Atentie la dereglarile date de tiroida

Tiroida este o glanda de 15-20 de g (una dintre cele mai mari din organism), iar atunci cand nu functioneaza cum trebuie poate provoca o serie de probleme si dereglari serioase.

Tiroida este responsabila de producerea celor doua tipuri de hormoni tiroidieni cu rol in reglarea metabolismului, oxigenarea celulara, controlul nivelului de trigliceride si colesterol precum si al contractiilor cardiace si alte functii esentiale pentru sanatatea organismului.

In acelasi timp tiroida este cea mai vulnerabila glanda din organismul nostru, dintre toate afectiunile endocrine, cele legate de tiroida sunt cele mai numeroase si in special femeile sunt cele mai expuse (cam de 5 ori mai mult decat barbatii).

Dereglarile date de tiroida

Tiroidita Hashimoto este o afectiune cauzata de producerea insuficienta a hormonilor tiroidieni, numita hipotiroidism. Ea se manifesta printr-o serie de dereglari in organism care pot genera la randul lor o serie intreaga de alte boli, cum ar fi: vitiligo, diabet, psoriazis, polioartrita etc.

Hipotiroidita congenitala este cea mai severa forma de insuficienta tiroidiana si se caracterizeaza prin cretinism congenital si dezvoltare insuficienta a intelectului.

In general, hipotiroiditele (adica afectiunile provocate de cantitatea insuficienta de hormoni tiroidieni) sunt cauzate de carentele de iod din alimentatie.

Mai mult, apar si datorita unor interventii chirurgicale care indeparteaza total sau partial tiroida, tratamente cu iod radioactiv sau alte traume chimice si mecanice, precum si in urma unor tratamente pentru afectiuni legate de hipertiroidism (producerea in exces de hormoni tiroidieni).

Daca dimpotriva, sunt produsi hormoni tiroidieni in cantitati mai mari decat normal, atunci apare hipertiroidismul.

Simptomele acestei dereglari a tiroidei sunt: oboseala, crestere in greutate, asa-numita gusa tiroidiana, caderea parului, palpitatii cardiace, infertilitate, dereglari ale ciclului menstrual, diminuarea mirosului si a altor simturi, etc.

Desi nici barbatii nu sunt scutiti, dereglarile date de tiroida apar mai ales in randul femeilor si cu precadere dupa menopauza. De asemeni, dupa sarcina este o perioada de risc cand, din cauza tulburarilor hormonale specifice, pot aparea si afectiuni legate de tiroida.

Ce se poate face?

In primul rand nu amana un control medical de specialitate daca observi ca ai simptomele de mai sus, in al doilea rand este mai usor sa previi decat sa tratezi.

Cum prevenim dereglarile tiroidiene?

Cu o alimentatie echilibrata. Pentru sanatatea generala a tiroidei se recomanda pestele, fructele de mare, urzicile, carnea alba, uleiul de catina, piersicile etc.

In cazurile de hipotiroidism, se recomanda alimentele bogate in iod: pestele marin, fructele de mare, alge, rosiile, perele, ceapa, porumbul, strugurii etc. De asemenea, se recomanda o cura zilnica cu otet de mere, diluat in apa si indulcit cu miere.

Pentru hipertiroidie sunt foarte folositoare patrunjelul, decoctul de muguri de nuc, ceaiul de paducel si alte remedii din farmacia naturista.Comunicat publicat de: (click pentru a vizualiza profilul)

Database Error; SQL: SELECT DISTINCT `t`.* FROM `wp_pods_comunicat-de-presa` AS `t` LEFT JOIN `wp_podsrel` AS `rel_author` ON `rel_author`.`field_id` = 61 AND `rel_author`.`item_id` = `t`.`id` LEFT JOIN `wp_users` AS `author` ON `author`.`ID` = `rel_author`.`related_item_id` WHERE ( `author`.`id` = AND t.id 2598 AND validat = "da" ) ORDER BY `t`.`created` DESC, `t`.`titlu`, `t`.`id` LIMIT 0, 5; Response: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'AND t.id 2598 AND validat = "da" ) ' at line 14