Întâlnirile JTI, la 20 de ani. Tinerețea și bucuria de a dansa, pe scena TNB

Entuziasmul, energia, tinerețea, dragostea de viață și de dans s-au simțit din plin pe 28 noiembrie în Sala Mare a Teatrului Național București. IT Dansa din Barcelona a prezentat la cea de-a XX-a ediție a Întâlnirilor JTI trei momente coregrafice: Whim (Capriciu) de Alexander Ekman, In Memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui și The Prom (Balul) de Lorena Nogal.

IT Dansa, compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona este o pepinieră de stele în ascensiune, toți dansatorii fiind selecționați după absolvire de mari companii.

„Tinerii dansatori au fost minunați. Am văzut în această seară creații diferite. Cel mai mult mi-a plăcut lucrarea lui Alexander Ekman, care a realizat o coregrafie extraordinar de pasională, cu o tehnică foarte nouă”, a declarat Silvia Ghiață, realizator TV „Lumea dansului”.

Octavian Saiu, Teatrolog, Profesor Universitar, Secretar General Adjunct al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru:

„Trei mici bijuterii, care împreună au format un mare eveniment cultural. Un moment de autenticitate, un moment în care e vorba, deopotrivă, despre frumusețea și sinceritatea expresiei corporale, ceea ce e foarte rar în peisajul coregrafiei de astăzi. O seară excepțională sub semnul valorii, calității și încrederii în ceea ce dansul poate să ne transmită, într-o lume atât de haotică”.

Alina Lazăr, profesor de dans contemporan: „Mulțumesc, JTI, pentru atâția ani de dans. Aduceți spectacole extraordinare și cred că e foarte important, pentru că sunt foarte puține astfel de evenimente – festivaluri de teatru sunt, dar cu dansul nu stăm așa bine. Publicul iubitor de dans și tinerii artiști au nevoie să vadă astfel de spectacole”.

Radu F. Alexandru, doctor în comunicare audio-vizuală, dramaturg și prozator:

„Foarte frumos. A fost extrem de simplu și de sugestiv. Toate cele trei momente de dans au avut o linie de o simplitate surprinzătoare. Au avut linii foarte expresive. O trupă minunată, un spectacol incredibil, de first class, la aniversarea de 20 de ani”.

Rodica Mandache, actriță: „Un astfel de spectacol e ca o călătorie în străinătate. M-a înduioșat, m-a impresionat, mi-a plăcut coregrafia. E foarte important să știi ce se întâmplă în lume, pentru că suntem legați unii de altii”.

Lari Giorgescu, actor, dansator: „Am văzut ceva inventiv, ingenios, plin de energie și cu o rigoare strictă. Am avut foarte mult de învățat”.

De 20 de ani, Întâlnirile JTI aduc în România companii de dans celebre pe care altfel publicul din țara noastră ar fi putut să le vadă doar pe marile scene ale lumii, precum și spectacole prezentate în premieră la București.

Parteneri media: TVR1, Radio România Cultural, Șapte Seri, RFI, Accente, Blitz TV, Amos News, Webcultura.

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, în 2017 „Noism”, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans „Martha Graham”, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. JTI a investit, de-a lungul anilor, în acest eveniment devenit un brand cultural național pentru dansul contemporan circa trei milioane de euro. Evenimentul a fost organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Comunicat publicat de: Fundatia ART PRODUCTION (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Fundatia ART PRODUCTION

Gigi Căciuleanu vă invită la "Linii, Trasee, Semne, Sensuri"

Joi, 9 aprilie 2020, de la ora 14.00 si de la ora 16.00, Teatrul Național București vă oferă spre vizionare on-line, pe canalul de Youtube…

Coregraful Gigi Căciuleanu dansează pentru “măiastra” Miriam Răducanu, la Gala Premiilor Radio România Cultural

Gigi Căciuleanu este invitatul special al Galei Premiilor Radio România Cultural care va avea loc pe data de 30 martie, pe scena Teatrului Odeon. Artistul…

Lansarea albumului “Gigi Caciuleanu – OmulDans” la Muzeul Maurice Béjart din Bruxelles

Ludmila Patlanjoglu a scris “L’homme danse” despre Gigi Caciuleanu, un dansator și coregraf legendar. Cei doi sunt reuniti pentru o seara plina de dans, in…

A XX-a ediție a Întâlnirilor JTI, la TVR. IT Dansa sau frumusețea și sinceritatea dansului

Televiziunea Română va difuza pe 1 ianuarie 2020, ora 21:30, pe canalul TVR3, cea de-a XX-a ediție a Întâlnirilor JTI, cu IT Dansa din Barcelona.…

Scrisoare deschisă către Domnul Ion Caramitru

Mult stimate Domnule Caramitru, Om-de-teatru, Om-de-Cinema, Actor de teatru şi de film, Animator, Regizor, Director artistic, Manager, Ministru al Culturii, Plăsmuitor de drumuri artistice pentru…
Vezi profilul Fundatia ART PRODUCTION