electrici. Pentru masurarea curentilor electrici, comuta selectorul de game pe amperi. In cazul anumitor multimetre digitale, pentru a masura curenti cu o intensitate de cativa amperi este necesar ca sonda rosie sa fie introdusa in mufa corespunzatoare curentilor mari. Pentru a masura intensitatea unui anumit curent electric, multimetrul digital se conecteaza in serie. Pentru a evita deteriorarea aparatului, este recomandata masurarea prin intermediul unei rezistente.

Masurarea rezistentei electrice. Ca sa masori rezistenta electrica folosind un multimetru digital, trebuie sa comuti selectorul de gama pe ohmi si sa pozitionezi cele doua sonde intre cele doua puncte intre care se doreste masurarea rezistentei. In cazul unui rezistor, cele doua sonde se pozitioneaza intre terminalele sale. Cand sondele se pun in scurtcircuit, iar selectorul de game este pozitionat pe ohmi, valoarea indicata de multimetrul digital trebuie sa fie 0 (sau cat mai aproape de 0). Masurarea rezistentelor electrice nu se face pe un circuit alimentat.

Determinarea functionarii dispozitivelor semiconductoare (diode, tranzistori). Pentru verificarea diodelor, se comuta selectorul de game in dreptul simbolului „diode”, se conecteaza sonda rosie pe anod si sonda neagra pe catod si se observa valoarea afisata. In cazul conectarii inverse a sondelor, multimetrul digital afiseaza valoarea „1” (nu conduce).

Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata autohtona de aparate de masura si control, include in oferta sa numeroase multimetre digitale, de la producatori de top precum Amprobe, Fluke, Keysight sau Sonel. Aceste multimetre digitale, care variaza intre aparate de buzunar si aparate pentru conditii de lucru dificile, se adreseaza celor care doresc sa atinga cel mai inalt nivel de acuratete in masuratorile efectuate in cadrul activitatii lor.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
multimetru digital


Comunicat publicat de: Ronexprim (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ronexprim

De ce este in continuare osciloscopul Fluke 123B atat de apreciat de specialisti?

Acest osciloscop cu intrare dubla si functii complete este dotat cu inregistrator si are o latime de banda de 20 MHz, fiind primul dintr-o serie…

De ce camerele de termoviziune Fluke Ti400 sunt unele dintre cele mai apreciate aparate de masura?

Daca decizi sa achizitionezi camera de termoviziune Fluke Ti400, vei primi, pe langa aparatul de masura propriu-zis, urmatoarele: adaptor de alimentare pentru curent alternativ si…

Cum te poate ajuta un multimetru digital sa economisesti bani?

Compania Ronexprim este lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica.

Clestii de curent Fluke 381, printre cele mai folositoare instrumente de masura

Alaturi de clestii de curent Fluke 381, la Ronexprim gasesti numeroase alte instrumente de masura performante, printre care multimetre digitale, camere de termoviziune, osciloscoape, microohmmetre,…

Promotie Ronexprim la camerele de termoviziune de la Fluke, pana la finalul anului!

Compania americana Fluke este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de astfel de dispozitive din intreaga lume, motiv pentru care promotia Ronexprim desfasurata la modelele…
Vezi profilul Ronexprim