Sensibilitatea dentară nu trebuie ignorată

Sensibilitatea dentară este o problemă cu care tot mai mulți oameni se confruntă. Există multe remedii și tratamente pentru această problemă neplăcută, însă înainte de toate ar fi bine să cunoaștem cauzele, pentru a le putea elimina și altfel vom schimba și efectele.

Sensibilitatea exagerată, numită şi hiperestezie, apare ca un disconfort la unul sau mai mulţi dinţi, declanşat de stimuli termici (cald, rece), chimici (dulce, acru) şi uneori chiar de aerul rece inspirat. Durerea apare brusc, este de intensitate mare, uneori transfixianta, ca urmare a răspunsului inervării directe a fibrelor nervoase din pulpa dintelui.

Ce cauzează sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea apare când stratul de dentină este descoperit. În mod normal, smalţul (în partea coronară) şi cementul (în partea radiculară) au rolul de a acoperi dentina şi de a-i conferi o bună izolare termică şi chimică. Când această protecţie dispare, canaliculele dentinare permit stimulilor să ajungă la pulpă și astfel apare durerea.

Factori care conduc la apariţia sensibilităţii dentare:

• Periajul agresiv și folosirea periuței dentare cu peri tari poate eroda în timp smalțul până la descoperirea dentinei. Totodată poate cauza şi retracţia gingivală.
  • Carii la marginea gingiei (la nivelul coletului) – În acea zonă straturile de smalţ şi dentină sunt mai subţiri, pulpa fiind mai uşor de sensibilizat.
  • Retracţia gingivală ce apare în cazul paradontozei duce la descoperirea rădăcinii dintelui și expunerea la factorii exteriori.
  • Gingivita – Ţesutul gingival inflamat poate cauza sensibilitate în urma pierderii ligamentelor dintelui, fapt ce ar cauza descoperirea suprafeţei radiculare.
  • Fracturile dentare permit plăcii bacteriene să pătrundă la nivelul fracturilor şi fisurilor dentare cauzând inflamaţie.
  • Bruxismul are ca efect subțierea și distrugerea smalțului prin frecarea dinților.
  • Tartrul situat, în special, la nivel subgingival.
  • Vârsta reprezintă un factor de risc. Conform studiilor, cea mai accentuată sensibilitate o au persoanele cu vârsta între 25-30 de ani.
  • Folosirea apei de gură nepotrivite pentru perioade lungi de timp. Unele ape de gură conţin acizi care agravează situaţia, în cazul în care dentina este expusă. Dacă ai sensibilitate dentară, întreabă-ţi dentistul ce apă de gură îţi recomanda.
  • Alimente acide, precum citricele, roşiile, castraveţii şi ceaiul pot cauza eroziunea smalţului ca urmare a demineralizarii sub acţiunea acizilor.
  • Tratamentele stomatologice recente, precum detartrajul, curățarea și reconstituirea coroanelor dentare pot cauza apariția sensibilității dentare. Diferenţa este că în acest caz, sensibilitatea este temporară și, de obicei, dispare în 4-6 săptămâni.

Cum putem ameliora sensibilitatea dentară?

• Menţine o igienă riguroasă prin periaj şi flossing. Învaţă să foloseşti aţa dentară!
  • Foloseşte o periuţă cu peri moi. Execută corect tehnica de periaj și ai grijă să nu-ţi lezezi gingiile. Graba strică treabă.
  • Foloseşte o pastă pentru dinţi sensibili. Au apărut tot mai multe companii care comercializează paste desensibilizante. Ar trebui să simţi o diferenţă după 10-14 zile. Crezi ca nu te ajută ? Încearcă alta până ce găseşti una care ţi se potriveşte. Sfat: poţi încerca să aplici un strat subţire de pastă în zona expusă, seara, înainte de culcare.
  • Ai grijă ce mănânci. Evită alimentele cu conţinut mare de acizi. Acestea pot declanşa şi agrava sensibilitatea dentară.
  • Tratează bruxismul. Foloseşte o gutieră noaptea pentru a preveni abrazarea dinţilor.
  • Mergi regulat la dentist. O dată la 6 luni ar fi ideal!

Sperăm că v-au fost de folos aceste sfaturi simple și nu ezitați să ne întrebați dacă aveți neclarități.

Nume: ZambetSanatos
Email: contact[@]zambetsanatos.com

parodontoza, sensibilitate dentara, dinti sensibili, bruxism, gingivita, dentist

Comunicat publicat de: ZambetSanatos (click penttu a vizualiza profilul)