Importanta tehnologiei quantum dot in domeniul televizoarelor

Desi ne uitam din ce in ce mai rar la televizor din diverse motive nu putem renunta la acesta. Chiar daca ne petrecem majoritatea timpului cu sarcinile zilnice sau ne place sa ne petrecem timpul liber departe de casa, sunt anumite momente in care simtim nevoia sa ne relaxam in fata micului ecran singuri sau alaturi de familie.

Cand vine acest moment ne dorim sa avem cea mai buna experienta, iar acest lucru inseamna un ecran cat mai mare, un sunet cat mai bun si culori cat mai bine definite. Cand avem toate acestea ne dorim de fiecare data ceva mai mult, iar tehnologia pare sa tina pasul cu cerintele noastre.

Una dintre cele mai noi tehnologii in materie de televizoare este quanum dot si se refera la iluminarea panourilor din televizoare, promitand culori naturale si o eficienta energetica mai mare. Ca atare, este posibil ca in viitorul apropiat sa castige teren in fata televizoarelor anterioare.

Tenologia foloseste nano particule care au capacitatea de a straluci atunci cand sunt luminate si care  sunt modelate intr-o pelicula amplasata in spatele unui panou LCD, indeplinind astfel functia de retroiluminare. Practic se pastreaza vechile ecrane si se schimba retroiluminarea, care ofera o imagine mai clara fata de cele vechi, care capatau o tenta galbuie.

Pentru a nu intra prea mult in limbajul tehnic trebuie sa retinem mai degraba anumite plusuri si minusuri. Din punctul meu de vedere cel mai mare plus este acela ca nu consuma atat de multa energie electrica fata de vechiile tehologii, raportandu-ne bineinteles la dimensiunile televizoarelor.

Cei care nu tin atat de mult la facturile la electricitate vor spune ca cel mai mare avantaj este acela ca gama de culori este mai clara si mai mare. Albul este mai curat si nu mai are acea tenta galbena care „deterioreaza” si celelalte culori. Ca atare, culorile par mult mai naturale. Faptul ca rezolutia afisata este mai mare inseamna ca numarul pixelilor este mai mare iar acestia sunt capabili sa faca tranzitia de la o culoare la alta astfel incat paleta de culori sa fie si ea mai mare.

Nu e neaparat un minus acesta insa trebuie mentionat ca quantum dot nu este cea mai performanta tehnologie aparuta pe piata pana in prezent. Potrivit specialistilor, OLED este o tehnologie mai performanta.

Cu adevarat un minus poate fi faptul ca exista in continuare scurgeri de lumina din spate atunci cand este afisata o imagine complet neagra pentru ca nu pot fi opriti individual pixelii, asa cum se intampla la tehnologia OLED.

E foarte posibil ca in urmatorii ani sa apara noi tehnologii, unele de succes, altele mai de mai putin succes. In realitate oamenii nu au nevoie de alte tehnologii legate strict de calitatea imaginii pentru ca ce exista in prezent poate fi suficient. E vorba totusi de marketing pentru ca o denumire noua vinde mai bine.

E interesant insa ca nu toti producatorii au dorit sa puncteze faptul ca televizoarele lor au tehnologia quantum dot. Spre exemplu Sony a lansat pe piata primele televizoare cu aceasta tehnologie fara a mentiona ceva de ea.


Alte comunicate publicate de Webdesk

Ganesha Caffe Victoriei introduce ceaiuri care combat gripa și răceala

Ganesha Caffe Victoriei, cea mai îndrăgită cafenea din București, a anunțat că introduce în decursul acestei luni ceaiuri care să ajute sistemul imunitar în lupta…

Total Industry Consult oferă cele mai bune aparate de măsură și control de pe piața de automatizări industriale din România

Piața de automatizări industriale din România înregistrează anual creșteri, motiv pentru care echipamentele profesionale utilizate trebuie să fie de calitate și să respecte normele în…

Best Studios, update in programul de training: “Foste modele de videochat duc traditia succesului mai departe”

Best Studios a lansat anuntul potrivit caruia si-a imbunatatit programul de training oferit modelelor noi venite in echipa.

Clima Center, previziuni pentru 2020: “Vrem sa urcam Romania in topul tarilor care utilizeaza pompe de caldura aer-aer”

Clima Center lanseaza noi previziuni privind utilizarea energiei regenerabile. Reprezentantii companiei sustin ca demareaza noi contracte in parteneriat cu producatorii lideri de pompe de caldura…

Cum sa planifici saptamana perfecta, conform oamenilor de stiinta

Planificarea unei zile aglomerate este la fel de simpla ca utilizarea unei agende? De cate ori va rezervati timp pentru a pune la punct activitatile…
Vezi profilul Webdesk