735 de elevi vor studia gratuit educația rutieră la clasă, în al treilea an de proiect „Drum sigur – ABCdar rutier”

Junior Achievement (JA) România și Holcim România continuă implementarea proiectului educațional „Drum sigur – ABCdar rutier” în școli din 15 localități preponderent rurale și mic urbane.

Astfel, 735 de elevi din clasele a III-a și a IV-a vor studia gratuit la clasă educația rutieră, pe baza unui kit educațional ce oferă acces la conținuturi de învățare practică și materiale care susțin formarea unui comportament preventiv în trafic.

Prin intermediul a șase teme, clasele participante parcurg exerciții de tip learning by doing, prin care descoperă și își însușesc importanța respectării regulilor de circulație pentru deplasarea sigură pe drumurile publice și în condiții speciale, identifică semnele rutiere și normele de conduită în mijloacele de transport public. Pe parcursul activităților, elevii descoperă specificul rutier al localității lor, analizează situații de risc și eventualele consecinţe ale neaplicării regulilor rutiere.

În cadrul edițiilor anterioare, peste 1.200 de elevi au participat la proiect, 70% dintre aceștia beneficiind de prima experiență complexă de educație rutieră, derulată pe parcursul unui an școlar.

„Mă bucur că am ales să implic copiii într-un astfel de proiect. A fost un element de noutate atât pentru mine, cât și pentru elevii mei. A fost acel «altceva» de care aveam nevoie pentru a ne pregăti pentru viață, prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor de circulație pe drumurile publice și de manifestare a unei conduite preventive. Activitățile cele mai interesante au fost cele în care, în mod practic și interactiv, elevii au avut acces la cunoștințe în ceea ce privește o viață mai sigură: activitatea desfășurată cu agentul de circulație din cadrul Poliției orașului Aleșd – Compartimentul Poliție Rutieră, precum și activitățile desfășurate sub îndrumarea voluntarilor Holcim.” – Mădălina Ioniță, profesor pentru învățământul primar, Liceul Constantin Șerban, Aleșd

În dezvoltarea temelor prezentate la clasă, alături de profesori sunt implicați atât polițiști rutieri, cât și consultanţi voluntari ai companiei Holcim România, care împărtășesc elevilor sfaturi practice pentru a fi în siguranță pe drumurile publice sau la locul de joacă.

„Mă bucur că, pentru al treilea an consecutiv, investim în educația rutieră timpurie, prin susținerea programului Drum Sigur – ABCdar Rutier. După mai multe activități la clasă, derulate în calitate de consultant voluntar, am observat cum elevii și-au dezvoltat, treptat, o atitudine preventivă în timpul deplasării pe drumurile publice din comunitatea lor. Pentru adoptarea unui comportament preventiv este important ca aceștia să cunoască regulile de circulație, să înțeleagă riscurile și să rămână în siguranță. Sunt sigură că, și la finalul acestei ediții, elevii din ciclul primar vor pleca acasă cu noi cunoștințe pe care le vor împărtăși cu membrii familiei, devenind astfel promotori ai siguranței rutiere.”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

Drum sigur

Proiectul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației Naționale și susține Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră adoptată în 2016, care prevede întărirea rolului educației și al campaniilor de sensibilizare și conștientizare.

În acest an școlar, la programul Drum sigur – ABCdar rutier vor participa școli din următoarele 15 localități: Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd (Bihor), Brașov (Brașov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Horia, Roman (Neamț), Timișoara (Timiș).

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.500 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri.

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org și pe pagina de facebook www.facebook.com/JuniorAchievementRO.

Despre Holcim România

Holcim (România) S.A., cu o prezență de peste 20 de ani în industria materialelor de construcții din România, deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 14 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim are aproximativ 800 de angajați în România. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi www.holcim.ro şi pagina oficială de Facebook: facebook.com/holcimromania. Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim, în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.

Persoane de contact:

Junior Achievement România

Loredana Poenaru | loredana.poenaru@jaromania.org |0730 330 884

Holcim România

Dana Ceaușu | dana.ceausu@lafargeholcim.com | 0786 305 204

Alte comunicate publicate de Junior Achievement România

Colegiul Economic Ion Ghica din Târgoviște, premiat – alături de 14 școli europene – la competiția europeană Școala Antreprenorială a anului 2017

Cele mai bune școli antreprenoriale din Europa au fost premiate pentru succesul înregistrat în activitățile de promovare a educației antreprenoriale. Ceremonia de premiere a avut…

Junior Achievement Europe și Citi Foundation sărbătoresc 30 de ani de parteneriat prin reînnoirea unui grant în valoare de 1,2 milioane de dolari

În cadrul inițiativei „Pathways to Progress“, Citi Foundation și Junior Achievement (JA) Europe își continuă parteneriatul având ca scop dezvoltarea competențelor profesionale şi antreprenoriale în…

Elevii de liceu inovează industria jocurilor video în competiția Gamecelerator 4.0

• 10 echipe de liceeni bucureșteni și-au prezentat jocurile video dezvoltate în cadrul Demo Day, finala competiției Gamecelerator 4.0