ARC: Lipsa legislației corespunzătoare domeniului compostării in Romania are efecte grave asupra mediului inconjurator

Asociația Română a Compostului (ARC) salută inițiativa Ministerului Mediului de a avea aprobat Planul Național de Gestionare a Deșeurilor până la data de 15 noiembrie. Totodată, la inițiativa ARC, Ministerul Mediului, anunță formarea unui grup de lucru public-privat pentru elaborarea unei strategii naționale, a unui plan de gestiune și o legislație a nămolurilor.

Asociația Română a Compostului (ARC) a participat în calitate de co-organizator la conferința „Nămolul de epurare – obligație de mediu sau oportunitate!”, conferință ce s-a desfășurat în București, pe 21 septembrie, organizată de BTL Design și de Ministerul Mediului, și la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale, reprezentați ai companiilor de apă-canal, specialiști din diverse domenii de activitate.

Punctul de vedere al ARC, transmis participanților la această conferință prin intervenția dl. prof. Valentin FEODOROV în calitate de Președinte al ARC a scos în evidență câteva aspecte importante, printre care:
▪ Lipsa legislației corespunzătoare domeniului compostării în România. În afară de țara noastră, mai sunt doar alte două țări din Uniunea Europeană (Cipru și Bulgaria) în care se întâlnește această situație
▪ Din 2010 până acum, cantitatea de nămol produsă de stațiile de epurare a crescut de peste 5 ori și este în continuă creștere având în vedere obligațiile României de a extinde infrastructura de epurare a apelor uzate, iar în lipsa unei gestionări corecte a nămolurilor astfel rezultate, România riscă un infrigement
▪ Suprafețele de terenuri degradate în țara noastră, dar și la nivel european, sunt în creștere, fapt care duce la scăderea producției agricole.
▪ Utilizarea nămolurilor netratate duce la poluarea pânzei freatice, fapt care pe termen mediu și lung nu doar că are efecte adverse precum poluarea cu nitrați a apei, dar și crește riscul de îmbolnăvire a populației.
▪ Prin comparație, tendințele europene în domeniu indică:
▪ necesitatea tratării separate a subiectului nămolurilor de restul deșeurilor biodegradabile, dar ca parte integrantă dintr-o legislație complexă care să trateze subiectul deșeurilor și protecției mediului ca un tot unitar;
▪ interzicerea utilizării namolurilor de la stațiile de epurare fără a fi tratate;
▪ utilizarea cu prudență a compostului sau digestatului rezultate din tratarea nămolurilor.

Având în vedere situația nefericită în care se află România privind lipsa legislației, ARC a solicitat autorităților centrale competente următoarele:

▪ Reactualizarea strategiei nămolurilor și integrarea acesteia în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD)
▪ Elaborare Planului Național de Gestionare a Nămolurilor
▪ Elaborarea legii compostului și a normativelor de calitate
▪ Înființarea unui grup de lucru public-privat care să monitorizeze progresul și să dezvolte noi acțiuni

ARC salută răspunsul pozitiv al d-nei Grațiela Leocadia GAVRILESCU – Viceprim-Ministru, Ministrul Mediului, aceasta lansând către ARC invitația de a face parte din grupul de lucru format din ministerul pe care îl conduce și celelalte 4 ministere direct interesate de acest subiect: Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Sănătății, alături de reprezentanți ai Administrației Naționale Apele Române și ai comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților. Acest grup de lucru va fi direct implicat în a elabora o strategie națională, un plan de gestiune și o legislație a nămolurilor. Totodată, d-na ministru Gavrilescu a anunțat faptul că se estimează aprobarea Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), până la data de 15 noiembrie a anului curent.Comunicat publicat de: Ioana Marinescu (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de Ioana Marinescu

Decathlon lansează proiectul naţional Experienţe Sportive

Începând cu 7 ianuarie 2019, Decathlon ridică ștacheta în misiunea sa de a face sportul accesibil cât mai multor oameni, lansând proiectul național Experiențe Sportive.…

Aviației Wellness Center sprijină sportivii în clipele dificile!

Pentru că momentele grele pot fi depășite doar împreună, Aviației Wellness Center își anunță în mod public sprijinul pentru sportivii de performanță care necesită suport…

RIGENERA - Premieră in România: a fost lansat primul tratament cu celule stem specializate

Ziua de 6 decembrie 2018 a reprezentat un moment istoric pentru medicina regenerativă romanească. S-a introdus pentru prima dată in Romania, tratamentul ce celule stem…

Sense Limited Edition- spirit festiv

Extrem de pretioasa, noua linie Sense se intituleaza sugestiv Sense Limited Edition si epateaza prin materiale regale cu textura glam, design actual si imprimeuri sofisticate.

Primul tratament cu celule stem specializate se lanseaza in Romania

Primul tratament de regenerare celulara cu ajutorul celulelor progenitoare specializate se lanseaza astazi in Romania, in prezenta medicului Antonio Graziano, inventatorul metodei Rigenera.
Vezi profilul Ioana Marinescu