Serviciile de repatriere ale decedațiilor, un real ajutor în cele mai dificile clipe
Serviciile de repatriere decedați oferite de firmele de servicii funerare reprezintă cel mai mare ajutor pentru o familie atunci când se confruntă cu un necaz care s-a petrecut peste hotarele țării.
De multe ori, poate fi greu de răzbătut prin hățișul birocratic care presupune repatrierea unui decedat, indiferent de țara în care se află acesta sau unde a survenit decesul.
Procedurile pot fi diferite într-o țară membră a Uniunii Europene față de una non-UE. În același timp, firmele de servici funerare de pe piața din România oferă și servicii de repartiere decedați din America.
Serviciile de repatriere decedat vin să preia sarcina de la familia îndurerată și să să se ocupe de toată operațiunea de repatriere, cu implicare minimă a familiei sau celor apropiați.
Cum se realizează operațiunea de repariere:
Repatrierea celor decedați se face pe cale marină, terestră sau aeriană, după caz.
Totodată, serviciile de repatriere decedați necesită pentru realizare:
Certificat de deces
Certificat de îmbălsămare
Pașaport de transport mortuar
Certificat morgă care atestă decesul
Permis de transport funerar internațional
Transport – mașină funerară / avion.
În cazul contractării unor servicii de repatriere, firma de servicii funerare se va ocupa de întocmirea documentelor necesare pentru realizare operațiunii.
Transportul funerar internațional trebuie să aibă loc respectând legislația în vigoare, precum și acordurile internaționale.
Astfel, persoana decedată va fi depusă într-un sicriu de zinc, acesta urmând să fie depus ulterior într-un sicriu de lemn.
În cazul transportului aerian, serviciile de repatriere decedat se vor realiza cu ajutorul unui bilet achiziționat de la o agenție cargo.
Trupul va fi depus în zona cargo a aeroportului cu 12 sau 24 de ore înainte de zbor, în funcție de regulile companiei care efectuează zborul. Totodată, în aeroportul de îmbarcare trebuie aprobate o serie de proceduri de către Poliția de Frontieră.
Odată cu sosirea în România, în cadrul serviciilor de repartiere, trupul celui decedat va fi preluat de la aeroport de firma de servicii funerare și transportat la locul solicitat de familie sau apropiați.
Serviciile de repartiere decedați din Europa
Repatrierea din statele UE se face respectând reglementările Uniunii Europene în vigoare.
Pentru început, în cazul unui deces, acesta trebuie înregistrat la autoritățile locale. Poate fi înregistrat și la ambasada României sau consulatele din țara respectivă, dar nu este obligatoriu. Aceste instituții pot elibera un certificat de deces românesc.
Dacă decesul nu s-a înregistrat și la ambasadă sau consulat, atunci certificatul de deces românesc va fi eliberat în ţară, de autorităţile române, pe baza certificatului de deces care trebuie să fie apostilat conform Convenției de la Haga din 5 oct. 1961 şi a altor documente prevăzute de legislaţia română.
Pentru transportul internațional este necesar pașaportul mortuar, care este eliberat de consulate. Pentru urna cu cenușă cremată nu este necesar acest document.
Serviciile de repatriere din SUA
În cazul serviciilor de repatriere decedați din America, trebuie urmate o serie de proceduri. Transportul poate fi realizat doar în condițiile prevăzute de legislația națională din SUA, în conformitate cu normele internaționale.
Decesul unui cetățean român în SUA trebuie înregistrat la autoritățile locale. Totodată, poate fi înregistrat și la ambasadă sau consulat, însă nu este obligatoriu. Dacă nu s-a făcut acestă înregistrare, certificatul de deces românesc va fi eliberat în țară, de autoritățile române, pe baza certificatului de deces din SUA care trebuie apostilat conform Convenției de la Haga din 5 octombrie 1961.
Ambasada sau personalul consular al României din SUA poate elibera un certificat de deces românesc în baza certificatului de deces emis de autoritățile locale și a altor documente prevăzute de legislația română. Totodată, poate elibera pașaportul mortuar pentru realizarea transportului internațional al decedatului.
Dacă este vorba de transportul unei urne cu cenușă, pașaportul mortuar nu este necesar.
Trebuie luat în calcul faptul că, având în vedere legislația diferită, repartierea pe cale aeriană din SUA poate dura între 10 și 14 zile.
În funcție de serviciile de repatriere alese, firma de servicii funerare se poate ocupa de obținerea tuturor documentele necesare operațiunii și derularea transportului internațional.
Comunicat publicat de: Pro Digital Media (click pentru a vizualiza profilul)