Zeii Egiptului Antic

Egiptul antic este o perioada din istoria umanitatii care a fascinat, si continua sa o faca si astazi, o lume intreaga. Inca de cand egiptenii antici isi traiau viata pe meleagurile lor insorite, popoarele vecine erau atrase de viata pe care o duceau, dar si de credintele si traditiile acestora, unice in lume.

Mitologia egipteana este strans legata de religia egiptenilor. Deci ceea ce acum ni se pare o fiinta mitologica era de fapt o faptura divina pentru egipteni si o tratau ca atare. Acea lume in care egiptenii isi duceau viata era plina de mistere, semne divine, incantatii, ritualuri si tot felul de traditii.

Tot ceea ce stim noi acum despre Egiptul Antic a fost dezvaluit prin descifrarea greoaie a hieroglifelor din piramide si din ramasitele umane gasite in morminte. Arheologia in general ne-a oferit povesti fascinante despre o lume pe care nu o putem intelege altfel. Valea Regilor este un loc egiptean presarat cu mistere, secrete si lucruri inca de neinteles.

Studiul hieroglifelor egiptene a fost incadrat intr-o noua ramura a stiintelor numita “egiptologie” si, desi unii cercetatori cred ca nu mai exista nimic de descoperit, an de an se mai descifreaza ceva care schimba situatia. Despre hieroglife s-a aflat ca nu sunt originare din Egipt, de fapt, ci apartin unor popoare migratoare din Asia.

Miturile egiptene erau cu si despre zei, adica un fel de panteon al fiintelor supranaturale care semanau cu oamenii, dar si cu animalele. Ei aveau puterea de a-i binecuvanta sau blestema pe muritori. De asemenea, egiptenii credeau foarte profund in spirite, demoni, monstri si alte vietati ale vietii de apoi.

Demonii pe care i-am mentionat mai sus erau fiinte cu puteri incredibile, dar nu la fel de puternici ca zeii. Acestia erau nemuritori, puteau fi in variate locuri in acelasi moment si puteau schimba lumea folosindu-si puterile. Totusi puterile lor erau limitate si nu stiau totul. Cel mai important demon era Ammut, numit si Devoratorul Mortilor, o combinatie teribila intre un crocodil, o leoaica si un hipopotam. El era cel insarcinat cu devorarea inimile muritorilor lasati pe nedrept in viata, pe Pamant.

Zeii Egipteni erau fiinte mult mai puternice si aveau roluri cruciale in viata muritorilor. Cel mai important era Ra, zeul soarelui, iar Nut era zeita cerului. Caracterele lor nu sunt clar conturate. De obicei erau descrisi ca binevoitori fata de muritori, dar altii erau rauvoitori, indiferent de ce faceau oamenii. Spre exemplu, Seth, cel care isi ucisese fratele Osiris, era reprezentantul raului in lume. Altii, precum Neith, Sekhmet sau Mut, treceau prin stari diferite.

Egiptenii credeau cu tarie ca zeii aveau o forma fizica antropomorfica, jumatate animal, jumatate om de cele mai multe ori. In functie de starea emotionala a zeului, acesta putea sa fie furios si lua forma unei leoaice sau gentil si devenea o pisica. De obicei zeii erau corpuri umane cu un cap de animal, iar regii erau fix invers: corp de animal cu un cap de om.

Pe de alta parte, cei mai vechi zei aveau doar o forma umana: zeul Shu al aerului, zeul Geb al pamantului, zeul Min al fertilitatii si zeul Ptah al mestesugarilor. Mai mult, unii zei minori aveau forme infricosatoare cum ar fi zeul pitic, Bes, sau zeita ce imbina un crocodil cu un hipopotam, Taurt.

Egiptenii credeau atat de mult ca soarta le era decisa de zei incat faceau tot ce le statea in putinta pentru a le intra in gratii. Cand li se intampla ceva rau, credeau ca au gresit in fata zeilor si ca sunt pedepsiti, astfel ca trebuia sa le ofere zeilor ceva, pentru a le recastiga bunavointa.

Plin de mister si stralucire, Egiptul Antic a fost si a ramas si in prezent una din sursele de inspiratie importante pentru scriitori, realizatori de filme artistice sau documentare sau producatori de jocuri video. Nu toate realizarile s-au bucurat de acelasi succes, insa filme precum trilogia Mumia (Mumia – 1999, Mumia Revine – 2001, Mumia: Mormantul Imparatului Dragon – 2008) cu Brendan Fraser in rol principal, sau jocuri video precum Call of  Duty, Tomb Rider, Age of Mythology sau Overwatch au si azi parte de numerosi fani. Mai mult decat atat, chiar si producatorii de sloturi video au lansat, dupa anul 2.000, o serie de jocuri pe bani reali inspirate din lumea Egiptului Antic. Vorbim despre titluri precum Book of Ra (Novomatic Green Tube, 2005) – joc nelipsit din nicio sala terestra de jocuri de cazino sau Book of Dead (lansat de providerul Play’n Go in 2016), joc disponibil la cei mai multi dintre operatorii de cazino online.

Alte comunicate publicate de Tipzor Media SRL

Peste doar 3 ani, 49 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet

Aproximativ 49 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet până în anul 2023

Islanda, favorita in fata Romaniei