665 de elevi din șapte județe au studiat gratuit educație rutieră la clasă prin programul „Drum sigur – ABCdar rutier”

Junior Achievement (JA) România și Holcim România au desfășurat, în perioada octombrie 2016-iunie 2017, a doua ediție a proiectului educațional „Drum sigur – ABCdar rutier”, dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în anul 2015, la care au participat elevi din 13 localități preponderent rurale și mic urbane.

665 de elevi din 30 de clase a III-a și a IV-a au beneficiatde un pachet de cursuri derulate la clasă  și de un kit educațional suport ce susțin învățarea practică și formarea unui comportament preventiv în trafic.

Prin intermediul setului de materiale dedicate – ce include ghidul profesorului, manualul pentru elev, auxiliare și DVD-uri educaționale – clasele participante au abordat teme privind deplasarea sigură pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulație și adoptarea unui comportament preventiv, identificarea semnelor rutiere și a normelor de conduită în mijloacele de transport public și eventualele consecinţe ale nerespectării acestora.

În dezvoltarea temelor, alături de profesori, la clasă au fost implicați polițiști rutieri, dar și 41 de consultanţi voluntari ai companiei Holcim România, care au împărtășit elevilor sfaturi practice pentru a fi în siguranță pe drumurile publice sau la locul de joacă.

„Siguranța este una dintre valorile noastre de bază și constituie un pilon principal al strategiei Holcim România. Punem accent pe securitate atât în cadrul operațiunilor noastre, cât și în cadrul comunităților în care ne desfășurăm activitatea, și mă bucură
implicarea într-un număr atât de mare a colegilor mei în cadrul acestui proiect.

Prin programul de educație în comunitățile locale Drum Sigur – ABCdar rutier, ne dorim ca elevii să dobândească cunoștințe utile în ceea ce privește gestionarea corectă a situațiilor de risc rutier și să își asume astfel rolul de promotori ai comportamentului preventiv în trafic, pentru ei și pentru cei din jurul lor.”, a declarat Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România.

Ținând cont de specificul rutier al localităților participante la program, temele cu cel mai mare impact în rândul elevilor au fost cele referitoare la deplasarea în condiții speciale de drum și la deplasarea cu mijloacele de transport în comun, respectiv cu microbuzul școlar.

La finalul programului, 74% dintre elevi au identificat vestimentația reflectorizantă ca fiind un mijloc foarte eficient pentru prevenirea riscurilor rutiere.

„Impactul pe care acest program l-a avut asupra elevilor a fost unul pozitiv. Deoarece deplasarea elevilor spre școală și de la școală spre casă se realizează cu ajutorul microbuzului școlar, iar cadrele didactice trebuie să supravegheze, prin rotație, fluxul elevilor, aș putea spune că elevii și-au însușit regulile de bază dezbătute în cadrul acestei activități, ajungând să corecteze comportamentele necorespunzătoare ale colegilor prin observații verbale.“ – Petruța Drăgan, Școala Gimnazială Nr.1, Valea Mare-Pravăț, Argeș

Programul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației și Cercetării Științifice și susține Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră adoptată în 2016, care prevede întărirea rolului educației și al campaniilor de sensibilizare și conștientizare.

La programul Drum sigur – ABCdar rutier au participat în acest an 16 școli din localitățile: Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd (Bihor), Brașov (Brașov), Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Timișoara (Timiș).

În cele două ediții ale programului, peste 1.200 de elevi au beneficiat de educație pentru prevenirea riscurilor rutiere.

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate și viață activă și dezvoltarea abilităților pentru viață. 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.500 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și cu susținerea financiară a comunității de afaceri. Mai multe informații puteți găsi pe site-ul www.jaromania.org.

Despre Holcim România

Holcim (România) S.A., care activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România, deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 14 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim are aproximativ 800 angajați în România. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul companiei la și pagina de Facebook.

Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.

Persoane de contact:

Junior Achievement România

Loredana Poenaru | loredana.poenaru@jaromania.org |0730 330 884

Holcim România

Andrei Lupu | Iandrei.lupu@lafargeholcim.com | 0755 125 395

Alte comunicate publicate de Junior Achievement România

Junior Achievement Europe și Citi Foundation sărbătoresc 30 de ani de parteneriat prin reînnoirea unui grant în valoare de 1,2 milioane de dolari

În cadrul inițiativei „Pathways to Progress“, Citi Foundation și Junior Achievement (JA) Europe își continuă parteneriatul având ca scop dezvoltarea competențelor profesionale şi antreprenoriale în…

Elevii de liceu inovează industria jocurilor video în competiția Gamecelerator 4.0

• 10 echipe de liceeni bucureșteni și-au prezentat jocurile video dezvoltate în cadrul Demo Day, finala competiției Gamecelerator 4.0

Metropolitan Life și Junior Achievement oferă elevilor de gimnaziu acces la activități de educație economică și financiară, pentru al doilea an consecutiv

• 4 000 de elevi de gimnaziu vor beneficia gratuit, pe parcursul anului 2017, de activități la clasă și de interacțiunea cu voluntarii companiei