LIPATTI SPECIAL la Casa Artelor “Dinu Lipatti” Program dedicat persoanelor cu nevoi speciale De Ziua Limbii Române

Primăria Municipiului Bucureşti prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” în parteneriat cu Consiliul Național al Dizabilității din România lansează duminică, 1 septembrie 2019, începând cu orele18:00, “Lipatti Special” – un program cultural lunar dedicat persoanelor cu nevoi speciale. Programul inițiat și creat de regizoarea Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”, s-a născut din dorința de a deschide cu drag porțile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilități și de a le oferi acces la artă și cultură, precum și posibilitatea întâlnirii și socializării într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în plin centru al capitalei.

Evenimentul inaugural al programului “Lipatti Special” sărbătorește Ziua Limbii Române, iar persoanele cu dizabilități, precum și însoțitorii lor, se vor putea bucura de  Expoziții, Ateliere de Scriere arhaică românească și modelaj în lut, Conferința “Secretul lui Creangă” susținută de criticul literar Alex Ștefănescu, proiecția filmului artistic românesc “Un bulgăre de humă” în regia lui Nicolae Mărgineanu și de un Recital Extraordinar de muzică și poezie românească cu participarea excepțională a actorului Dorel Vișan și a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu.

 

Duminică, 1 septembrie, începând cu orele 18:00, publicul nostru special este așteptat să viziteze Casa Lipatti și să cunoască istoria marelui pianist Dinu Lipatti, patronul spiritual al instituției, în cadrul expozițiilor permanente “Lipatti – viața și opera” și ”Familia Lipatti și prietenii ”. De asemenea, pentru a marca Ziua Limbii Române, participanții sunt invitați să  vizioneze expoziția în aer liber intitulată „Ziua Limbii Române – Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă la 130 de ani de la trecerea în nemurire”, în cadrul căreia punem în lumină cele trei destine care s-au influențat reciproc – personalități ale literaturii clasice românești de la a căror dispariție se împlinesc 130 de ani, precum și o secțiune dedicată aspectelor istorice și geografice ce privesc formarea limbii române, a dialectelor și a graiurilor noastre.

În intervalul orar 18:00 – 20:00, în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, beneficiarii evenimentului sunt invitați să participe la Atelierul de Scriere arhaică românească și Atelierul de modelaj  în lut, realizat în parteneriat cu Art Time Atelier, prilej de a-și dezvolta aptitudinile și de a-și descoperi latura creativă și artistică, sub îndrumarea unor artiști plastici cunoscuți.

 

Tot de la orele 18:00, în Salonul de Muzică, va avea loc conferința “Secretul lui Creangă” susținută de cunoscutul critic literar Alex Ștefănescu, care va vorbi pe înțelesul tuturor despre destinul marelui scriitor al copilăriei noastre, conferință ce va prefața proiecția filmului artistic “Un Bulgăre de humă ”, programat să înceapă la orele 18:30, un film românesc din 1989 regizat de Nicolae Mărgineanu după un scenariu de Mircea Radu Iacoban. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Dorel VișanAdrian PinteaMioara Ifrim și Maria Ploae, acesta fiind și singurul film de lung metraj care a adus în prim plan, atât destinul marelui scriitor, cât și prietenia dintre Ion Creangă și Luceafărul poeziei românești – Mihai Eminescu.

Începând cu orele 20:00, tot în Salonul de muzică, Creangă, cel de pe ecran, va coborî pe scenă în persoana marelui actor Dorel Vișan, a cărui voce inconfundabilă se va împleti cu sunetul de aur al flautistului Ion Bogdan Ștefănescu, într-un Recital extraordinar de muzică și poezie intitulat “Flaut la puterea poeziei”, un spectacol pe versuri de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, George Coșbuc și compoziții semnate de Ion Bogdan Ștefănescu.

 

Astfel, deschidem stagiunea de toamnă și invităm cu mare drag pe concetățenii noștri cu nevoi speciale în universul Casei Lipatti, unde timp de câteva ore, lunar, vor regăsi un spațiu pregătit pentru nevoile lor, cald și prietenos, o lume mai frumoasă, unde cultura nu este un privilegiu ci un drept al tuturor oamenilor care iubesc arta și au nevoie de ea.

 

Conceptul programului “Lipatti Special” aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

 

Evenimentul este dedicat persoanelor cu nevoi speciale și însoțitorilor acestora, iar accesul se face în limita locurilor disponibile, numai pe bază de rezervare la numărul de telefon: 0723592727, Claudia Brătan – director executiv al Consiliului Național al Dizabilității din România.

 

Informații despre Casa Artelor “Dinu Lipatti” găsiți pe Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti/

 

Partener: Consiliul Național al Dizabilității din România

www.fcndr.ro

 

Partener media principal: Radio Romantic

 

Parteneri media: B1 TV, Agerpres, Jurnalul Național, centruldepresa.ro, Radio București FM, Observatorul Cultural

 

 

 

 

 

Galerie foto:


Comunicat publicat de: Casa Artelor „Dinu Lipatti” (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Casa Artelor „Dinu Lipatti”

CASA ARTELOR „DINU LIPATTI” ÎȘI REDESCHIDE PORȚILE ȘI INVITĂ PUBLICUL LA FESTIVALUL MOZARTISSIMO Ediția a IV-a 17, 18, 19 IULIE 2020

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, organizează cea de-a IV-a Ediție a Festivalului „Mozartissimo”, vineri, sâmbătă și duminică – 17, 18 și 19…

Ziua Franței la Casa Artelor „Dinu Lipatti” Ediție Online

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită duminică 12 iulie 2020, de la orele 17:00, la „Ziua Franței”, Ediție Online.

Lipatti Special la Casa Artelor „Dinu Lipatti” Ediția a III-a Online

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită duminică 5 iulie 2020, la orele 17:00, la Programul socio-cultural dedicat persoanelor cu nevoi speciale,…

Ziua Drapelului la Casa Artelor „Dinu Lipatti” Ediție Online

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită duminică 28 iunie 2020, de la orele 17:00, la „Ziua Drapelului Național”, Ediție Online.

Festivalul Iei la Casa Artelor „Dinu Lipatti” Ediție Online

Primăria Municipiului București, prin Casa Artelor „Dinu Lipatti”, vă invită sâmbătă și duminică, 20 și 21 iunie 2020, între orele 11:00 și 19:00, la „Festivalul…
Vezi profilul Casa Artelor „Dinu Lipatti”