Omagiu lui Dinu Lipatti la 69 de ani de la trecerea în eternitate, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită, luni 2 decembrie 2019, între orele 18:00-21:30, la evenimentul „Omagiu lui Dinu Lipatti”, Ediția a II-a, pentru a marca 69 de ani de la trecerea în eternitate a marelui pianist și compozitor român.

Pianistul și compozitorul de geniu, Dinu Lipatti (n. 1 aprilie 1917- d. 2 decembrie 1950), supranumit al Doilea Enescu, este în percepția publică internațională un simbol al culturii românești alături de George Enescu, Constantin Brâncuși, Mircea Eliade și Eugen Ionesco. Activitatea sa concertistică fulminantă din ultimii ani ai vieții, desfășurată în întreaga Europă, precum și invitarea lui ca Profesor Emerit la Conservatorul din Geneva, instituție care continuă să-i onoreze memoria prin existența unui bust, a unei săli ce îi poartă numele și a pianului său, inscripționat cu numele lui Lipatti, sunt elemente de natură să certifice anvergura geniului său muzical. În 2010, „BBC Music Magazine” îl desemna pe Dinu Lipatti unul dintre cei mai buni 10 pianiști ai tuturor timpurilor, alături de Liszt și Rachmaninov, desi destinul a făcut ca marele muzician să se stingă din viață la vârsta de doar 33 de ani, în urma unei boli necruțătoare, în plin avânt al creației și al recunoașterii internaționale extraordinare, mult mai mare decât în țara sa natală. Moștenirea valoroasă lăsată de Dinu Lipatti lumii artistice este un etalon. Înregistrările demonstrează perfecțiunea cu care marele pianist se dedica artei, iar compozițiile reprezintă dovada genialității sale.

Luni, 2 decembrie 2019, de la ora 18:00, Centrul Cultural de Excelență Casa Artelor „Dinu Lipatti” își deschide porțile și vă invite, din nou în casa compozitorului de mare talent și pianistul de geniu, Dinu Lipatti.

Astfel, începând cu orele 18:00, oaspeții vor vedea Expoziția „Omagiu lui Dinu Lipatti” și Expoziţiile permanente: „Dinu Lipatti – viaţa şi opera” şi „Familia Lipatti şi prietenii”. Totodată, vor avea loc ateliere de creație pe teme muzicale realizate de artiștii de la „Art Time Atelier”, iar publicul va avea ocazia să asculte piese înregistrate în interpretarea marelui pianist Dinu Lipatti, înregistrări de o perfecţiune inegalabilă.

De la orele 19:00, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul „Dinu Lipatti, muzică și geniu”, realizat de Mihaela Natalia Poenaru, o producție Trinitas TV în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Evenimentul va continua, de la orele 20:00, cu Recitalul Extraordinar susținut de pianista Mădălina Pașol intitulat „In Memoriam Dinu Lipatti”. Protagonista este absolventa unei burse de studii obținute la Universitatea de Arte din Berlin și deținătoarea bursei „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög” oferită de Senatul Cultural German. În anul 2017, pianista Mădălina Pașol a concertat alături de Orchestra Națională Radio la Festivalul Internațional George Enescu.

Născută dintr-o familie de muzicieni, Mădălina Pașol a debutat pe scena Radiodifuziunii Române la vârsta de 10 de ani, a susținut cursuri de măiestrie, concerte şi recitaluri în Europa şi Asia şi a fost invitată în jurii ale concursurilor de pian naționale şi internaționale. Un reper al întregii sale activității îl constituie arta și măiestria lui Dinu Lipatti.

Programul recitalului „In Memorian Dinu Lipatti” este alcătuit din piese compuse de Domenico Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Maurice Ravel, Frédéric Chopin, piese de referință ce au facut parte din repertoriul lui Dinu Lipatti.

Conceptul evenimentului aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

Vă așteptăm cu drag, la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, o casă înnobilată de spiritul marelui artist Dinu Lipatti și a personalităților extraordinare care i-au trecut pragul, o Casa încărcată de istorie și deschisă tuturor iubitorilor de artă și cultură.

Pentru mai multe detalii despre program și desfășurarea acestuia vă invităm să vizitați pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti sau ne puteți contacta la numărul de telefon 031 425 25 63, în intervalul orar 12-16.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Partener media principal: Radio Romantic

Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.

 

 

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
casa artelor dinu lipatti, dinu lipatti, omagiu, madalina pasol


Comunicat publicat de: Casa Artelor „Dinu Lipatti” (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Festivalului „I Love Lipatti” 2020 Ediția a IV-a - ONLINE

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, organizează în perioada 19-22 martie 2020 cea de-a IV-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti”- ONLINE.

Ziua Internațională a Femeii la Casa Artelor „Dinu Lipatti” - Lansarea Albumului „Ilinca Dumitrescu – Recital de pian” în Colecția „Maestro”

De Ziua Internațională a Femeii, Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în colaborare cu Radio România și Editura Casa Radio vă invită, duminică…

Ziua Dragobetelui la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită sâmbătă 22 februarie 2020, între orele 18:00-21:00, la Sărbătoarea dragostei în stil românesc, de Ziua…

De Ziua Culturii Naționale, Mihai Eminescu și Petre Ispirescu vor fi omagiați la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită la Ziua Culturii Naționale, miercuri 15 ianuarie, între orele 19.00-22.00.

Magia Sărbătorilor de Iarnă la Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, are bucuria să vă invite în 20 şi 21 decembrie 2019, între orele 18:00-22:00, la evenimentul Magia…
Vezi profilul Casa Artelor „Dinu Lipatti”