Pompe hidraulice

Mediul hidraulic, agentul motor sau lichidul de lucru sunt denumiri atribuite frecvent fluidului utilizat in sistemele hidraulice de actionare. Acest fluid este supus, in timpul functionarii sistemului, unor conditii de lucru deosebit de grele pentru transmiterea miscarii si efortului, cum sunt: variatia intr-un domeniu larg a temperaturii, presiunii si vitezelor de lucru, conditii in care trebuie sa-si mentina propietatile fizico-chimice si mecanice pe o perioada determinata.

Cerinte impuse mediului hidraulic si tipuri de medii utilizate:

Conditiile grele de lucru expuse ridica restrictii deosebit de severe si impun o selectare riguroasa a categoriilor de fluide care sa corespunda la majoritatea cerintelor ce se impun acestora.

Dintre cele mai importante cerinte care se impun si pe baza carora se aleg aceste lichide de lucru, se mentioneaza urmatoarele:

– bune propietati lubrifiante si inalta rezistenta mecanica a peliculei de lichid;

– inalta rezistenta si stabilitate chimica si termica spre a prevenii oxidarea, descompunerea si degradarea acestuia;

– variatie minima a vascozitatii cu temperatura;

– sa nu degaje vapori la temperaturi obisnuite de functionare si sa nu contina impuritati care sa faciliteze degajare de vapori;

– sa nu contina, sa nu absoarba si sa nu degaje aer peste cantitatea admisa de prescriptiile tehnice;

–  sa nu provoace corodarea si deteriorarea elementelor de etansare;

– sa aiba un punct ridicat de inflamabilitate si cat mai scazut de congelare;

– continut minim de impuritati mecanice si tehnice.

Lichidele care corespund cel mai bine la aceste cerinte si care au capatat o larga raspandire sunt uleiurile minerale.

In afara de acestea se folosesc si o serie de lichide de sinteza precum si alte medii, in conditii speciale de functionare.

Sisteme de actionare de tip hidrostatic:

Sistemele hidrostatice sau volumice au, drept element primar al transformatorului TT, generatorul de presiune hidrostatica (pompa) GH, care transforma energia mecanica primita de la motorul electric ME in energie potentiala a fluidului, pe care o transmite apoi elementului secundar care este motorul hidraulic rotativ MHR sau liniar MHL. Acesta reconverteste energia hidrostatica in energie mecanica, pe care o livreaza apoi organului de executie OE al masinii actionate. Variatia parametrilor miscarii se realizeaza cu ajutorul aparatajului de comanda si de reglare ACR sau direct prin variatia capacitatii generatorului sau a motorului.

Aceste sisteme au o arie larga de raspandire datorita unor calitati deosebite ca: simplitate constructiva, usurinta in reglarea vitezelor, si a realizarii stabilitatii acesteia, gabarit redus, randament ridicat etc.

Pompe cu pistoane axiale:

Pompele cu pistoanele axiale reprezinta o alta varianta a pompelor cu piston in care pistoanele sunt dispuse axial, deci paralel cu axa de rotatie a rotorului (blocului), miscarea activa a pistoanelor realizandu-se fie de un disc inclinabil sau fix, fie de o cama frontala.

Dispunerea in acest fel a pistoanelor are marele avantaj de a reduce mult gabaritul pompei si a obtine in acelasi timp un moment de inertie constant, prin simetria maselor de rotatie, ceea ce permite functionarea acestora la viteze unghiulare mult superioare altor tipuri.

Avand in vedere aceste calitati, la care se adauga o buna stabilitate a miscarii la turatii joase, precum si usurinta reglarii volumului activ, se acorda prioritate acestora, fiind cele mai raspandite tipuri de masini volumice utilizate in actionarea hidraulica, lucru valabil si pentru sistemele de actionare a masinilor-unelte.

Parametri principali ai acestor tipuri de pompe sunt: presiuni cuprinse intre 150 si 500 de bar si chiar mai mari, momente pana la 800 – 900 daN  m, puteri pana la 3500 kW, debite pana la 900 l/min, turatii maxime la pompe pana la 3000 – 4000 rot/min.

Alte comunicate publicate de BLOOMBERG IT SRL

Servicii funerare Bucuresti-alaturi de dumneavoastra!

Ca cineva care are vasta experienta in domeniul serviciilor funerare noi cei de la servicii funerare Bucuresti, am văzut că plata pentru o înmormântare este…

Nisip Iasi-procesul tehnologic in obtinerea nisipului !

Firma Nisip Iasi va pune la dispozitie materiale de constructii cum ar fi: nisip, ciment si agregate de balastiera: balast, balastru margaritar, pietris.

Service laptopuri sector 2 – cea mai buna alegere !

Există un număr mare de companii de service-uri de laptopuri în Bucuresti și în imprejurimi, dar nici una dintre ele nu este atat de performanta…

Usi de garaj Brasov – avantajele oferite de usile de garaj pentru casa dumneavoastra !

Cu cât ușa de garaj este mai veche, cu atât este mai probabil să pierzi bani pe costurile cu energia. Un garaj atașat scade factura…

Usi termopane Timisoara – oricand pentru casa ta !

Respectul acordat neconditionat clientilor şi adaptarea rapida la cerinţele pietei, reprezinta aspecte ce caracterizeaza modul de lucru in cadrul companiei.
Vezi profilul BLOOMBERG IT SRL