Biodieselul - Un combustibil realizat din reciclare
Atunci când companiile reciclează uleiul uzat, ele contribuie la producerea de biodiesel curat, durabil și eficient. Biodieselul reprezintă un combustibil rezultat printr-un proces industrial de transesterificare al uleiurilor vegetale sau grăsimi animale. Fiind similar cu particularitățile motorinei, acest lucru a condus la folosirea sa la motoare de tip diesel.
Este regenerabil, arde curat, reduce deșeurile și este surprinzător de ușor de realizat. Nu este nevoie decât de o reacție chimică simplă. Află cum este fabricat biodieselul pe baza procesului utilizat pentru transformarea uleiului vegetal uzat în combustibil.
Totul începe de la uleiul uzat alimentar
Primul pas al procesului de obținere a biodieselului constă în procesul de colectare ulei uzat de gătit. O cantitate mare de ulei provine de la friteuzele comerciale din restaurante, procesatoarele de alimente și bucătăriile casnice. Pot fi utilizate toate tipurile de ulei de gătit, inclusiv cel de soia, din legume, canola și grăsimile animale.
Procesul de colectare este simplu. Uleiul de gătit uzat din gospodăriile casnice poate fi pur și simplu depozitat în recipientul original și colectat într-una din numeroasele locații special destinate în acest sens. Restaurantele și companiile, pe de altă parte, se pot înscrie într-un program gratuit de reciclare și pot stabili un program de colectare.
În general, firmele de colectare a uleiului uzat de gătit oferă câte un recipient special și durabil de depozitare pentru uleiul uzat și se obligă să-l golească în mod regulat, fără costuri.
Înțelegerea procesului chimic
Uleiul uzat de gătit nu este un combustibil sigur în sine. Pentru a-l face sigur, uleiul de gătit trece printr-un proces numit transesterificare.
Transesterificarea este procesul chimic care transformă uleiul uzat în combustibil. În cazul biodieselului, procesul constă în asocierea uleiului uzat cu un alcool ușor (metanol sau etanol). O cantitate mică de catalizator – de obicei clorură de sodiu – este adăugată la amestec pentru a declanșa o reacție chimică.
După terminarea transesterificării, biodieselul este gata de utilizare. Glicerina este separată și poate fi utilizată ca ingredient în produsele de curățare, cosmetice și produse farmaceutice. Între timp, biodieselul este distribuit local pentru utilizare în vehicule, utilaje, echipamente agricole și multe altele.
Beneficiile biodieselului
Impactul ambiental și consecințele sociale din producția previzibilă și comercializarea masivă, în special în țările în curs de dezvoltare, este obiectul unor discuții între specialiști și diferiți agenți sociali, guvernamentali și internaționali. Biodieselul diminuează substanțial emisiile de monoxid de carbon, pulberile în suspensie, hidrocarburile nearse și sulfații. În plus, biodieselul reduce emisiile compușilor cancerigeni cu aproape 85% față de motorină. În combinație cu motorina, aceste reduceri ale emisiilor sunt în general proporționale cu cantitatea de biodiesel utilizat.
Comunicat publicat de: Digital x (click pentru a vizualiza profilul)