Ar trebui să ne îngrijoreze implicațiile ruperii legăturii om-natură?

Un nou studiu publicat de RAND Europe a scos la iveală dovezi emergente referitoare la o asociere pozitivă între natură și sănătatea mintală. Comandat de Grupul VELUX, RAND Europe a realizat un scurt studiu independent în literatura academică recentă cu privire la efectul asupra sănătății mintale al statului în natură.

Principalele descoperiri obținute de RAND Europe:

  • „… literatura științifică legată de natură și sănătatea mintală se îmbogățește rapid; în timp ce mai puțin de 100 de articole pe an erau publicate până în 1990, numărul a crescut constant în următori anii, ajungând la aproximativ 300 de articole publicate în anul 2010. De atunci, numărul a crescut rapid la aproape 1.700 de articole publicate în ultimul an „
  • „… zona de cercetare este încă în fază incipientă și baza de date globală trebuie să fie consolidată”
  •  „… există dovezi clare cu privire la existență unei asocieri pozitive între a sta în natură, a petrece timp în mediul natural sau a interacționa cu elementele naturii, pe de o parte, și îmbunătățirea sănătății mintale, pe de altă parte”.
  • „… cele mai multe studii calitative au demonstrat o asociere între interacțiunea cu mediul natural și îmbunătățirea sănătății mintale, deși nu cauzal.
  • „… într-una dintre recenzii, aproximativ jumătate din lucrări au arătat că elementele naturale, precum vegetația, grădinile botanice, pajiștile înflorite, acoperișurile verzi și spațiile verzi, ca având sau fiind percepute de participanți ca medii potrivite pentru recuperare”.

În timp ce RAND Europe concluzionează că există diferențe în constatările studiului individual, ceea ce face ca baza de dovezi să fie neconcludentă, absența dovezilor nu echivalează neapărat cu lipsa efectului.

Peter Foldbjerg, managerul diviziei de energie solară și climat interior în cadrul VELUX spune: „Dovezile științifice emergente identificate de către RAND Europe arată într-un fel o corelație pozitivă între beneficiile naturii asupra bunăstării noastre generale. Deși datele cantitative până în prezent nu au fost concludente, creșterea nivelului de interes în acest domeniu de cercetare este extrem de interesantă. Credem că acest lucru ar putea fi o tendință promițătoare, după ce mai multe cercetări ar putea dezvălui impactul grav pe care lipsa naturii o poate avea asupra societății”.

Natura poate avea o putere vindecătoare

Mai multe studii clinice și experimentale au observat, de asemenea, o asociere pozitivă între natură și sănătatea mintală. Studiile de cercetare privind mediul care permite recuperarea au demonstrat, printre altele, că timpul în care stăm în natură sau ne expunem la natură poate contribui pozitiv la sănătatea noastră (Hartig et al., „Nature and Health”, Annual Review of Republic Health, vol. 35, pp. 207-228 ).

Profesorul de psihologie Terry Hartig, de la Universitatea Uppsala, este printre pionierii în cercetarea legăturii dintre natură și sănătate. Împreună cu colegii săi cercetători, el a descoperit că a sta în natură sau a privi mediul natural poate duce la o serie de rezultate pe termen scurt, relevante pentru sănătate, mai exact, natura are efect de refacere ca urmare a stresului și a oboselii.

„Natura poate reduce riscul de îmbolnăviri care implică stres cronic, precum și promovarea unei serii de rezultate intermediare, cum ar fi bunăstarea subiectivă”, explică Terry Hartig.

Terry Hartig continuă: “Interacțiunea cu natura poate oferi beneficii importante dezvoltării umane, sănătății și bunăstării, astfel încât scăderea disponibilității de a trăi în natură reprezintă o problemă importantă de sănătate publică, pe lângă problemele care stau la baza pierderii diversității biologice, compromiterea ecosistemelor și a altor forme de degradare a mediului. Din fericire, literatura științifică legată de natură și sănătate a crescut rapid în ultimii 20 de ani, oferind mai multe argumente pentru protecția mediului înconjurător.

„Cercetările pe care le-am efectuat adaugă greutate credinței că, pe lângă susținerea vieții, mediile naturale ajută la hrănirea, parafrazându-l pe John Muir, păcii interioare și la reînnoirea energiei mintale”, concluzionează Terry Hartig.

52% dintr-un studiu al populației consideră că petrec mai puțin de o oră în natură

Interesat de percepția generală a oamenilor cu privire la timpul pe care îl petrec în natură, VELUX a solicitat YouGov să efectueze un sondaj global, incluzând peste 16.853 de adulți din 15 țări din întreaga Europă și America de Nord.

Rezultatele au constatat că, în ciuda faptului că 90% dintre respondenți au declarat că s-ar bucura să petreacă mai mult timp în natură, peste jumătate (52%) au spus că într-o săptămână, consumă, în medie, pe zi o oră sau mai puțin. Sondajul global a arătat că 85% consideră că, în timpul copilăriei au petrecut mai mult timp în natură decât o fac copiii astăzi, indicând că aceasta este o problemă mondială în creștere.

”Petrecem până la 90% din viețile noastre în interior și am devenit o generație de interior. Studiul arată că, la nivel global, oamenii doresc să lupte împotriva acestui lucru și, prin urmare, este esențial să găsim modalități de a aduce natura înapoi în viața noastră de zi cu zi. Lăsând lumina naturală și aerul proaspăt să ne intre în case ar putea fi una dintre numeroasele modalități prin care putem să restabilim legătura noastră cu natura”, adaugă Peter.

Pentru a citi întregul raport RAND Europe, vă rugăm să vizitați: https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3122.html.

Galerie foto:


Comunicat publicat de: MDCommunication (click pentru a vizualiza profilul)

Alte comunicate publicate de MDCommunication

Somfy aniversează 50 de ani pe plan internațional și estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Somfy România, lider în furnizarea de sisteme de control automatizat pentru tehnica de umbrire și acces în locuințe și clădiri comerciale, dar și un jucător…

Schimbare de management la Grohe AG: Thomas Fuhr a fost numit noul Director General și Jonas Brennwald în calitate de Director General Adjunct

Consiliul de supraveghere al Grohe AG l-a numit pe Thomas Fuhr ca noul Director General al Grohe AG. În plus, Jonas Brennwald, actual Director de…

Alukönigstahl România livrează sisteme de ferestre, uși și pereți cortină pentru noi proiecte rezidențiale

Alukönigstahl România, specialistul în sisteme de aluminiu, oțel și PVC de cea mai înaltă calitate, furnizează sisteme Schüco de ferestre, uși și pereți cortină de…

Protecția împotriva incendiilor prin sisteme inteligente GEZE

GEZE, lider în sisteme premium de acționare a ușilor, a ferestrelor și a tehnologiei de siguranță, furnizează soluții inteligente pentru sistemele de prevenire împotriva incendiilor.…

Schüco câștigă șase premii pentru design de produs la Red Dot Design Awards

Schüco, partener al Alukönigstahl România, obține șase premii Red Dot Design 2019, fapt ce recunoaște produsele ca trendsettere în industria de profil, la categoria ”Design…
Vezi profilul MDCommunication