Ce origine surprinzatoare au pantofii cu toc

Pantofii cu toc reprezinta azi o piesa de nelipsit din dessingul unei femei. Sunt purtati pentru ca picioarele sa para mai lungi si mai gratioase. Se potrivesc cu o anumita tinuta si chiar dau iluzia ca o femeie este mai inalta decat este in realitate.

Tocurile vin in toate formele si dimensiunile. Desi pot fi deseori considerate inconfortabile, ele sunt in mod incontestabil prezente in societatea moderna.

Dar cum au ajuns tocurile inalte sa ocupe un loc de cinste in dressingul nostru?

In mod surprinzator la inceput pantofii cu toc nu au fost ganditi pentru femei – cel putin nu asa cum se intampla azi. Erau destinati mai degraba barbatilor, in special regilor si reprezentantilor de vita nobila.

O teorie populara spune ca tocurile inalte au fost dezvoltate ca o metota de etrieri pentru cei care calareau. De altfel, ghetele de cowboy de azi inca au tocuri, ceea ce permite o mai buna stabilitate. In secolele anterioare, tocurile ii ajutau pe barbati sa aiba o pozitie mai buna pe cai si sa-i manevreze mai precis armele in timpul razboaielor. Tocurile folosite in acest scop dateaza din Imperiul Persic, chiar din secolul al X-lea.

In schimb femeile au inceput sa poarte tocuri pe la mijlocul anilor 1500. Se pare ca prima atestare documentara a unei femei care purta pantofi cu tot a fost cea a Chatherinei de Medici. Inainte de aceasta data, femeile purtau doar platforme. Mai ales in zona Italiei, in Venetia, acesti pantofi cu platforma purtau denumirea de „chopine” si erau purtate in special (dar nu exclusiv) de femeile usoare.

Atestarile documentare arata ca unele modele ajungeau chiar la o inaltime de 20 de cm. Scopul era de a inalta statura unei femei dar si de a le proteja picioarele de strazile pline de noroi din Venetia.

Regele Ludovic al XIV-lea a readus in prim plan tocurile in timpul domniei sale, la sfarsitul anilor 1600 si inceputul anilor 1700.  El purta pantofi rosii cu toc, un design asociat azi foarte mult cu modelul promovat de Christian Louboutin. Barbatii purtau tocuri inalte in acest timp, insa doar ca simbol al bogatiei si statutului lor. Ii facea sa se simta puternici si superiori.

In anii 1700 femeile au inceput sa poarte tocuri pentru ca picioarele lor sa para mai mici. Standardul in frumusete in acele vremuri era ca femeile atragatoare sa aiba picioare mici.

Tendintele in moda cu fuste si rochii lungi pana in pamant permiteau femeile sa poarte pantofi cu toc si sa-si expuna picioarele mai mici. Azi tocurile sunt la ordinea zilei pentru cele mai multe femei tinere.

Date de contact:
Pentru a avea acces la datele de contact ale acestui comunicat, te invitam sa iti inscrii un cont aici.


Galerie foto:


Comunicat publicat de: login promotion (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de login promotion

Parfumuri: psihologia mirosurilor placute

Parfumurile vorbesc cel mai mult la nivel subliminal. Exista o intreaga stiinta bazata pe parfumuri.

Cum poti avea apa potabila fara sa fi nevoit sa platesti facturi

Apa de la reteaua orasului sau a comunei in care locuiesti devine din ce in ce mai greu de consumat

Oja semipermanenta Neon – cum se aplica, cum se indeparteaza, ce beneficii are

Stiti ce este oja semipermanenta Neon? Daca doriti sa stiti avantajele si dezavantajele sale, nu ratati acest articol!

Galeata cu pop rotativ – un sistem eficient de spalare la domiciliu

Va introducem in noua lume de curatare a casei dvs. cu un – mop rotativ cu pedala – un sistem eficient de spalare la domiciliu.
Vezi profilul login promotion