Măseaua de minte: totul despre extracție și tratamentul de după
Contrar denumirii, măseaua de minte cu siguranță nu are nicio legătură cu IQ-ul pe care îl ai sau alte aspecte de acest gen.
Cu toate acestea, îți poate provoca dureri de masea de-a dreptul imposibil de suportat și, cel mai probabil, de aici și analogia: măseaua de minte te poate face să nu te gândești la nimic altceva decât la cum să scapi cât mai rapid de durere. Pentru a evita complicațiile, poți lua în considerare extracția acesteia, însă înainte de toate trebuie să știi anumite lucruri despre ce presupune acest proces și, implicit, tratamentul de după.
Extracția măselei de minte
Dacă te gândești să iei în considerare ideea de extractie masea de minte, este important să te adresezi unui medic specialist înainte de a face asta, pentru că doar în anumite circumstanțe procedeul este viabil și aplicabil. Trebuie analizate multe variabile, cum ar fi erupția parțială a acesteia (nu este dezvoltată complet), lipsa spațiului pentru a se dezvolta, moment în care ar putea cauza traumatism prin jenarea gingiei și chiar crearea unei răni la nivelul acesteia, deoarece măseaua își va face loc „cu forța”, împingându-se în molarii de lângă.
Extracția măselelor de minte este recomandată în cazul în care, în zona în care se află, apar dureri și sângerări gingivale, umflături, infecții ale țesutului adiacent, moale, deteriorări gingivale sau carii dentare extinse. Este foarte important ca măseaua de minte să fie extrasă rapid, imediat ce apar simptome de această natură, deoarece problemele se pot agrava odată cu trecerea timpului, ducând la infecția gingiilor din zona respectivă, extinderea cariilor și boli periodontale, mult mai greu de tratat și gestionat.
Tratamentul de după extracția măselei de minte
În mod uzual, etapa postoperatorie de recuperare durează până la două-trei săptămâni, simțind o oarecare durere și jenă la acel nivel, exacerbate de temperatură și, uneori, chiar și vremea de afară. Totuși, este foarte important ca îngrijirea postoperatorie să fie făcută optimă, pentru ca recuperarea să fie mult mai rapidă. Pentru ca rana să fie închisă, uneori va fi nevoie de cusătură. În general, firele sunt îndepărtate din locul respectiv la aproximativ o săptămână de la extracție, și este posibil ca în urma operației să apară inflamații, deci durere la acest nivel.
Pentru ca procesul de recuperare să fie mai rapid și mai eficient, medicul îți va da câteva sfaturi specifice. Spre exemplu, pansamentul aplicat la acel nivel trebuie scos doar după indicațiile medicului. Durerea pe care o simți poate fi tratată prin prescrierea unui analgezic sau, de asemenea, prin aplicarea unei comprese reci pe obraz (dar nu direct pe piele, ci peste un prosop sau o bucată de material textil). Încearcă, pe cât este posibil, să te odihnești cât mai mult și să eviți activitățile dinamice, care presupun mult efort.
În primele zile de după intervenție, mănâncă alimente cât mai moi, în special iaurt și lichide. Evită să mănânci alimente tari, care trebuie mestecate foarte mult pentru a se sfărma și putea fi înghițite. De asemenea, este recomandat să bei foarte multă apă (necarbogazificată), nu sucuri, iar dacă ești fumător, încearcă să eviți fumatul în primele 2-3 zile de la intervenție. Curățarea gurii trebuie făcută cu atenție, dar în primele 24 de ore de la intervenție ar trebui evitată. Ulterior, spală-te pe dinți încet și cu grijă, clătindu-i încetișor după fiecare masă.
dureri de masea,extractie masea de minte
Comunicat publicat de: Atelierul de Creatii Digitale SRL (click pentru a vizualiza profilul)