110 elevi din Constanța au participat la competiția Sci-Tech Challenge 2017 - faza națională

• Pentru finala europeană, organizată în data de 21 martie a.c., elevii constănțeni vor concura cu elevi din Belgia, Italia, Franța, Olanda, Norvegia și Marea Britanie
• Cele mai bune trei echipe naționale vor particpa la Grand Finale – Sci-Tech Challenge 2017

Constanța, 4 martie 2017 – 110 elevi din Constanța au participat la competiția Sci-Tech Challenge 2017, organizată de Junior Achievement (JA) România cu sprijinul ExxonMobil România. Aflată la cea de-a V-a ediție în România, competiția încurajează tinerii să își aplice cunoștințele în domeniile Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale.

Anul acesta, elevii constănțeni au fost provocați să conceapă soluții inovative pentru autoritățile locale, în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la autoturisme, cu 40%, până în 2040.

Transportul în comun mai dezvoltat și realizat cu autobuze electrice, modificarea suprafeței de transport pentru a genera energie, promovarea mersului pe bicicletă, suplimentarea motoarelor existente cu alte surse de energie verde au fost doar unele dintre ideile câștigătoare ale elevilor constănțeni.

Finaliștii de la liceele constănțene care vor reprezenta România la finala europeană sunt: Constantinescu Adriana-Didona de la Liceul Teoretic Decebal, Balan Andreas de la Liceul Teoretic Ovidius, Costea Andrei    de la Colegiul Național Mircea Cel Bătrân, Cojocaru Andreea de la Colegiul Național Pedagogic Constantin Bratescu, Bului Dan Andrei de la Liceul Teoretic Decebal.

„Participarea la competiție m-a făcut să învăț să lucrez sub presiunea timpului, să îmi adun informația într-un timp cât mai scurt, să comunic cu alte persoane și să-mi transmit ideile astfel încât să se integreze cu ceea ce au și ceilalți de spus. Competiția îți poate deschide noi perspective în legătură cu foarte multe domenii și poți învăța multe lucruri. Realizezi că poți ajuta societatea și afli care sunt capacitățile tale creative, cât de departe poți să îți duci ideile într-un timp cât mai scurt și cum să evoluezi în diferite domenii”,  a declarat un elev finalist.

Programul își propune să motiveze elevii cu vârste cuprinse între 15-18 ani să ia în considerare matematica, știința și tehnologia în alegerea viitoarei lor profesii, să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța matematicii, a științei și a tehnologiei și la modul în care acestea pot fi aplicate în afaceri pentru a răspunde provocărilor viitoare.

„Îi incurajez pe elevi să participe la cat mai multe activități extrașcolare, competiții și concursuri. În cadrul competiției Sci-Tech Challenge, organizată de Junior Achievement in Constanta, copiii învăța sa isi foloseasca competentele acumulate în cursul activității scolare intr-un mod cat mai creativ. Am observat ca elevii care au participat la astfel de competiții devin mai siguri pe ei. Este important ca un elev în clasa a X-a sau a XI-a să fie ghidat spre cat mai multe optiuni profesionale iar competiția Sci-Tech Challange ii motiveaza și ii ajuta în privința opțiunilor pentru cariera lor profesională”, a declarat profesoara Andreescu Aliss, de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân.

Evenimentul a atras 110 elevi de la 16 licee din Constanța, pasionați de știință, tehnologie și antreprenoriat. Ei au fost repartizați în echipe formate aleatoriu, au interacționat și și-au pus în valoare cunoștințele, creativitatea și abilitățile de prezentare. Pe parcursul competiției, tinerii au fost mentorați de angajați voluntari ai companiei ExxonMobil România, care le-au oferit explicații și sfaturi privind aspectele tehnice, financiare și elementele de marketing asociate proiectelor lor.

„ExxonMobil își asuma un rol activ în formarea generațiilor viitoare. Credem că răspunsul la provocările energetice se bazează pe evoluția tehnologică, iar programul țintește să îi încurajeze pe tinerii liceeni să ia în considerare o carieră profesională în aceste domenii”, a declarat Dana Dărăban, Director de Comunicare și Relatii Publice pentru ExxonMobil România.

Elevii câștigători vor ajunge în finala europeană a competiției Sci-Tech Challenge, care se va desfășura pentru a doua oară online, în data de 21 martie a.c. Elevii constănțeni vor concura împotriva câștigătorilor finalelor naționale din celelalte șase țări participante: Belgia, Italia, Franța, Olanda, Norvegia, și Marea Britanie.

Informații pentru editori

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație economică, antreprenorială și financiară, de etică și responsabilitate socială, de sănătate și viață activă. În prezent, 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA. În România, activitățile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.400 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și prin susținerea financiară din partea comunității de afaceri.

Web: www.jaromania.org | www.facebook.com/JuniorAchievementRO

Despre ExxonMobil România

ExxonMobil are o lungă istorie în România, fiind prima companie petrolieră americană care a funcționat în România prin intermediul Standard Oil Company din New Jersey (Compania Româno-Americană, 1903-1948). Din noiembrie 2008, ExxonMobil a revenit în România în sectorul upstream, desfășurând operațiuni în zona de apă adâncă din Marea Neagră. În sectorul downstream, ExxonMobil este prezent în România din 1992.

Pentru mai multe informații, accesați http://www.exxonmobil.com/corporate/

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:

Dorin Călin
Senior Program Manager JA Romania
dorin.calin@jaromania.org
Dana Dărăban
Public and Government Affairs Manager
dana.daraban@exxonmobil.com

Nume: Dorin Călin
Functie: Senior Program Manager JA Romania
Email: dorin.calin@jaromania.org
Telefon: 0730 330 883