Istoria bijuteriilor: Unde au apărut pentru prima dată?

Pasiunea oamenilor pentru frumos a existat dintotdeauna, motiv pentru care foarte multe descoperiri arheologice au constat în diferite tipuri de bijuterii, ele fiind realizate din materiale extrem de diverse.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit materiale și metode de prelucrare a acestora, realizând bijuterii din oase de pește, scoici, chihlimbar, ceramică și metale feroase și neferoase – cupru, bronz, aur, argint. Una dintre cele mai vechi bijuterii descoperite era realizată din gheare de vultur. 

Care este cea mai veche bijuterie descoperită? 

Conform unor surse istorice, cea mai veche bijuterie a fost descoperită într-un sit arheologic din Croația, reprezentând un colier realizat din gheare de vultur, care ar avea o vechime de 130.000 de ani, ea aparținând omului neanderthal. 

În ceea ce privește bijuteriile din aur, acestea au apărut în Mesopotamia, în anul 2600 î.e.n., deși există informații conform cărora în Egiptul Antic a fost utilizat pentru prima dată, aurul pentru bijuterii și decorarea piramidelor faraonilor. Ulterior, artizanii au perfecționat metode de prelucrare a aurului și de realizare a bijuteriilor, astfel că modelele de bijuterii de aur au devenit mai complexe cu trecerea timpului.

Evoluția bijuteriilor până în prezent 

Într-adevăr, cele mai cunoscute bijuterii și obiecte din aur sunt cele din Egiptul Antic, fiind specifice faraonilor, cum ar fi masca funerară a lui Tutankhamon. Dar civilizația sumeriană se pare că a fost cea care a utilizat, mai întâi, bijuteriile din aur pentru a decora mormântul unei regine, regina Puabi. 

Ulterior, în epoca bronzului, tehnicile de prelucrare a metalelor au cunoscut o dezvoltare semnificativă, motiv pentru care ornamentele din aur descoperite erau mult mai complexe, reprezentând fructe, flori, semiluna sau chiar forma unui cap de taur. 

În schimb, Grecia Antică a fost cea care a dus prelucrarea aurului la rang de artă, aceasta fiind caracterizată de aurul filigranat. Grecii aveau un simț estetic foarte bine dezvoltat, motiv pentru care bijuteriile din aur erau sofisticate și foarte elegante. 

Dacă grecii utilizau preponderent aurul pentru a realiza bijuterii, aurarii din Roma Antică au inclus și pietrele prețioase în decorarea acestora. Datorită faptului că Roma era principalul punct comercial, unde se regăseau produse din întreaga lume, accesul facil la toate resursele au determinat ca bijuteriile să nu mai fie purtate numai de nobili, ci și de oamenii de rând sau chiar de soldați. 

Începând cu Evul Mediu au apărut diferențe în ceea ce privește bijuteriile purtate de femei și cele de bărbați, dar perioada renascentistă a fost cea care a avut un impact puternic asupra evoluției bijuteriilor, mai ales în Europa. O mare popularitate au cunoscut-o, în aceea perioadă, bijuteriile cu pietre prețioase. 

Ulterior, creativitatea bijutierilor a devenit nelimitată, astfel că, în prezent există numeroase modele și tipuri de bijuterii, realizate atât din aur, cât și din alte metale prețioase. Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Digital x

Irigarea prin picurare – ce beneficii aduce agriculturii?

Unul dintre cele mai apreciate sisteme de irigatii agricole este sistemul de irigatii prin picurare care are potentialul de a transforma viata a milioane de…

De ce sa investesti in achizitionarea unui tractor?

O economie ferma puternica, impreuna cu unele scutiri de taxe pentru intreprinderi, a permis unor fermieri sa achizitioneze echipamente noi scumpe in fiecare an.

De ce merita sa folosesti uleiuri esentiale doTERRA?

Doar produsele 100% pure si cu efecte terapeutice dovedite pot ca sa ne aduca binefacerile pe care le asteptam de la aceste esente concentrate in…

Cabina de dus vs. Cada. Care este mai potrivita pentru amenajarea baii?

Una dintre dilemele cu care se confrunta oamenii in momentul in care decid sa amenajeze o baie este cea legata de alegerea dintre o cabina…
Vezi profilul Digital x