Izolația termică a clădirii, punctele de știut

Știai că o clădire slab izolată consumă de până la trei ori mai multă energie? Consecințele sunt numeroase: creșterea bugetului energetic al gospodăriei, emisiile de gaze cu efect de seră etc.

Pentru a combate acest fenomen și a adopta o abordare arhitecturală ecologică, este esențial să te asiguri că fiecare clădire are o izolatie termică eficientă.

Izolarea termică a clădirii: principiul

Izolația termică a clădirii își propune să creeze o anvelopă în jurul construcției pentru a garanta ocupanților o temperatură confortabilă fără a fi nevoie să consume multă energie.

Această tehnică trebuie să protejeze locuitorii de frig iarna și să le ofere o temperatură suficient de rece vara.

Prin urmare, obiectivul este de a limita transferul de căldură între interior și exterior prin utilizarea de materiale izolatoare și, în cele din urmă, de a avea o clădire cu energie pozitivă.

Acesta este motivul pentru care vorbim de performanță termică.

De ce să izolezi o clădire?

Izolarea termică a unei clădiri face posibilă în primul rând oferirea de confort locuitorilor săi, deoarece temperatura este menținută la un nivel plăcut.

Cu toate acestea, izolarea termică ajută și la limitarea risipei de energie. Într-adevăr, această tehnică face posibilă reducerea consumului de energie – indiferent dacă se furnizează încălzire sau aer condiționat. Prin urmare, izolația termică nu numai că reduce facturile de energie și, prin urmare, economisește bani, dar reduce și emisiile de gaze cu efect de seră.

Asigurarea unei izolații eficiente a unei clădiri înseamnă, prin urmare, a face parte din lupta împotriva încălzirii globale și, astfel, a răspunde etichetei cu emisii reduse de carbon. 

Diferitele soluții pentru izolarea termică eficientă a clădirilor

Pentru a estima performanța izolației termice, rezistența termică este utilizată  ca unitate de măsură. Este capacitatea unui material de a reține căldura pe o suprafață dată (m².K/W).

Se consideră eficient atunci când acest coeficient este mai mare de 4m².K/W.

Pentru a atinge un astfel de nivel de izolație termică,  pot fi utilizate diferite materiale  și tehnici izolante. O atenție deosebită trebuie acordată podurilor termice, însă la o clădire este importantă și hidroizolația, în special o hidroizolatie terasa.

Materiale izolante

Există cinci categorii principale de materiale termoizolante:

  • izolatori minerali precum vata de sticlă sau vata de rocă;
  • izolatori naturali care pot fi obținuți din vegetație (cânepă, fibră de lemn etc.) sau de origine animală (lână de oaie, pene de rață etc.);
  • izolație sintetică, cum ar fi polistiren expandat sau extrudat;
  • izolarea materialelor de la reciclare, cum ar fi vată de celuloză sau textile reciclate;
  • așa-numita izolație de „nouă generație” precum betonul celular, panourile izolatoare precum Ecap Nano sau monomur.

Izolarea termică a clădirii este, prin urmare, o pârghie pentru a lupta împotriva încălzirii globale, dar, de asemenea, pentru a reduce consumul de energie al ocupanților. Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Digital x

Despre avantajele și dezavantajele unei terase închise

Multe dintre terasele caselor noastre nu sunt suficient folosite, fapt pentru care proprietarii optează să închidă terasele, transformându-le astfel într-o prelungire a unei camere.

Importanța serviciilor de curăţenie în orice birou

Un proces complet de curăţenie la birou implică mai mult decât un simplu procedeu zilnic de eliminare a mizeriei, prafului şi a substanţelor care se…

Tipuri de fundaţii pentru construcţia casei

Pentru casele unifamiliale, fundațiile semi-adânci reprezintă adesea un bun compromis între eficiență și buget. Acestea susțin întreaga greutate a structurii și trebuie să asigure stabilitatea…

Cum alegi cea mai bună armă de autoapărare cu electroșoc

Nu este necesar ca oamenii să deţină o centură neagră la karate pentru a opri un atacator sau a se apăra de câini. Uneori, pentru…

Cum se vindecă depresia fără medicamente?

Persoanele cu depresie se simt adesea neajutorate.
Vezi profilul Digital x