Este sau nu efectuarea unui test Papanicolau o necesitate?

La nivel mondial, aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin si 274.000 de decese sunt atribuite anual cancerului de col uterin, ceea ce face din cancerul de col uterin a doua cea mai comuna cauza de deces la femei.

Din fericire, incidenta cancerului de col uterin scazut mai mult de 50% in ultimii 30 de ani, in mare parte datorita efectuarii unui test Papanicolau. Acest test a fost elaborat in anul 1940 si implica exfolierea celulelor din zona colului uterin pentru a permite examinarea acestor celule la microscop pentru detectarea leziunilor canceroase sau precanceroase.

Este efecutarea unui test Papanicolau sigur in timpul sarcinii?

Sa stiti ca de multe ori femeile insarcinate sunt ingrijorate ca un test Papanicolau le poate afecta sarcina.

Cea mai mare temere a acestora este ca nu cumva testul sa le provoce un avort spontan. Dar specialistii recomanda ca un test Papanicolau sa fie efectuat in primele saptamanii a sarcanii. Si acestia spun ca pana in a 28-a saptamana de sarcina nu exista niciun pericol in efectuarea acestuia.

De asemenea, se recomanda ca un test Papanicolau sa se faca in timpul sarcinii, deoarece este putin probabil ca viitoarea mama sa isi mai gaseasca timp pentru efectuarea acestuia dupa nastere.

Desigur ca exista intotdeauna posibilitatea ca rezultatul test Papanicolau sa fie anormal

In astfel de situatii medicul specialist va veni cu o serie de optiuni de tratament ce pot fi folosite fara grija in timpul sarcinii. Ori, se va ajunge la concluzia ca tratamentul trebuie amanat pana dupa nasterea fatului. S-au descoperit cazuri in care nasterea in sine face ca celulele precanceroase sa dispara.

test papanicolau

Din nefericire, exista cazuri in care situatia este una foarte grava. In astfel de situatii ginecologul prescrie un tratament sau efectuarea de teste suplimentare.

Printre aceste teste se pot aminti colposcopia si biopsia cervicala. Chiar daca acest lucru poate speria pacienta, aceasta nu are motiv de ingrijorare caci fatul nu va fi afectat. Vor exista doar sangerari la exteriorul cervixului. Se poate ca medicul sa doreasca efectuarea unei biopsii interne, dar acest lucru ar trebui evitat caci acest lucru provoaca riscuri pentru sarcina gravidei.

O discutie intre medic si pacient va avea loc pentru a i se prezenta pacientei toate riscurile posibile la care se va expune.

Cum te poti pregati pentru un test Papanicolau?

  • Poti sa iei IbuProfen inainte pentru a nu avea crampe in timpul testului Papanicolau.
  • Nu uita sa mergi la baie inaintea testului Papanicolau.
  • Nu trebuie sa te stresezi sau sa te simti rusinata. Nu uita ca ginecologul a efectuat aceasta procedura de multe ori inainte. Este ceva normal si mai mut de atat, iti poate salva viata.
Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Cuvinte cheie:
test papanicolau, papanicolau


Comunicat publicat de: Suits Advertising (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Suits Advertising

Ia-ti un nou set de cuverturi de pat din bumbac de la Patone

Cuverturile de pat din bumbac sunt un detaliu care uneori este ignorat de catre persoanele care sunt in cautare doar de un set de lenjerii.…

De ce sa alegi procedura de criolipoliza de la Fysiogand daca vrei sa slabesti?

Criolipoliza este una dintre procedurile folosite de mai multe persoane pentru a ajunge la forma corpului dorita. Aceasta nu trebuie sa fie vazuta ca o…

Lenjerii Cocolino in confortul nostru zilnic

Tu stii de ce este necesar sa detinem cel putin o lejerie de pat Cocolino pucioasa? Acestea pot aduce un somn confortabil si odihna dupa…

De ce sa te programezi la un consult anual la o clinica de oftalmologie?

Este important sa faci o vizita regulata si la o clinica de oftalmologie. Chiar daca nu multe persoane acorda o importanta prea mare, este important…

Vrei sa folosesti profile aluminiu? Citeste mai multe aici

Cand discutam despre anumite de constructii, profilele aluminiu sunt destul de des folosite in diverse categorii din industrie. In principal, acest lucru se datoreaza faptului…
Vezi profilul Suits Advertising